5 + 1 sekalaista vinkkiä Koh Samuille (ja miksei muuallekin Thaimaahan)

Thaimaassa on itse asiassa melko paljon erilaisia etikettejä, mistä meillä länsimaalaisilla ei ole hajuakaan. Vaikka Koh Samui onkin 'turistisaari', jossa on totuttu näkemään kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, on silti ihan fiksua ottaa huomioon ainakin muutama asia. Thaimaahan lomalle tulevalle moni kuvio ei varmasti tule edes mieleen, mutta muutamalla pienellä jutulla voi erottua edukseen ja saada parempaa kohtelua, kuin iso osa muista turisteista.

Nämä muutamat vinkit ovat satunnaisotos, eikä missään tärkeysjärjestyksessä. Vaikka me ollaankin asuttu täällä vasta reilu pari vuotta, niin takana on kuitenkin jo vuosien edestakainen veivaaminen Thaimaan ja Suomen välillä. Parikymppisenä näille asioille ei suonut ajatustakaan, mutta vuosien varrella on jo itsekin pannut merkille jopa aivan ääliömäistä käyttäytymistä muilta kanssaturisteilta. Älkääkä käsittäkö väärin, ei tässä itsekään olla mitään käveleviä mallikansalaisia, mutta paikallisten tapojen ja ihmisten kunnioittamisella saat taatusti extrapisteitä.

Koh Samui Thailand
Tässä pikkuruinen Koh Somin saari Samuin edessä. Aika kiva ja siellä harvemmin törmää muihin.

#1. Älä pillastu

Se on ihan ei ei ei. Lomamoodissa tuskin pillastuttaa mikään, mutta jos tänne muuttaa, niin tämä vinkki tosiaan nousee arvoon arvaamattomaan. Jos sä pillastut, on aina vaarana thaimaalaisen kasvojen menetys, eikä se vaan käy päinsä. Saatat löytää hyvinkin pienestä pillastumisesta itsesi tilanteesta, jota et olisi villeimmissä ajatuksissasi voinut kuvitellakaan. Tämä hymyilevä kansa on kuitenkin tulta ja tappuraa.

Koh Phangan
Tässä muuten Secret beach Koh Phanganilla

#2. Älä nakuilekaan

Voiko rannalla olla yläosattomissa? Moni turisti tekee niin (miksi ne muuten yleensä ovatkin keski-ikäisiä naisia?), mutta ei todellakaan pitäisi. Tämä asia on kuitenkin Thaimaassa tabu, joten miksi ihmeessä käyttäytyä moukkamaisesti? Jos rajaton kokovartalorusketus on se ehdoton asia, jota lomallasi tavoittelet, niin vuokraa siinä tapauksessa yksityinen villa. Vaikkei yläosattomana esiintymisestä putkaan heitetäkään, se saattaa tehdä paikallisten olon hyvin epämukavaksi. Näin ollen myös rintaruokinta julkisilla paikoilla putoaa tähän samaan kategoriaan.

Mekin ollaan nähty vuosien varrella vaikka mitä, ja voi vain kuvitella mitä kaikkea paikallisten hotellien ja ravintoloitten työntekijät joutuvat kohtaamaan. Voit muuten olla aivan varma, että paikalliset työntekijät nauravat mokailuillesi täysin avoimesti ja häpeilemättä, joten senkin takia pari ajatusta omaan habitukseen saattaa olla hyväksi.

Vuosia sitten Chaweng beachillä käveli keski-iän jo kauan aikaa sitten ylittänyt ulkomaalainen mies, jonka ryppyisen vartalon peitti ainoastaan pienen pieni kirkkaan keltainen 'kalukukkaro'. Voitte ehkä kuvitella sitä ääneennauramisen määrää, jota hotellin ja hierontakojun työntekijät ei edes yrittänyt hillitä. Mies löntysti juuri sitä osaa rantaa moneen kertaan edestakaisin, joten melko nopeasti sitä huomasi itsensäkin hillittömästi hekottamassa. Mun kävi sitä kaveria myös sääliksi, mutta nauru tarttuu, you know.

Koh Samui
Ranta Bo Phutin ja Maenamin välissä.

Tonne vaan rantaterapiaa hakemaan, ehkä parit drinksutkin?

#3. Kunnioita kuninkaallisia

Se on aivan taivahan tosi. Vaikka asioista olisikin mitä mieltä tahansa, on parempi pitää mölyt mahassa. Sananvapaus, no sitä ei täällä ehkä länsimaalaisen mittapuun mukaan ole, mutta asiat nyt vain ovat niin. Kuninkaan kuoleman jälkeen pidätettiin useitakin paikallisia väärän tyyppisen facebook-kirjoittelun takia (kirjoitinkin siitä täällä), joten itse en ainakaan aio ottaa sen suhteen mitään riskejä. Nauti lomasta ja ole puuttumatta.

Koh Samui
Maenam beachillä chillailemassa.

Koh Phangan
Koh Phanganin Secret beach

#4. Älä nosta jalkoja ylös

Jalat mukana reissussa? Tässä pari juttua, jotka on hyvä tietää, sillä jalkasi ovat lähtökohtaisesti likaiset, eivätkä ne ole välttämättä tervetulleita joka tilanteeseen. Me länsimaiset ollaan totuttu siirtämään tavaroita jaloilla, osoittamaan jotain asiaa jaloilla sun muuta, joten tällaiset asiat tuskin tulevat edes mieleen, mutta...

Älä mielellään nosta jalkoja tuolille, kun olet ravintolassa. Vielä pahempi asia on nostaa ne pöydälle. Mikäli kuitenkin tunnet pakottavaa tarvetta nostaa jalat vaikka edessä olevalle tyhjälle tuolille, pidä huoli etteivät ne ainakaan osoita ketään.

  Ei siis tungeta jalkoja joka paikkaan. Mieluummin pidä ne piilossa lattialla, paitsi jos olet rantabaarin tyynyillä chillaamassa. Jos taas istut lattialla, silloinkin on kohteliasta kerätä jalat nätisti viereesi tai allesi, eikä istua sääret sojottaen mikä mihinkin.

  Kengät ovat luonnollisesti likaiset, joten monissa paikoissa kenkien jättäminen esimerkiksi putiikin ulkopuolelle on suotavaa. Varsinkin pienissä 'perheliikkeissä', klinikoilla ja muissa siisteyttä vaativissa paikoissa kenkien riisuminen on paikallaan. Jos riisut kengät pikkukaupan ulkopuolella, jonne sitten voisi hyvinkin mennä kengillä, kyllä henkilökunta sen ilmaisee. Mikäli et tiedä kuuluvatko kengät sisälle vai ulos, ei varmaan ole mitenkään ylitsepääsemättömän raskasta tiputtaa ne oven ulkopuolelle. Tästä syystä varvastossujen valinta lomakengiksi onkin erittäin kätevää.

  Temppeleihin ei tietenkään mennä kengillä, mutta sen sijaan 7 elevenit ja muut marketit, ilman muuta.

  Ei pöllömpiä viisauksia :)

  #5. Kuinka pukeutua muuten?

  • Rannalla; Bikinit ja shortsit ok, yläosattomat; no no. Huomaa kuitenkin, että poistuessasi rannalta vaikka rantaravintolaan, heitä päällesi paita tai vaikka joku huivi. Ketään ei heitetä ravintolasta ulos ja saat sen lounaasikin, vaikka istuisit pelkillä biksuilla pöytään, mutta pieni kunnioitus ei varmaan haittaa. 
  • Muutenkin kannattaa pukeutua hieman 'vaatimattomammin', kuin ehkä ensi hätään ajattelisi. Vaikka joissain putiikeissa kenkien jättäminen oven ulkopuolelle on suotavaa, niin esimerkiksi marketeissa on hyvä muistaa 'ei kenkiä/ ei paitaa / ei palvelua'. Helppoa. 

  Vaikka täällä asuessa näkeekin päivittäin vaikka mitä kummallisempia asuvirityksiä, puhumattakaan niistä tapauksista, joissa asua ei ole nimeksikään, niin silti kireissä uimahousuissa rantakadun ravintoloissa illalla pyörivä kiinalaismies kerää auttamatta huomion. Samoin kuin pyjama päällä töpöttelevä kiinalaisnainen ;).

  # + 1. Älä unohda hyttysmyrkkyä

  Sillä vaikka Samuilla ei malariaa olekaan, eikä meidän perheestä vielä kukaan ole saanut denguetakaan, niin moni kyllä on. Osa ystävistä jopa useampaan kertaan. Denguekuume on päivähyttysten levittämä vitsaus, jota ystävien kertomuksen mukaan ei missään nimessä kannata lähteä kokemaan. Meidän perheessä kukaan muu ei hyttysmyrkkyjä käytä kuin allekirjoittanut, vaikka olisi kyllä suotavaa, joten jossain vaiheessa on melkein satavarma, että tämäkin tauti tulee koetuksi. Mutta siitäkin selviää.

  Minkälaisia vinkkejä itse kaipaisit Samuin visiitille?

  auringonlasku koh samuilla
  Näissä maisemissa sielu lepää.
  2
  Back to Top