Calella de Palafrugell - kolmen rannan sympaattinen kohde

 

 

Sanotaan, että Costa Bravan rannikolta löytyvät Espanjan kauneimmat rannat. Voi hyvinkin olla, sillä Costa Bravan rantaviiva on jopa 300 kilometriä pitkä sisältäen eri kokoisia rantoja isommista pienempiin huikeat 200 kappaletta. Aikamoista, itselläni jotenkin tuo alue Espanjassa on jäänyt täysin huomiotta, sillä ainahan puhutaan Barcelonasta, tai Malagasta, tai Fuengirolasta, tai... you know.

 

Kovin paljoa ei jää kerrottavaa Calella de Palafrugellistakaan, sillä myös tämä visiitti jäi ajan puutteen vuoksi pieneksi huokaukseksi. Huokaus kuvastaa fiilistä (ja liian lyhyttä hetkeä) parhaiten siksi, että maisemat tuolla oli suorastaan henkeä salpaavat. Samuin parhaimmat rannat on meidän mielestä aivan ehdottomasti paratiiseja, mutta missään nimessä vesi Samuilla ei yllä lähellekään näitä Palafrugellin kristallin kirkkaina ja turkoosin eri sävyissä kimaltelevia vesiä. Näissä paikoissa kannattaa todellakin snorklata toisin kuin Samuilla, jossa ei paljon nähtävää ole. Mutta kuten sanoin, Samuin rannat on eri tavalla paratiiseja.

 
 

Mä lähdin siis Gironaan ilman sen suurempia suunnitelmia, systerin yllyttämänä saatesanoin "noinkohan uskallat hypätä". Tästä syystä en ollut tehnyt mitään suunnitelmia nähtävyyksien suhteen, sillä koko reissun pointti oli juurikin "hypätä" pois stressistä ja satsata nimenomaan aikaan parhaimpien tyyppien kanssa. Näenkö jotain museoita tai muutakaan merkittävää, oli täysin toissijaista. Siellä ollessani sitten hätäpäissäni kuukkeloin jotain mahdollisimman lähellä olevia "must see" -juttuja ja muutama niistä mahtui kiireiseen aikatauluun. Tämä Palafrugellin rantakompleksi tuli golfklubin työntekijältä vinkkinä, kun hän mainitsi viettäneensä ihanan muutaman päivän loman tuolla vain nauttien elämästä ja köpötellessään rantojen väliä.


Kiinnostavan vinkin perusteella me startattiin viimeisenä lomapäivänäni auton keula juurikin Calella de Palafrugelliin, ja varsinkin siihen pieneen kalastakylään rannalla. Vinkin perusteella ympäristössä olisi käveltävissä kolme pientä rantaa helposti, ja tuohan kuulosti aivan mahtavalta, varsinkin kun siskonikaan ei ollut käynyt tuolla aiemmin. Sen kummempia plänäämättä ja stressaamatta, kunhan vaan nautittaisiin atmosfääristä. Ja kunhan saisi jotain syötävää.

  

Kaikkea ihastellessa meinasi syömisen kanssa käydä espanjalaisittain huonosti, koska parin kolmen tunnin siesta änkesi väliin. Eli laput luukulle ja henkilökunta terassille nauttimaan vilvoittavaa ja varmasti myös ansaittua cervezaa. Eihän siinä mitään, nälkä kurni vatsassa, mutta onneksi löydettiin uskomattomilla maisemilla korkeammalta kukkulalta pieni hotelli, jonka terassilta sai vilvoittavan sangrian kylkeen vatsan pohjalle myös tapaksia. 


Calella de Palafrugell vaikutti olevan ihanan rento, ehkä vähän varttuneemman väen chillausmesta. Pieni kalastajakylä rannalla todella kauniine taloineen hurmasi ja jätti nälän tulla vielä uudestaankin. Rantojen pienet kalaravintolat jäi nyt siestan takia ei näkemättä, vaan kokematta, mutta kun muistelee näköaloja ja ilmapiiriä, ensi kerralla mulla on oltava aikaa pysähtyä nauttimaan illallinen kynttilän valossa. 


Rantojen väliä pääsee näppärästi kulkemaan sitä varten tehtyä kävelytietä pitkin. Välillä tie nousee vähän korkeammalle, välillä taas pystyy ihastelemaan rantaviivaa ja kivikkoisimmilla osuuksilla näkemään myös meren elämää - sen verran hämmästyttävän kirkasta vesi on. Jos mä en heti kangistuisi kylmästä, olisin varmasti pulahtanut houkuttelevan väriseen meriveteen. Siskoni teki sen, mutta hän onkin harrastanut avantouintia. Itsehän pulahtelen vaan Thaimaan lähes kolmekymppisiin vesiin, muuten menee irvistelyksi.

  

Jos mä nyt oikein olen monesta eri sivustosta viimein ymmärtänyt mitkä ne kolmee rantaa tuolla ovat, niin tadaa! Calella de Palafrugell (sinne parkkeerattiin auto), Calella a Llafranc (jota ihasteltiin vain näköalapaikalta, sekä La Platgeta (siihen suuntaan ei lähdetty ollenkaan). Mielestäni tossa on vielä neljäskin pieni ranta vieressä, mutta osaan Costa Bravan rannoista pääsee tosiaan vain meriteitse.


Useimmilla Costa Bravan rannoilla on kuulemma erinomaiset palvelut, joten aivan varmasti kannattaa kiertää niistä mahdollisimman moni. Monet Costa Bravan rannoista ovat saaneet myös puhtaista rantavesistä kertovan Blue Flag -tunnustuksen, enkä näkemäni perusteella ihmettele lainkaan. 

 

Näinkin lyhyen visiitin perusteella suosittelen lämpimästi. Vai ehkä oletkin jo tutustunut Costa Bravan rantoihin?

 

PSsst! Ensi viikolla lupaan paljastella kaikenlaista hullua ja ehkä jopa helpottavaakin. Huh huh, etten sanoisi...😅 6
Back to Top