Shoppailu Samuilla 2022

 

 

Kuten nyt aiemmissa Samui -postauksissa olenkin maininnut, niin Samui ei ole sama kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Samuin kaltaiset saaret ja vastaavat kohteet, jotka elävät lähes 100% turismista, ovat koronan takia kuin varjo entisestään. Paikallisille toki löytyy niitä omaan tyyliin sopivia vaateputiikkeja, mutta aika harvoista sellaisista olen koskaan itselleni mitään löytänyt. Ja turistien vaatimuksia liikkeet tuskin täyttää.


Mutta katsellaanpa mitä käymämme paikat Samuilla tänä vuonna tarjosivat:


Central Festivalin iltamarkkinat


Chaweng

 

Central Festival on toiminnassa kuten ennenkin, mikäli sulkee silmänsä lukuisilta tyhjiltä kauppapaikoilta. Meille länkkäreille suunnattu Tops Mart (erittäin kattava ruoka/viinikauppa) on laajentunut huomattavasti vieden monen aiemmin paikalla olleen pienen putiikin tilat. Adidas, Rip Curl, Miniso (mun suosikki), Uniqlo ja muut kansainväliset brändit löytyy edelleen, sekä tietenkin Central kauppa, joka on vähän niin kuin meidän Stockmann (turhan kallis, mutta kaikkea löytyy). Itselleni eräs must go -kaupoista Central Festivalissa on Supersports -liike, sieltä on vähän pakko silloin tällöin nimittäin hakea ainakin yhdet uudet Skechersit. Central Festivalin parkkipaikalla sijaitsevat iltamarkkinat näyttivät olevan toiminnassa, viikonpäivistä en tosin ehtinyt ottaa selvää.


Valtaosa Chaweng beach roadin liikkeistä on suljettu. Joitain liikkeitä sinnittelee auki siellä täällä, mikä tekee shoppailusta Chawengilla melko haastavaa. Muutama liike saattaa olla auki tietyllä kohtaa, ja sitten seuraavaa liikettä saattaa pahimmassa tapauksessa joutua etsimään parikin kilometriä. Jos mopolla liikkuu, ei tietenkään ongelmia, mutta jalkapelillä shoppailureissusta voi tulla kilometrien pituinen. Shoppailu Chawengilla ei siis tällä hetkellä välttämättä kannata.


Tyhjää on Central Festivalissa


Bangrak


Bangkrakissa on tällä hetkellä enemmän elämää, mutta siellä taas ei ole koskaan ollut juuri mitään shoppailtavaa - eikä kyllä vieläkään. Bangrak Minimart kannattaa kuitenkin mainita, sillä se on aina ollut alueella asuvien länkkäreitten luottomarketti. Tuontisiidereitä, viinejä, oluita ja perustarvikkeita löytyy melko kattavasti niinkin pienestä marketista, eikä Thaimaassa olevat kummalliset alkoholinmyyntikellonajat ole siellä oikein koskaan toimineet. Jos kauppa on ollut auki, juomaa on saanut. Jokin uusi ja vielä kattavampi viiniliike oli myös ilmestynyt Bangrakiin, mutta siellä me emme ehtineet käymään. Sen verran paljon oli ystäviä tavattavana, että viinit nautittiin ihan muualla, kuin kämpillä romanttisesti kaksistaan.


Mainittakoon muuten tässä kohtaa sellainen, että Thaimaan apteekit ihan joka puolella ovat lomareissulla varteenotettavia tuliaisten hankkimispaikkoja. Esimerkiksi aivan törkeän hyviä ja todella puhdistavia paikallisia hammastahnoja kannattaa ainakin harkita, niin pysyy hymy valkoisena ilman valkaisugeelejäkin. Noitten lisäksi erilaiset linimentit lihaksille ja tiikeribalsamit on ainakin ihan must, sekä kaikki ihanat kasvonaamiot. Myös useat lääkkeet, jotka ovat Suomessa reseptien takana, ovat Thaimaassa reseptivapaita. Näistä mainittakoon nyt vaikka lihasrelaxantit ja astmalääkkeet (ja kortisoonit, ja antibiootit, ja ja ja...). Kannattaa ainakin käydä vaikka Morya Pharmacyssa tsekkaamassa tarjonta.


Fisukylä (virallisesti siis Fisherman´s village)


Parhaimman laatuiset hepeneet löytyy edelleen ehdottomasti fisukylän pienistä värikkäistä putiikeista, riittää kun kävelet kohtuullisen lyhyttä rantakatua päästä päähän. The Wharf oli jo silloin kolme vuotta sitten surullisen tyhjä putiikeista, mutta nyt se vasta tyhjä olikin. Samoin Fisukylän kuuluisat ja eläväiset perjantain iltamarkkinat olivat nyt kuin varjo entisestään, vaikka joitakin kojuja olikin pystytetty rantakadun varteen. 


Mutta putiikkeja oli avoinna, ja piristystä shoppailun lomaan voi hakea alueen monista viihtyisistä hipsterityyppisistä kahviloista ja ravintoloista. Ja mikäli liikut illan tullen rantakadulla Smile House -resortin kohdilla, saatat törmätä erittäin rakkaaseen ystäväämme Khun Rockiin, joka vietti kanssamme kesää Paraisilla vuonna 2017. Rock on thai -traditioihin kuuluvan puhvelinnahan kaivertamisen todellinen mestari, ja hänen aivan käsittämättömän ainutlaatuisia töitään on mahdollista ostaa juurikin tuolta fisukylän rantakadulta (ainakin toistaiseksi). 

 

Mikäli törmäätte Rockiin, kertokaa ihmeessä Heidiltä ja Tompalta terveisiä💖.

 

Fisukylässä on ainakin kaksi Saonan myymälää. Ehdottomasti kannattaa käydä.

Rakas rakas ystävämme Rock.

Aivan uskomattoman hienoja töitä.

Varmasti ei tule toista samanlaista vastaan.

 

Nathon


Samuin "pääkaupungissa" Nathonissa on edelleen useitakin perusrättejä ja laukkuja myyviä kauppoja, juurikin siis niitä, joita ei tällä kertaa oikein muualta löytynyt. Nathon on muutenkin aina elävä, sillä siellä sijaitsevat Samuin virastot ja onhan Nathon koko saaren hallinnollinen keskus. Ravintoloita löytyy ja vastaleivottuja leivoksia ja kakkujakin saa ostettua ranskalaisista leipomoista. Voisin melkeinpä sanoa, että vähiten korona on iskenyt juurikin Nathoniin, sillä pääsääntöisesti siellä elää ja asioi juurikin paikalliset.


Tässä vielä yksi shoppailuvinkki Nathoniin (jos hermot vaan ikinä riittää😂):

 

Mikäli olette joskus Samuin reissuilla ostaneet rantamekkoja, t-paitoja, shortseja, laukkuja, toppeja, haaremihousuja, sun muita perusjuttuja, mitä nyt Thaimaan reissulla ikinä pitää ostaakaan (ei siis mitään putiikkikamaa), niin Nathonin sivukadulta löytyy pikkuruinen tukkukauppa, joka myy kaikkea tuota, vieläpä tukkuhintaan. Eli karkeasti noin kolmanneksella siitä, mitä samasta tavarasta muualla maksaisit. Tavaraa ja rättiä on liikkeessä hulluuteen asti, mutta onneksi henkilökunta on erittäin avuliasta ja naureskelevaa. Me käydään tuolla ostostaivaassahelvetissä aina, kun syystä tai toisesta pyörähdetään Nathonissa. 


Koska en voi antaa kadun nimeä (valitettavasti Google maps antaa vain thaimaankielisen kadun nimen) , annan pikaiset ohjeet:


Paikallista Nathon Pier ja käännä selkä merelle. Oikealle puolelle pitäisi jäädä pieni parkkipaikka-alue, jossa muuten pidetään paikallisia ruokamarkkinoita iltaisin. Iltamarkkinoitten kohdalta lähtee kadunpätkä kauemmaksi merta (sisämaahan päin), jota vähän eteenpäin kävelemällä tulee risteys, mistä käännyt sitten oikealle. Tätä kadunpätkää eteenpäin kävellessä vasemmalle puolelle tietä tulee ennen pitkää hyvin pieneltä vaikuttava rättikauppa, josta näkee jo heti, että sitä tavaraa todella tursuaa joka paikasta. Täällä ei sitten mikään maksa juuri mitään.

 

Siinäpä se - löysit perille!


Vitsit me muuten tehtiin viimeksi paljon löytöjä...


uuh miten sekopäinen ostostaivas...

Tänne pitää todellakin varata aikaa tonkimiseen.

Kaikkea on joka paikassa, myös katosta roikkumassa.

Ei ole helppo tavaratalo...


4
Back to Top