Tulvat ohi & Clean the beach boot camp

Loppuihan ne sateet viimein

Kuuden päivän kovat sateet ja siitä johtuneet tulvat ylitti uutiskynnyksen jopa Suomessa. Pakko myöntää, olihan se välillä aika hurjaakin. Paljon on ollut vaurioita kaduilla ja kylillä, mutta eniten tulvista on taatusti kärsineet köyhimmät paikalliset lauta-, ja peltihökkeleissään, unohtamatta tietenkään katukoiria ja kissoja. Vaikka välillä meinasi itselläkin hermo pettää, niin pienellä muistuttelulla pystyi kyllä rauhoittelemaan mieltään. Sieltä se aurinko aina tulee, ennemmin tai myöhemmin. Nyt siinä vähän kesti.

Moni Samuille suuntaava on ottanut yhteyttä blogiin, ehkä eniten juuri vakuuttuakseen siitä, että ei se loma vielä etukäteen ole pilalla, vaikka täällä onkin voinut kruisailla kaduilla kanooteilla. Kävipä muuten niinkin, että ainakin yhtenä tulvapäivänä jopa armeijan kaverit kuljetti turisteja matalapohjaisella veneellä hotelliin sun muualle. Hyviä kuvia oli uutisissa, kun turistit istui sateenvarjo kädessä veneessä, joita sotilaat 'taluttivat' reisiä myöten vedessä. Toivottavasti saivat napattua kerrankin normaalista poikkeavia lomakuvia kavereille jaettavaksi.

Ihana Thong Son bay sateitten jälkeen.

Mutta nyt se on ohi, ainakin toistaiseksi. Vielä täällä keskustelupalstoilla on roikkunut pieni uhka, että sama ilmamassa joka pyöri Samuin yllä viimeksi, palaisi takaisin ensi viikolla vieläkin vihaisempana. Mutta kuten tämän myräkän aikana huomattiin, näille saarille on kohtuuvaikeata ennustaa säätä edes 12 tuntia eteenpäin. Pidetään siis kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että aurinko voittaa ja myrsky vaihtaa suuntaa.

Clean the beach boot camp

Onnistuihan se viimein. Tapahtuman oli tarkoitus olla jo viikko sitten (kuten kirjoitin), mutta ilmojen herrat heitti haasteita siihen tahtiin, että operaatiota siirrettiin viikolla. Siirto oli hyvä veto, sillä tulvat toi kaduille ja rannoille mukanaan vähän sitä sun tätä aina rikkinäisistä muovituoleista autonrenkaisiin. Siivottavaa riittää varmasti hamaan tulevaisuuteen ympäri saarta, jonka jälkeen voikin jälleen aloittaa alusta. Toivottavasti näin tulee myös tapahtumaan.

Tämä puhdistusoperaatio tällaisenaan oli historian ensimmäinen Samuilla. Vuonna 2013 Phuketissa alkunsa saanut 'CBBC' rantautui Samuille täällä asuvan jalkapallovalmentaja Darrenin takia, joka halusi tehdä jotakin sotkuisten rantojen suhteen. Erilaisia vaihtoehtoja googlatessa Darren törmäsi CBBC:iin, otti idean 'isään' yhteyttä ja siitähän tämäkin sitten lähti. Vaikka hotellit pitävät yleensä huolta omista spoteistaan, niin helposti muu osa rannoista jää jotakuinkin heitteille. Näitten rantojen huonoa kuntoa ja roskaisuutta me sitten nenää nyrpistäen kauhistellaan tekemättä mitään. Tai no, varmasti me 'turistit' omalta osaltamme hoidamme roskamme pois, mutta että kulkisi varmuuden vuoksi ylimääräiset jätesäkit kainalossa korjaten muittenkin roskia? Ei ihan helposti, eikä ainakaan kahden viikon lomalla. Tapahtuma oli siis enemmän kuin tervetullut.

First we train

Konseptiin oleellisena osana kuuluu ensin 45:n minuutin treenit valmentajan johdolla (meillä se oli Darren), jonka jälkeen hengityksen tasaannuttua tunnin verran rannan siivousta. Aika tarkkaan meillä tänään tätä aikataulua noudatettiin, eikä kukaan edes kuollut treeneissä. Tiukkaa touhu kuitenkin oli, sillä pilvisyydestä huolimatta oli melkein 30 astetta lämmintä. Vähän oli unihiekkaakin silmissä liian vähien yöunien jälkeen, joten voi olla että treenit olisi voineet mennä hienomminkin vähän paremmissa ruumiin ja sielun voimissa. Älyttömän hauskaa oli kuitenkin, ja jumppa toimi mainiona jään murskaajana toisilleen tuntemattomille ihmisille. Siitä oli hyvä sitten siirtyä seuraavaan ohjelmanumeroon pari ystävää rikkaampana ja täysin heränneenä.

Pieni haastattelutuokio Darrenin kanssa treenien lomassa
Vesipuhveli odotti vuoroaan nurmikentälle.


Then we clean

Samuin ensimmäiseksi puhdistettavaksi rannaksi valikoitui ehkä se kaikkein roskaisin, kalastajien käyttämä ja lauttasataman rasittama Bangrak beach. Mereltähän aina tulee tavaraa rannoille, mutta pakko sanoa, ettei nämä paikalliset kalastajat myöskään ole siitä siisteimmästä päästä. Ranta oli pullollaan paitsi kalastajien verkkoja (joihin ei saanut koskea), mutta myös kaiken maailman muovia, pulloja ja autonrenkaita. Hommaa siis piisasi ja olisin mielelläni jatkanut siivoamista ainakin seuraavan tunnin. Tiukka treeni ennen siivoamista kyllä sai verensokerin laskemaan sen verran, että se toinen tunti olisi vaatinut jo jotain evästä matkaan.

Vaikka saatiinkin alkuun hieman pälyileviä ja ihmetteleviä katseita niskaan, niin tuli niitä peukkuja ja hymyjäkin. Liittyipä joukkoon myös joku touhua ihmetellyt, ilmeisesti satamanrakennuksen siivooja rikkalapionsa ja harjansa kanssa, nimittäin ne välineet meiltä puuttui täysin. Tarvetta olisi ollut myös haravalle ja jopa järeämmälle moottoroidulle kalustolle, mutta me mentiin niillä eväillä mitä meillä oli. Ja tehtiin se, mihin tässä ajassa pystyttiin. Toivottavasti jatkoa piisaa. Peukut Darrenille!

Kyllähän noi kalastajat alkuun vähän vinoon katsoivat :)


Sataman työntekijöiltä peukut.

Kuten kuvasta näkyy, niin hauskaahan meillä oli!Ja sitten syötiin

Hikinen aamupäivä päättyi Boat Barin omistaja Chrisin talkoolaisille sponssaamalle ilmaiselle lounaalle, joka tuli todelliseen tarpeeseen, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Me käydään muutoinkin ravintolassa syömässä varsinkin keskiviikkoisin, kun tarjolla on livemusaa ja barbequeta. Erittäin mukava paikka muutenkin ja kovasti mukavat omistajat. Huippupisteet myös Chrisille tämän tempauksen sponsoroinnista.

Tapahtumasta muuten

Tapahtuma on aivan mielettömän hieno tilaisuus tutustua sekä paikallisiin ihmisiin, että kohteissa asuviin ulkomaalaisiin. On erittäin helppo antaa vilpitön suositus liittyä talkoolaisiin ympäri Aasiaa, ihan vaikka kahden viikon lomallakin. CBBC:n sivuilta löytyy aikatauluja eri kohteisiin, joten menkää ihmeessä sekaan vaan. Takaan sen, että osallistumalla olet ehdottomasti saavana osapuolena, olkoon sitten kyse uusista ystävistä, hyvistä treeneistä tai hiton hyvästä mielestä.

Hyvä Darren, vielä kerran! Ja liittykäähän mukaan joukkoon!

Hyvä Darren!

ja hyvä me!
42
Back to Top