Meduusan isku

Ne oksettaa, ne pelottaa ja välillä ne myös tappaa. Nämä ällöttävät limanuljaskat, jotka me tunnetaan nimellä meduusat tai niin kuin maailmalla: 'Jellyfish'. Näilläkin saarilla 'hyytelökalat' on vienyt henkiä meidän täällä asumisen aikana, vaikka ei tietenkään yhtä paljon kuin Australiassa. Jokainen uutinen pysäyttää ja pakko myöntää; saa vähän pysymään pois rannoiltakin. Varsinkin jellyfishien 'peakseasonilla', jonka huippua nyt eletään. Suurin osa (yli 33%) kuolemaan johtaneista Box Jellyfish- onnettomuuksista näillä saarilla on sattunut juuri elokuussa. Mutta ei tämä pelkästään Thaimaan ongelma ole, samassa jamassa tällä hetkellä on ainakin Indonesia, kun limaiset läjät lilluvat merivirtojen mukana jonnekin.

Näihinkin vesiin niitä valitettavasti kulkeutuu

Tropiikki on tropiikki, eikä sille minkään mahda.

Näitä merien 'limasieniä' (mun mielestä noi ällötykset näyttää ihan sieniltä) on järjetön määrä eri lajeja ja onneksi vain harva niistä voi viedä hengen. Suurin osa meduusoista on ihmisille vaarattomia, vaikkakin meduusan isku (no ei se oikeasti iske, mutta siihen osuessa taatusti polttaa) ei tunnukaan mukavalta. Itse olen vielä säästynyt sokkotreffeiltä meduusan kanssa, mutta Tomppa on sen jo kokenut. Se ei tosin tapahtunut näillä saarilla, vaan Koh Lantalla vuonna 2001.

Siitä selvittiin silloin säikähdyksellä. Meillä ei ollut mitään käsitystä siihen aikaan, mitä kaverille kävi, kun yhtäkkiä kättä poltti ihan vietävästi. Tomppa juoksi lähimpään rantaravintolaan kertomaan, että jotain taisi äsken käydä tuolla meressä, kun polttaa niin perkeleesti ja siinä sitten vähän ihmeteltiin henkilökunnan ruiskuttaessa viinietikkaa palovammaan. Vamma ei ollut paha ja siitä selvittiin etikan voimalla, mutta tarina olisi voinut olla dramaattisempi, jos treffikumppani olisi ollut vaikka Box Jellyfish.


Koh Samui
Ihana auringonlasku Chaweng Noilla

Chaweng Noi

Kuten kävi mm. nuorelle saksalaisnaiselle Lamailla viime syksynä. Tarkoitus ei nyt ole nostattaa mitään paniikkia, vaan lähinnä tietoisuuden tasoa. Ollaanhan mekin täällä ja noissa vesissä paljon puljataan, eikä me olla panikoimaan ruvettu. Korkeintaan tehdään hieman valintoja rantojen ja kellonaikojen suhteen. Näitä paskiaisia meressä kuitenkin on (kiitos meille ihmisille, jotka tuhoamme merikilpikonnia, niitten luonnollisia saalistajia) ja silmät on suositeltavaa pitää auki. Box Jellyfishit (kuutiomeduusat) on valitettavasti vielä niin läpinäkyviä, ettei uimari todennäköisesti ehdi sellaista näkemään ennen kohtalokasta kontaktia. Ei ainakaan auringon mentyä maate. Kuutiomeduusa on kuitenkin maailman vaarallisimpi eläimiä, joka voi tappaa ihmisen minuuteissa.

Samui Timesin artikkeli alueen viimeisimmistä meduusahavainnoista nosti hieman karvat pystyyn ja Phanganin sukeltaja Moikku kertoi sukellusreissulla olleensa todistamassa elämänsä suurinta 'meduusavirtaa'. 'Elokuun ihmeitä miljoonittain' - kuten Moikku totesi ja sanoi myös, ettei ollut koskaan nähnyt sellaista määrää kerralla. Että hui vaan! Tarkistin vielä, että pitääkö välttää merileikkejä toistaiseksi, niin kuulemma lännen puoleisilla rannoilla se voisi olla ihan paikallaan.

Tässä Phanganin ranta

Me odotellaan noita uintireissuja nyt hetki, eikä varsinkaan pimeään aikaan sännätä aaltoihin. Ja kun me päätetään lähteä rannalle, laukussa on riittävän iso suihkepullo täynnä viinietikkaa. Sitä nimittäin suositellaan suihkutettavaksi iholle vähintään puolen minuutin ajan meduusan polttamisen jälkeen. Seuraava osoite onkin sitten sairaala, ainakin jos kuutiomeduusasta on kyse.

Toivottavasti tällaisia erikoisia ammatteja tulevaisuudessa tosiaan löytyy, kuten Rantapallon artikkelissa kirjoitetaan: Meduusoista varoittavat hengenpelastajat. Vaikka samaisessa artikkelissa sanotaan, että 'rannoilla tavataan usein tappavia meduusoja jotka ovat vaatineet lukuisien ihmisten hengen', niin se menee kommenttina vähän 'nupit kaakkoon'- osastoon. Onhan noita ollut, mutta ei nyt sentään paniikiksi asti. Kyllä täällä on ihan turvallista nauttia rantalomasta, sillä huomattavasti enemmän matkailijoita arkkuun vie kuitenkin kännipäissään törttöily ja liikenne. Ja sen yhdistelmä se vasta paha onkin.

Todettakoon tähän viimeiseksi vielä sellainen juttu, että itse olen nähnyt meduusan viimeksi viisi vuotta sitten ja silloinkin kuolleena Choengmonin rantahiekalla. 

Onko joku muu päässyt sokkotreffeille meduusan kanssa?

Chaweng beach

Koh Samui
hymyilevää rantaelämää Chawengilla

62
Back to Top