Häkellyttäviä juttuja

This is Thailand. Tähän lauseeseen kiteytyy moni häkellyttävä asia, joita Thaimaassa riittää. Mikäli taas tekee mieli kirjoittaa näistä häkellyttävistä asioista, pitää miettiä kieli keskellä suuta kuinka sen tekee, koska ollaan Thaimaassa. Varsinkin jos haluaa viipyä täällä pidempään.

Kokeillaan kepillä jäätä

Moni Phuketin ja Pattayan kävijä tietää, että välillä rantatuolit ovat ok, välillä ei. Samuilla ei vielä ole testattu rantatuolien kieltämistä, enkä toisaalta tiedä onko siitä ollut toivottavaa hyötyä muissakaan testipaikoissa. Tosin en edes tiedä mikä se toivottava hyöty on ollut. Pakko myöntää, ettei oma ymmärrys aina pysy uudistusten ja kokeilujen perässä.

Moni asia hämmästyttää.

Mietitäänkö uusia säännöksiä ja jos mietitään, mietitäänkö riittävästi?

Turismi on Thaimaalle äärettömän tärkeätä, vaikka sen uskominen on toisinaan ollut kovalla koetuksella. Välillä tuntuu, ettei tänne oikeastaan halutakaan turisteja. Tai jos halutaan, pinkan on suotavaa olla kunnossa. Keinoja turistien rahastamiselle nimittäin löytyy.

Me suomalaiset ollaan totuttu sakkoja maksamaan. Me hoidetaan kiltisti pysäköintisakot, ylinopeussakot sun muut, eikä meidän tarvitse sen kummemmin miettiä mihin raha menee. Se menee sinne minne pitääkin.

Täällä ei ehkä kuitenkaan ole niin. Kun ajat kypäräratsiaan ilman kypärää, maksamasi sakkoraha päätyy todennäköisesti jonkun poliisin taskuun. Monesta ongelmasta myös selviää rahalla, kunhan sitä osaa tarjota täsmälleen oikeaan aikaan juuri oikealle taholle. Itse en pidä tästä, mutta jollekin huono-onniselle väärässä paikassa olijalle, tai väärän henkilön kanssa ongelmiin joutuneelle se saattaa tarjota pelastuksen. Ehkä hyvä niin.

Vaan kehen voi luottaa?

Bangrak beach.

Tiukennettuja vanhoja lakeja

Se, että armeija on tiukentanut otettaan esimerkiksi korruption kitkemisessä, on loistava asia. Se, että puututaan Thaimaan taksimafiaan ja vaaditaan takseja käyttämään mittareita, on hyvä asia. Samuilla en ole vielä kertaakaan onnistunut käyttämään taksia, jossa mittari olisi päällä, siksi taksit täällä ovatkin hävyttömän kalliita. Mutta tähänkin pitäisi nyt tulla muutos.

Thaimaassa ei voi olla yliaikaa (overstay), sen sanoo laki. Aiemmin yhden päivän overstay ei ole aina tuonut edes sitä 500 bahtin sakkoa, mutta viime aikoina ihmisiä on jopa pidätetty samasta asiasta. Ja ratsioita on tehty lähellä rajoja, jonne ihmiset suuntaavat hakemaan leimoja passeihin. Olkaa siis tarkkoja päivämäärien suhteen! Tämän ei pitäisi olla sen suurempi ongelma, mutta välillä ihmiset sattuvat vaikka sairastumaan juuri ennen maasta poistumista. Silloin siitä voi tulla ongelma. Aina yliaika ei ole itsestäkään kiinni.

Itse olin leikkauksessa viime maaliskuussa, ja vaikka en ollutkaan fyysisesti optimaalisessa matkustuskunnossa heti leikkauksen jälkeen, oli pakko lähteä. Silmät puolihimmeinä ja kroppa heikkona (onneksi oli lääkitys kohdillaan) tuli heitetyksi muutaman päivän Hong Kongin reissu. Koville se otti, mutta mentävä oli.

Asuinpaikkailmoitukset, visarunit sun muut, vanhoja lakeja ja tiukennettuja tarkkailuja. Ei Thaimaahan niin vain enää kadota.

Maenamin upea ranta.

Ihanan rauhallista ja kaunista.
 
Uusia kummajaisia

En enää löytänyt sitä juttua, jossa kiinalainen turisti sai vajaan 3000 euron sakon kalojen ruokkimisesta. Siis jos kaloja ei saa ruokkia, sääntöä sopii toki noudattaa, ei siinä mitään. Mutta nämä sakkojen suuruudet ja mahdolliset vankeustuomiot häkellyttävistä asioista jaksaa yllättää.

Kummajaisista häkellyttävimpinä pidän näitä uusimpia sähkötupakkaan ja rannoilla tupakoimiseen liittyviä lakeja. Sähkötupakka on Thaimaassa kielletty, ja välineitten tuominen maahan laitonta. Jopa kymmenen vuoden vankeustuomion uhalla. Aika kova juttu.

Tänä syksynä on myös uutisoitu marraskuussa käyttöön otettavasta tupakointikiellosta useilla Thaimaan rannoilla, eikä siinäkään mitään. Jos minulta kysyttäisiin, aloittaisin kuitenkin roskisten järjestämisellä rannoille, samoin kuin niitten säännöllisillä tyhjennyksillä. Kun roskiksia ei tuppaa näkemään missään, ei omien roskien poiskuljettamisesta ei ole tehty turhan helppoa. 

Vaikka tupakointikiellon ajatus on hieno (vähemmän mikromuovia mereen), sanktiot kiellon noudattamatta jättämisestä ovat huikeat; reilu 2500 euron sakko, tai jopa vuosi vankeutta. Jäätävä juttu tämäkin, kun esimerkiksi kännissä ajamisesta autolla on uutisoinnin mukaan saanut reilun 250 euron sakon ja kuukauden putkareissun.

Tarkoittaako uusi kielto jatkossa sitä, että poliisit päivystävät sankoin joukoin rannoilla narauttamassa tietämättömiä? Voi kuulostaa hullulta, mutta ei kovin kaukaa haettua. Pitääkö 100 000 bahtia maksaa poliisille heti (kuten yleensä sakkotilanteessa), vai aletaanko tilanteessa tinkimään - 'Ai sulta löytyy vain 250€? No maksa se', ja raha sujahtaa poliisin taskuun.

Se on varmaa, että normithaimaalaisella ei ole varaa maksella tällaisia sakkoja, joten sääntö koskenee meitä farangeja. Onko se reilua? Ja avaako tämä uuden mainion mahdollisuuden poliiseille ekstrarahan keräämiseen? Kas, siinäpä vasta kysymyksiä...

Olen muuten aiemminkin kirjoittanut näistä häkellyttävistä jutuista. Jos et vielä ole ehtinyt lukaista, voit tehdä sen täällä.

Maenamin ranta oli viimeksi myös mukavan siisti.

Trash Heron kanssa siivoamassa.

Kun me ollaan oltu eri kokoonpanojen kanssa siivoamassa rantoja, kyllä päällimmäisenä ongelmana näen kaiken muovijätteen. Ja sen, ettei roskiksia ole missään.

6
Back to Top