Vieraskynäilijä Beck Samuilta: Samuita sattuu eikä tapahdu mitään

En tiedä kuinka pitkään (mutta hiton pitkään kuitenkin) olen ruinannut, että Samuilla asuva hyvä ystävämme Beck kirjoittaisi vieraspostauksen blogiin. Pyysin kuitenkin jo hyvän aikaa ennen koronahärdellin alkua, niihin aikoihin kun itse siirryimme juniorin koulun takia toistaiseksi keskelle Kemiönsaaren peltoja.


Aikaa kului, ja Becksillä aika vierähti näköjään vielä sukkelammin, sillä postausta ei kuulunut. Kunnes jostain mielenhäiriöstä (tai koronasta johtuen) hän löysi kalenterista pienen spotin, sellaisen kahden postauksen verran. 


Joten hyvät immeiset, paljon toivottu (ei pelkästään minun) vieraskynäily Samuilla jo noin 20 vuotta asuneelta hyvältä ystävältämme Becksiltä, olkaa hyvät:


Beck: Samuita sattuu eikä tapahdu mitään


Kiinasta karannut vitsaus iski maaliskuussa ensimmäisessä isommassa aallossa Aasian maihin. Thaimaan vieläkin hallitseva sotilashallinto reagoi asioihin jälkeenpäin katsoen erittäin mallikkaasti, ja nopeassa tahdissa tuli erilaisia säädöksiä, jotka olivat pääsääntöisesti koko maan kattavia.

 

Ensimmäisten joukossa tuli ulkonaliikkumiskielto 23-05 välillä ja maskipakko kaupoille mennessä, sekä käsidesin käyttöohjeistus. Tästä meni kenties viikko ja sitten suljettiin baarit, parturit, hieronnat jne, ja ravintoloista sai vain noutaa ruokaa. Paikallisia vauhdikkaasti ajavia "Hangover Samui" -firman pandalla koristeltuja skootterikuskeja alkoi näkyä korostetun paljon, koska käytännössä myös turha päivittäinen ajelu oli myöskin no-no. "Hangover Samui -kuskithan siis kuljettavat webbisivustollaan olevien ravintoloiden ruoka-annoksia pitkin poikin saarta sadan bahtin veloitusta vastaan.

 

Rannat meni samaan syssyyn kiinni ja plastiikkinarua oli rantojen sulkeutumisen merkiksi vedetty pitkin poikin kilometrikaupalla. Uimista ei saanut harrastaa myöskään missään "yleisimmillä" uima-altailla, joita Samuilla mahtaa tänä päivänä olla joitain satoja. Poikkeuksena toki yksityisessä omistuksessa olevat altaat.

 

Huhua puski koko ajan, vaikka väärän tiedon levittämisestä uhattiin jopa häkkituomiolla! Maenamissa ring roadin poliisilaitoksella oli ratsioita, joissa sakkoja jaeltiin, jos ei ollut hyvää syytä olla liikenteessä. Näin ollen ei ollut mitään asiaa frisbeegolfin harrastamiseen, vaikka kenttää olisi voinut yksin kiertääkin. Kyllä kenttäkin oli sitten totaalisen kiinni pari viikkoa, kun tuli tarkempaa infoa viruksen elinaikaodotteesta.

 

Paatit Koh Phanganin suuntaan eivät liikkuneet muutamaan kuukauteen kuin hätätapauksessa.

Mr. Beck

 

Näihin aikoihin sitten tuli (maaliskuun lopulla) alkoholin totaali myyntikielto. Sitähän pystyi kiertämään hankkimalla kotivarastoa, mutta kun alkuperäiseksi tarkoitettua viikon kieltoa jatkettiin toisella ja vähän kolmattakin, alkoi ahdistusta olemaan pääosin neljän seinän sisään tuomituilla falangeilla (länsimaalaisilla). "Mama Papa" -shopitkin, jotka eivät kielloista piittaa, oli loppuunmyyty kaikesta, missä oli vähänkin alkomahoolia.

 

Boat Barin varastoakin piti käydä kuikuilemassa ennen kuin sitten taas Seiskan (7/11) hyllyt ja kylmäkaapit täyttyivät ihmeaineista. Tuossa vaiheessa huhtikuuta alkoi olla sen verran seinät kaatumassa päälle, että aloimme osin kokoontumissääntöjäkin uhmaten käymään lauantaisin heittämässä mölkkyä ja petankkia Choeng Mon -biitsin viimeisessä kulmassa. Vesi oli historiallisen matalalla ja kuukausi aloittamisemme jälkeen baarin pitäjä ilmoitti lähtevänsä takaisin pohjoiseen kotipitäjille myynnin totaalisen sakkaamisen takia ja palaavansa sovinnolla vasta kahden vuoden jälkeen. Mehän roudasimme aina omat eväät mestoille, koska baari ei saanut myydä mitään.

 

Tyhjä Choengmon beach

välillä ollaan tehty siivous operaatioita yhdessä uuden Boat barin omistajan Kevin Fosterin kanssa.

Samuilla on nyt diilipäivät kämppää vaihtaville paikallisille. Joistain luxus villoista on puristettu jopa 50% pois!
 

Kesäkuussa vihdoin baarit avasivat ovensa, ravintolat n. viikkoa ennemmin. Liian monelle tämä oli myöhäistä. Toisaalta Samuin ulkomaalaisyhteisö yhdessä varakkaampien paikallisten kanssa ei voi mitenkään kaikkia juottoloita ja ravintoloita pelastaa. Lentojen jälleen alettua kesäkuun lopulla on tulijoina lähinnä ollut paikallisia saarelaisia ja Thaimaalaisia, joille on tarjolla erilaisia alennuspaketteja. Nämä muutaman päivän matkaajat eivät katukuvissa näy.

 

Saaren päänäyttämö Chaweng beach road on tällä hetkellä aivan död! Jotain mielikuvaa antaa se, että kaikki rantakadun yhdeksän Seiskaa on kiinni. Viime viikolla ajoin kadun päästä päähän ja oli helpompaa bongata paikkoja, jotka olivat kiinni kuin muutamia auki olevia, joihin kuului mm. Burger King ja McDonald´s. Vihreät "muovirönsy verhoaidat" lukemattomissa paikoissa on itsekullekin masentavaa katsottavaa. Koko matkalla noin puoli viiden maissa näin valehtelematta vain puoli tusinaa jotain kenties ostamassa olevaa ihmistä. Loput olivat seisoskelevia taksi- tai palveluihmisiä. Positiivista oli päästä rantakadulta pois ja huomata, että ring road oli lähes kuin aina ennenkin.

 

Beck

 

Ensi viikolla Part 2: 

 

Milloin alkaa aika uus ja mitä sitten?

2
Back to Top