Samuin kuumat perunat, osa 1

Nuorena likkana jenkeissä reissatessani muistan sen, että miljoonan tv-kanavan maassa ei tarvinnut katsoa kuin uutisia. Ei tarvinnut rikossarjoja tai trillereitä, uutisissa riitti draamaa.

Täällä vastaavasti actionia tapahtumien lisäksi tarjoaa paikallisten expattien Facebook-ryhmä, sekä lähisaarten asioista raportoiva Samui Times. Jälkimmäisen toimittajaa on viranomaisten toimesta haastettu käräjille (jopa vangittavaksikin) jo useampaan otteeseen liian 'rehellisestä' tai provosoivasta kirjoittelusta.

Mene ja tiedä kaikkien artikkeleitten paikkansapitävyydestä, mutta keskusteluja ne ainakin herättää.

Kuinka joku uskaltaakin?  Täällähän pitää varoa mitä sanoo, ja erityisen vaarallista on julkaista jotain muitten jaettavaksi. Pahimmassa tapauksessa artikkelin jakajallekin koittaa hikiset paikat.

Ensiksi mainitusta FB-ryhmästä liian villiksi äityneet keskustelun aloitukset ja vaarallisimmat kommentit häipyvät ylläpitäjien toimesta melko nopeaan. Ymmärrän hyvin. Vähän turha on kaivaa verta nenästään, mikäli aikomuksena on pysyä saarella.

Esimerkiksi M*F*A sanaa ei passaa sanoa ääneen, pitää puhua 'bisnesmiehistä'. Näin meitä viime viikolla valaisi paikallinen nainen, kun juttelimme vähän turhan huolettomasti käyttäen m-sanaa.

No, no, no.

Kirjoitan siis turvallisemmin 'bisnesmiehistä'. Niitä saarilla riittää.

Samuin kuumat perunat, osa 1  • Semisähköt
Sähköt Samuilla on lähes vitsi, vaikka huomattavaa edistystä on vuosien varrella tapahtunutkin. Nyt ollaan kuitenkin palattu menneisyyteen, sillä tarinan mukaan mantereelta saarille tuleva (tai Samuilta Phanganille menevä) vedenalainen sähkökaapeli satamassa on hajonnut. Syynä erään aluksen laskema ankkuri. 

Viime aikoina Samui on tarjonnut semisähköä, ei ollenkaan sähköä, ja onneksi toisinaan ihan kunnon sähköäkin. Mutta sinne tänne ilmaantuvat ja koko kylän sammuttavat sähkökatkokset on tiukkaa tavaraa varsinkin yrittäjille. Ei ihme.

Vähintä mitä ihmiset ryhmissä vaativat, on kunnon ilmoitukset ajoissa. Jos tietoa tihkuisi ennakkoon, ihmiset osaisivat varautua, ja yrittäjät voisivat siirtää tapahtumiaan.

Vaan ei. Jonnekin ajoittain ilmestyy paikallisen sähköviraston kiinnittämiä lappusia tulevista sähkökatkoista päivineen ja kellonaikoineen, mutta yksikään näistä kellonajoista ei ole vielä pitänyt kutiaan.

Sähköjä on, kun ei pitäisi, ja sähköjä ei ole, kun pitäisi. Ennakoi siinä sitten.

Ja vedenalaisten kaapelien korjaukseen varovaisten arvioitten mukaan menee ainakin kuukausi.

Aiheeseen liittyvä keskustelupätkä kyseisestä FB-ryhmästä:

"But don't worry, as we're only gonna disconnect your power here and there, a bit at a time, but we haven't got a clue where or when cos our bosses say something different every day, so we don't know who's cut off tomorrow. Sorry." :)


Älkää välittäkö kirjoitusvirheistä ;)

  • Johtaako Koh Taoa 'bisnesmiehet' vai ei?
Vuodesta 2014 Koh Taon maine on aiheuttanut polemiikkia. Valitettavan monet epäselvät kuolemantapaukset, raiskaukset, katoamiset ja muut onnettomuudet, joita nuoret turistit ovat kohdanneet, on nostanut saaren otsikoihin ympäri maailman.

Näitä juttuja ei saisi jakaa, niitä ei saisi kommentoida, eikä niihin voi ottaa kantaa. Ellei sitten halua itselleen ongelmia. 

Nyt uusin raiskausjuttu heinäkuun lopulta on nostanut varsinaisen myrskyn. Monet tuntuvat tietävän että mikään saarella ei kestä päivänvaloa, kun taas viranomaiset ovat raivoissaan saaren maineen pilaamisesta.

Tämä taas on johtanut mm. Samui Timesin toimittajan pidätysmääräykseen, samoin kuin erään yli 800.000 jäsentä käsittävän FB-ryhmän ylläpitäjän. En mainitse tätä ryhmää nimeltä, sillä hys hys.

Mutta tästä puhutaan. Samoin kuin niistä kahdesta burmalaisesta, jotka istuvat vieläkin todennäköisesti syyttöminä vankilassa vuonna 2014 tapahtuneen kahden murhan jälkeen. 

Paljon olisi tietoa, mutta kukaan ei uskalla puhua. Koska 'bisnesmiehet', joita viranomaisten mukaan ei Taolla ole.


Minitemppeli Maenamin rannan päädyssä

  • Poliisit & korruptio?
Tämähän täällä puhuttaa aina. 'Good guys in, bad guys out'- motto saa välillä tragikoomisia piirteitä, kun kuulee ja lukee paikallisista tapahtumista.

Viime aikoina on puhuttu mm. ajokorttiratsioista, kypäräratsioista ja varsinkin siitä, pääsevätkö paikalliset vähemmillä sakoilla kuin me farangit. Toisten mielestä usein jopa ilman sakkoja, toisten mielestä huomattavasti halvemmalla.

Mutta mihin sakoista kerätyt rahat menevät? Valtion kassaan, vai taskujen pohjalle, siinäpä vasta kysymys.

Mutta mikäli vastaavan poliisipäällikön kolmen vuoden virasta joutuu maksamaan jopa 10.000.000 bahtia, voi olla varma että jostain tuleva poliisipäällikkö joutuu virkaan sijoittamansa rahat keräämään, ennen kuin pääsee 'apajille'.


Aikamoista.

Aina mielenkiintoiset ratsiat

Montaa kypärää ei kuvassa näy

  • Samuin kuuluisa kävelevä nainen
Ensimmäisen osan lopuksi hieman kevyempi aihe, josta on viime aikoina ollut juttua.

Joku Samuilla kävijä on saattanut törmätä Chawengin ja Lamain välillä kävelevään hyvin ruskettuneeseen ja kovasti laihaan lippalakkipäiseen naiseen. Hän on kuulemman Israelista, ja on viettänyt jo vuosia Samuilla ilman minkäänlaista viisumia.

Mitä hänelle on tapahtunut ja miksi hän on täällä, moni miettii. Mutta jo vuosia hän on kävellyt tätä väliä edestakaisin.

Välillä ihmiset pysähtyvät hänen kohdalleen tarjoten kyytiä, jonka hän toisinaan ilmeisesti kohteliaisuudesta hyväksyy. Mieluummin hän kuulemma kävelisi.

Ensi kerralla jos tilanne sen sallii, pysähdyn hänen kohdalleen. Toivottavasti hän ottaa silloin tarjouksen vastaan.

Tällaisia pohdintoja näillä main. Samuin uutistoimisto sulkee nyt läppärin ja palaa jatko-osan kanssa jonain toisena hetkenä.

Valtavan kaunis Maenam beach


4
Back to Top