Henkilökuva osa 2: Master artist Mr. Choawalit 'Rock' Champatip

Seuraavassa postauksessa jatketaan hämmentävän Balin tarinaa, mutta sitä ennen mielenkiintoista henkilökuvaa thaimaalaisesta artistista. Tämä juttu on tehty vieraskynäilijänä, ja jutun takana on blogissa vakituisesti vieraileva mieheni Tomppa. Suurin osa jutun kuvista on artistin meille antamia.

Olkaa hyvät:

Master artist Mr. Choawalit 'Rock' Champatip

No niin, Bali -tunnelmista toiseen todellisuuteen takaisin Samuille ja henkilöön, josta minun on pitänyt kirjoittaa jo pitkään. Kuten olette Heidin useammastakin postauksesta voineet lukea, niin ravintoloitsija Khun Sopa on läheisin paikallinen ystävämme täällä Samuilla. Sopa kertoi reilu vuosi sitten, että hänen siskonsa mies haluaisi oppia soittamaan kitaraa. Niinpä sitten tapasin Khun Rockin Sopan ravintolassa ja sovimme ensimmäisen kitaratuntiajan. Tämän kertainen vieraskynäilijä -tarinani kertoo siis hieman tästä herra Rockista. 

Bluesista puhvelinnahkaan

Herra Rock asuu ja pitää omaa taidekauppaansa kivenheiton päässä Stop@Sopa ravintolasta. Olin toki ajanut hänen kauppansa ohi satoja kertoja, mutta en ollut tajunnut kiinnittää sen suurempaa huomiota tähän ohi ajaessani. Noin vuosi sitten ajoin siis innoissani uuden oppilaani luokse, joka oli toivonut apua erityisesti blues- kitarointiin. Rock oli kyllä maininnut tekevänsä puhvelinnahasta taidetta, mutta en oikein ollut päässyt jyvälle mitä hän tällä tarkoitti. Nyt kun ensimmäisen kerran tarkastelin hänen luomuksiaan, en voinut kuin ihastella toinen toistaan upeampia 'maalauksia', mitkä Rock oli kaivertanut puhvelinnahkaan ja maalannut. Ehkäpä nämä seuraavat kuvat valaisevat asiaa hieman tarkemmin...

Upeaa työtä, tässä vielä vaiheessa

Nämä upeat viuhkatkin ovat puhvelinnahkaa. Sopii hyvin vaikka seinälle!

Wow, mitä yksityiskohtia!

Seinälle tällainen taulu kenties?

Tässä Rock kitaratunnilla

Vanhan liiton mestari

Eläinten nahkoja on käytetty hyödyksi jo vuosituhansia, mutta varsinainen nahan kuivaus/käsittely sekä erilaisten käyttö- ja taide-esineiden valmistus periytyy kaiketi Etelä-Aasian kansoilta, mistä tietotaito sittemmin levisi ympäri maailmaa. Herra Rockin isä oli tämän käsityötaiteen mestari; hänen käsistään syntyi sekä tauluja, lampunvarjostimia, viuhkoja että huimia varjoteatteri -nukkeja. Thaimaassa varjoteatteria kutsutaan nimellä Nang Yai (Etelä-Thaimaasta löytyy oma versionsa taiteenlajista ja sitä kutsutaan nimellä Nang Talung).

Rockin isä opetti poikansa tämän taiteenlajin pariin; miten suunnitella uniikkeja figuureja, kuinka nahkaa käsitellään ja maalataan ja miten varjonukketeatteri ylipäätään toimii. Nuori herra Rock opiskeli ahkerasti ja kävi taidekoulun, opiskeli maalaamaan tauluja sekä syvensi opintojaan nahan kaiverruksen parissa. Herra Rock lienee ainoa alan mestari tällä hetkellä Koh Samuilla, mutta tälläkin hetkellä Thaimaassa on menossa virallinen kampanja, millä pyritään elvyttämään varjonukketeatterin suosiota sekä saamaan uusia ihmisiä alalle. Myös Rockilla on opissaan pari kisällipoikaa ja samaten hänen tyttärensä sekä vaimonsa auttavat galleriassa. Oman kauppansa lisäksi Rock järjestää gallerioita sekä 'työpajoja' turisteille eri hotelleissa ympäri Samuita.

Ja tässä työn touhussa.


Ja tässä taas opettamassa lapsia kaivertamisen saloihin.

Hieman erikoisempi paikallinen

Kun tässä on nyt reilu pari vuotta harjoiteltu elämistä Thaimaassa, niin olemme joutuneet toteamaan lukuisten ulkomaalaisten tavoin, että iso osa ainakin Samuilla asuvista paikallisista ovat loppujen lopuksi melko laiskoja työnteon ja esimerkiksi opiskelun suhteen. Turistien tuoma helppo raha on aiheuttanut pientä 'sivistyksellistä rappiota' tämän muuten ihastuttavan kansan keskuudessa. Herra Rock on tässä joukossa vallan erikoinen kaveri. Mies opiskelee jatkuvasti englantia, saksaa ja kitaransoittoa. Hän on viimeisten vuosien aikana vienyt galleriansa Kiinaan ja Japaniin - ensi kesänä olisi tavoitteena saada hänet vieraaksemme Suomeen jollekin sopiville kansainvälisille torimarkkinoille tai vastaaville pitämään myyntigalleriaa. Tälläkin hetkellä hänen luomuksiaa tilataan eri puolilta maailmaa ja niitä löytyy lukuisista hienoista hotelleista ja kylpylöistä.

Persoonaltaa mies edustaa sitä maailmankuulua 'hymyjen maata' täydellisesti; aina iloinen ja aurinkoinen, vaikka kuinka tulvavesi koettelisi hermoja tai selkävaivat pakottaisivat sairaalaan pariksi päiväksi. Nöyrän mutta samalla terveellä tavalla ylpeän Rockin pään päällä tuntuu aina leijuvan hyväntahtoisuuden kehä. Sanoisinkin, että kyseessä on selkeästi oman elämänsä Zen-mestari, jonka seurassa viihtyy aina hienosti ja jonka olemus suorastaan riisuu muut läsnäolijat teennäisyyden ikeeltä.

Tyytyväisiä asiakkaita ja upeita töitä.


Lisää tyytyväisiä asiakkaita.

Blues-rock meininkiä

Ja sitten se musiikkipuoli. Vuoden mittaan ollaan harjoiteltu Jimi Hendrixiä, Stevie Ray Vaughania, Gary Moorea, Eaglesia, UFOa, ZZ Toppia, Eric Claptonia ja muita kovia nimiä. Ennen joulua harjoittelimme venytyksiä, jotka lienevät yksi haasteellisimmista asioista kitaralla. Vaikka kaverilla oli viikkotolkulla sormet aivan ruvella, niin ei muuta kuin pikaliimaa tarvittaessa sormien päihin ja lisää venytyksiä. Nyt työn alla on hieman tarkempi otelautaan tutustuminen ja pienten soolojen improvisointi. Meilläkin aina englannin kieli (tai sen parempi hallinta) aiheuttaa omat haasteensa, mutta onneksi osaan jo laskea neljään thaimaaksi; nung (1), song (2), sam (3), sii (4) ja taas soitetaan!

Mystical Leather Carvings

Takaisin galleriaan. Nyt on siis työn alla löytää sopivat markkinat Suomessa tulevana kesänä ja saada Khun Rock Suomeen. Olen luvannut viedä hänet ainakin kalaan, saunaan ja jollekin mukavalle keikalle katsomaan suomalaisten soittajien meininkiä. Jos sinulla hyvä lukijani sattuu olemaan kontaktipintaa sopiviin markkinoihin, niin otan vinkit kiitollisena vastaan. Samaten mikäli haluaisit tilata taidetta Khun Rockilta, niin minuun voi ottaa rohkeasti yhteyttä. Olen luvannut toimia tulkkina ja laadunvalvojana suomalaisille asiakkaille. Mestari Rock lupasi myös kitaramestarilleen (minulle), että suomalaiset saavat kauttani reilun alennuksen.

Tässä vielä muutamia komeita taideteoksia a la Master Rock.

Kevätaurinkoa Suomeen!

Tomppa/ vieraskynäilijä
tom@rockhouse.fi

Upea, vai mitä?

Vaikka lampun varjostimeksi?

3
Back to Top