Vieraskynäilijä: Kurre - Suratthani

Huom! Tämä postaus on tehty vieraskynäilijänä, eli kirjoittajana on tällöin blogissa vieraileva henkilö. Kääntäjäystäväni Kurt Kavanderin yhteystiedot löytyvät postauksen lopusta.

Tällä kertaa kynäilijäystäväni Kurren kompassi ohjasi reissumiehen Phnom Penhista takaisin kotisaarellemme Samuille:

Samuin ja Samuin lähisaarten portti

Torstaina 19.5. lähdin taas kerran haikein mielin tuk-tukilla Phnom Penhin lentokentälle. En osaa tarkkaan sanoa, mikä Phnom Penhissa niin viehättää ja kiehtoo - koko kaupunkikuva jokineen ja rantaravintoloineen, kaupungin hajut ja äänet, ystävälliset ihmiset, aidot hymyt vai mikä? Jokainen varmaan kokee kaupungin omalla tavallaan, mutta ainakin minuun se on tehnyt syvän vaikutuksen.

Phnom Penh
Lensin Bangkokin Don Muangin kansainväliselle kentälle ja vaihdoin Suratthanin kaupunkiin vievään koneeseen. Jo heti Suratthanin kentälle tullessani, maailma muuttui täysin - ei pelkästään sen takia, että täällä ajetaan vasenta kaistaa. Suratthanin kentältä keskustaan on kolmisenkymmentä kilometriä. Voi valita, ottaako kalliin taksin vai sata bahtia (noin 2,5 euroa) maksavan syöttöbussin keskustaan. Itse kuljen normaalisti linja-autolla, joka tiputtaa keskustaan jäävät matkustajat Phantipin matkatoimiston eteen. Sieltä jatkoin kävellen My Place -nimiseen hotelliin, jossa tavallisesti majoitun asioidessani Suratthanin kaupungissa. Olin varannut huoneen Agodan kautta ja tällä kerralla maksoin kahdesta yöstä vajaat 30 euroa. Hotelli on erittäin siisti ja sijainti kaupungin keskustassa vallan mainio. Iltamarkkinat ruokakojuineen ja rihkamamyyjineen on vain parin sadan metrin päässä. Eikä joellekaan ole kuin pari - kolme korttelia. Hotellin netti toimii kohtuullisesti, ja pääsisäänkäynnin vieressä on pieni ravintola, josta saa esimerkiksi aamiaisen erittäin kohtuulliseen hintaan. Hotellin ainoa huono puoli on mielestäni äänieristys, jonka takia kannattaa varata mukaan korvatulpat; käytävien äänet kulkeutuvat huoneisiin kuin sadepisarat moskiittoverkon läpi.

Thailand
Perhe joella kalastamassa

Thailand
Vakiopaikassani riisiannos + kaksi ruokalajia, juomavesi ja pöydillä olevat vapaasti otettavat vihannekset, kuten kurkut ja pienoismunakoisot, maksavat yhteensä 40 - 50 bahtia.
Herkulliset jälkiruoat.
Käydessäni Suratthanissa lähtöpaikkani on useimmiten Samui; silloin kaupunki tuntuu jotenkin alkeelliselta ja jopa hiukan nuhruiselta Samuihin verrattuna. Nyt tulin Phnom Penhista ja tämänkertainen kulttuurishokki olikin päinvastainen. Tuntui kuin olisi siirtynyt eri aikakaudelta toiselle - muutama kymmenen vuotta tulevaisuuteen. Suratthani on aito thaimaalainen kaupunki, joka on tavallaan ihan viehättävä ja jossa on huomattavasti halvempaa kuin Suratthanin provinssin turistisaarilla. Hintoja verrattaessa jotkut saattavat käyttää McDonald´s-indeksiä. Koska itse en käy McDonald'sissa, minulla on käytössäni Swensen´s-indeksi. Swensen´s-indeksi osoittaa, että jäljempänä kuvassa oleva jäätelöannos maksaa mantereella noin kaksi euroa, eli 2/3 turistisaarien vastaavasta annoksesta.

Swensen's-indeksi 20.5.2016
Provinssin pääkaupungissa noudatetaan muun valtakunnan lakeja - toisin kuin Samuin saarivaltiossa - joka elää aivan omaa elämäänsä. Kutsun saaria Samuin saarivaltioksi, koska sinne eivät valtakunnan lakipykälät, eikä jonkin verran muualla näkyvä sotilasdiktatuurin koventunut ote ole juurtunut. Ymmärrän toki, että lakeja pitää noudattaa, mutta typerien lakien säätämistä en ymmärrä alkuunkaan. En ole ikinä tajunnut pykälää, jonka mukaan ei saa ostaa olutta klo 14-17, eikä keskiyöstä aamupäivään, ja näkisittepä tämän pojan ilmeen, kun hän Suratthanin iltapäivän kuumuudessa löytää 7-Elevenin, vie kylmän Singhan kassalle ja tölkki otetaan pois nenän edestä kuin tikkari lapsen suusta. Samuin saarivaltiossa sen sijaan myydään olutta vuorokauden ympäri paitsi suurissa marketeissa, kuten Tescossa.

Suratthanin kaupunki on varsinainen liikenteen keskus. Tänne pääsee lentäen ainakin Air Asialla, Nok Airilla ja Thai Lion Airilla sekä myös junalla ja linja-autolla. Yhteydet muualle toimivat hyvin; voi jatkaa vaikkapa Khanomin rantakohteisiin, Andamaanienmeren puoleisille saarille, pohjoiseen, etelään tai Samuin saaristoon - joko pääsaarelle tai esimerkiksi Phanganin tai Taon saarelle, joilla kaikilla on oma luonteensa ja joista Samui on vilkkain. Suratthanissa on - kuten monessa muussakin thaimaalaisessa kaupungissa liikennejärjestelyistä johtuen useampi linja-autoasema, joten kannattaa olla tarkkana kun selvittää, mistä mikäkin linja-auto tai pikkubussi kulkee ja mihin se vie. Tullessani kerran Phanganilta valitsin nuukuudessani halvimman lauttalipun ja päädyin asemalle, josta on ehkä viisi kilometriä keskustaan ja josta tuk-tuk maksoi sen, minkä vedenylityslipussa säästin. Nykyään matkustan Seatran Ferryllä, jolla on bussikuljetus Donsakin satamasta lähtevälle lautalle. Tässä yhteydessä haluan myös mainita, että tavallinen, erittäin hidas linja-auto ei välttämättä ole yhtään edullisempi, kuin huomattavasti nopeammat pikkubussit. Tästäkin minulla on kokemusta, kun taas nuukuudessani lähdin kerran Suratthanista Ranongiin isolla linja-autolla; matka kesti työpäivän ja auto pysähtyi lähes joka pysäkillä. Kuljetettiin kanoja ja kananmunia, mopoja ja jos jonkinlaista tavaraa. Paluumatka taittui pikkubussissa samaan hintaan kolmessa-neljässä tunnissa ilman kanoja.

Seatranin linja-auto kulkee Suratthanin keskustasta Donsakin satamaan.
Seatranin lautat ovat moderneja ja lautalta löytyy kioski, josta saa ostaa pikkupurtavaa. Rentouttava 45 minuutin jalkahieronta taas maksaa 300 bahtia (noin 7,5 euroa).
Tämä juttu syntyi bussi- ja lauttamatkalla Suratthanin keskustasta Samuin saarelle. Näillä näkymin aion viettää kuutisen viikkoa Samuin saarivaltiossa ennen kuin käyn vielä kerran Suratthanin kaupungissa kesä-heinäkuun vaihteessa ja ennen perinteistä Suomeen suuntautuvaa kesävierailuani 8.7.-2.9.

Mukavaa loppukevättä!

Kurre

Thaimaalaiseen tapaan lautan keula on koristeltu kuin joulukuusi konsanaan.
Siellähän se Samui-saari jo onkin.Mikäli tarvitsette laadukkaita käännöksiä suomesta ruotsiksi kilpailukykyiseen hintaan, niin Kurt Kavanderin palvelut löytyvät täältä:

Overseas Translations Co., Ltd.

sekä Facebookista  tästä linkistä.

Yhteydenotot sähköpostilla kurt.kavander(at)yahoo.com
0
Back to Top