Puuhamaa

4000 neliötä aidattua puutarhaa ja osittain kadonnut puutarhuri, viidakkotalossa riittää siis puuhaa. Viime aikoina puutarhurimme Panom on tosin touhunnut tiluksilla ahkerasti apumiehensä kanssa, kun on korjattu uima-allasta, murtauduttu ikkunasta sisään (kolmannen kerran) ja tyhjennetty apinavoimin kookospalmuja. Kaksi puutarhuria ei olisi ehkä pahitteeksi. Tai oma apina.

Julman näköinen, mutta saa se apinakin haukotella ;)

Ja välillä sitten taas köllötellä.

Vesi ei kelvannut koiran kupista, mutta pullon suusta kylläkin.

Talon omistajat ovat ostaneet tontin noin 22 vuotta sitten, eli pihapiiri ei ole mikään tuore. Vanhat kunnioitettavan kokoiset puujättiläiset suojaavat kuumalta auringolta, sekä piilottavat oksiensa ja juuriensa suojaan käärmeitä, liskoja ja skorpionejakin.

Tekisi mieli kääntää jokainen kivi ja lahoamassa lojuva palmun pätkä, jottei yksikään kutsumaton vieras onnistuisi piilottelemaan. Luin muuten, että maassa olevat kolot ovat hyvin todennäköisiä käärmeitten piilopaikkoja.

Meidän tapaamamme kuningaskobra ja monokkeli kobra eivät välttämättä ole edes niitä vaarallisimpia, sillä pieni mutta pippurinen korallikäärme saattaa tappaa jopa neljässä minuutissa. Viidakkotalosta ei siinä ajassa ehdi edes portista ulos.

Joten puutarhan hoidossa piisaa haasteita. Lähden tonkimaan tiluksia ainoastaan silloin, kun talossa on koirien lisäksi joku muukin. Mikäli ei toivottu isku jonkun skorpparin tai centipeden toimesta tapahtuu, on hyvä että kuski on lähellä.

Mikähän kummajainen tämä on?

Entäs tämä? Kaunis kuin mikä.

Vaikka olenkin umpinoviisi, kookospalmut minäkin tunnen. Samoin kuin banaanin ja papaijan. Mangopuista olen melko varma, ja tuttuja ovat niin ikään myös bougainvillea ja kiinanruusu. Mutta hitokseen paljon on myös kaikkea ihmeellistä, joita seuraan silmä pitkänä.

Omat satokokeilut tähän mennessä

 • Basilika. Panom toi muutamat taimet ja istutin sitä myös siemenistä - molemmat kasvaa, vaikka vähän henkipattoja ovatkin.
 • Chili. Taimia en ole löytänyt, joten kasvatan siemenistä - muutama hassu taimenalku viiden kuukauden ajalla. Ei kukintoja, ei siis satoakaan. Lukemani perusteella riippuen chilistä, kasvu voi olla hyvinkin hidasta. Ehkä satoa saadaan joskus, ehkä ei.
 • Korianteri. Yritetty sekä siemenistä että pikku taimista - ei mitään tulosta. Tai no, siemenistä saatiin pienet taimenalut, jonka jälkeen seurasi joukkokuolema.
 • Salaatti. Ollaan yritetty sitä mitä Suomessakin, eli istutettu kaupasta ruukussa ostettujen salaattien juuriosat multaan - ei kasvua vielä(kään), mutta seurataan tilannetta.
 • Avokado. Vasta alkuvaiheessa, eli kivi laitettu kuivamaan talouspaperin päälle. Ymmärsin että kotioloissa Suomessa avokado ei tekisi hedelmää, mutta jos ei täälläkään, niin missä sitten?
 • Ananas. Hedelmän kruunu liotettu ensin vedessä, ja siirretty sitten multaan - ei minkäänlaista merkkiä mistään kasvusta, ei tosin kuolemastakaan.

Voi chilireppanaa...

Pihalta jo ennestään löytyvät hyötykasvit (ne mitkä tunnistan ja joista on infottu)

 • Banaani. Ehkä kuutisen banaanipuuta, joista puolen vuoden aikana vasta ensimmäinen terttu ilmoittaa itsestään.
 • Papaija. Oikeastaan yllätyin että tontilla oli vain yksi papaijapuu, sillä Samuilla niitä tuntuu kasvavan katujen varsillakin. Pihan puu on katkennut jossain vaiheessa, ja yrittää nyt kovasti sinnitellä elämään takaisin. Pidetään toipumiselle peukkuja.
 • Lime. Terassin kyljessä kasvaa parimetrinen limepensas, joka olisi jäänyt noteeraamatta, ellei omistajarouva olisi siitä infonnut. Puolessa vuodessa ei yhtään hedelmää, mutta limen lehdet ovat itsessään erittäin maukkaita. Lehtiä onneksi riittää, joten ihan turha pusikko ei ole.
 • Mango. Meillä on useampikin mangopuu, osa jopa todella komeita vanhuksia. Vaan ei yhtään hedelmää, vaikka sesonki onkin päällä. Aikalailla meidän tuuria.
 • Cashew. Ehdoton suosikkipähkinä kaikista! Näitä puita on tontilla 20 ja risat, ja satoa tippuu nyt joka päivä. Olin aivan täpinöissäni, ennen kuin luin pähkinästä kaiken mahdollisen. Pähkinä kasvaa keltaisen 'valehedelmän' persuuksissa, ja putoessaan valehedelmä alkaa haisemaan kamalalle keräten kaikki madot ja muut ötökät kimppuunsa. Keräile näitä sitten nenästä kiinni pidellen ja huitoen ötököitä ympäriltä. Sitä paitsi käyneen hedelmän haju menee suoraan päähän niin kuin viinakset, joten parin tunnin keräily ja olet hiprakassa. Kaiken kukkuraksi pähkinän kuori sisältää myrkyllistä öljyä, joka ei toivottavasti ole kuolemaksi. Olen nimittäin vakaasti päättänyt saada pöytään itse paahdettuja ja suolattuja pähkinöitä.
 • Kookos. Näitä puita riittää melkein hengenvaaraksi asti. Väitetään nimittäin, että putoavat kookokset aiheuttavat vuosittain enemmän kuolemia kuin hait. Tiedä tästä sitten, mutta olen itse nähnyt kookospähkinän putoavan vieressäni rantatuolilla makaavan naisen päähän. Se oli kammottavaa. Onneksi nainen selvisi pahemmitta vammoitta. Kannattaa siis kahteen kertaan harkita lököilemistä rantatuolissa palmun alla. 
 
Etualalla ensimmäinen banaaniterttu, vieressä cashwepuu.

Cashwepähkinä nätisti valehedelmän persuuksissa.

Apina kävi tutkimassa cashew-kuivattamon.

Puutarhurin vaimo käy tiluksilta keräämässä myös sieniä tarjoten aina pussillista meillekin. En ole uskaltanut ottaa sienipussia vastaan, sillä en tiedä kuinka pahoja 'taikasieniä' paikalliset ovat tottuneet syömään. Enkä ajatellut ottaa asiasta selvää. Thaimaassa joissakin baareissa myydään 'magic mushroom'-drinkkejä, mutta en välttämättä kehoita kokeilemaan niitäkään.

Näillä leveysasteilla oma 'osaaminen' puutarhahommissa pitää tähän mennessä sisällään ainoastaan menetettyä rahaa. Kaikkea on tullut ostettua kovin laihalla menestyksellä, mutta ehkä tässä matkan varrella kehittyy. Tällä hetkellä voin vain kuvitella, kuinka dorkalta farangirouvan cashew-kuivattamo puutarhurin silmissä näyttää. Jopa apina kävi sitä ihmettelemässä, muttei onneksi kommentoinut ainakaan ääneen. Se tästä enää puuttuisi, että joutuisi apinan nöyryyttämäksi.

Saa nähdä mitä kaikkea täältä vielä löytyy. Toivotaan että mangot saisivat puristetuksi edes yhden hedelmän, samoin kuin lime, sekä loputkin banaanit. Papaijasta nyt puhumattakaan.

Toivotaan myös, että ostamani orkideat puhkeaisivat vielä uudestaan kukkaan. Olisihan se kohtuullista, sillä kaikki unohdetut orkideat, jotka joku on kiinnittänyt puitten runkoihin joskus aikoja sitten, ilahduttavat toinen toistaan komeammin kukinnoin päivästä toiseen. 

Olisiko sulla heittää jotain 'etelän hetelmä' -vinkkejä? Vaikka ideoita?

Eikö näytäkin amaryllikseltä? Näitä tupsahtelee joka puolelle.

Banaanipalmu iltavalaistuksessaan.

8
Back to Top