Iso luuta lakaisee, osa 2

Muistatteko aikaisemman 'Iso luuta lakaisee' -kirjoitukseni? Jos se on jäänyt lukematta, juttuun pääsee käsiksi täältä.

Oikeustaju koetuksella

Ollaan oltu solmussa moneen kertaan, kun oma oikeustajumme ei ole mennyt yksiin thaimaalaisen kanssa. Asiat jotka meidän ajatustemme mukaan olisivat päivän selviä, ovat Thaimaassa jotain muuta. Voisin tietenkin kirjoittaa vain positiivisista asioista (onneksi suurin osa on juuri niitä), mutta miksi kirjoittaisin? Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää ja elämäähän vastoinkäymisetkin ovat.

Mökkinaapurimme totesi eilen, että näin länsimaalaisena tuntuu aivan järjettömältä ajatus, kun jotain työlupia kysellään ihmisiltä, jotka antavat aikaansa palkattomaan vapaaehtoistyöhön. Kuten rantojen siivous. Mutta niin se vaan on, enkä keksi siihen muuta selitystä kuin kuuluisa kasvojen menetys. Vaikka hyväntekeväisyyden taustalla olisikin yhteinen hyvä, saatetaan se tulkita väärin. Ehkä he kokevat sen varpaille astumisena tai jopa ylimielisyytenä. Vaikka talkooihmiset sydämestään haluavat vain auttaa, harva heistä haluaa itselleen ylimääräisiä ongelmia viranomaisten kanssa. Enkä ihmettele.

Voi miten kaipaankaan elämää varvastossuissa.

Tietoisuus kasvaa

Mutta on moni thaimaalainenkin moisista epäkohdista pää pyörällään. Suomessa vieraillut thaimaalainen ystävämme ihmetteli mm. hotellien toimintaa jätteiden suhteen. Kun viiden tähden hotelleista jää ruokia tähteiksi (ajatelkaa kaikkea buffet- pöydistä yli jäänyttä ruokaa), niin sen sijaan että niitä voisi lahjoittaa vaikka moniin Samuillakin toimiviin löytökoiratarhoihin, ne laitetaan roskiin. Henkilökunta saa syödä ylijäämää paikan päällä, mutta hekään eivät voi kuljettaa sitä perheelleen. Ja Samuin ikävästä jäteongelmasta olenkin jo kirjoittanut.

Ystävämme kertoi myös toisesta järkyttävästä asiasta, joka sai suuni loksahtamaan auki. Vieläkin kuulemma siellä täällä (katseilta piilossa) kellon ylittäessä iltakymmenen, jopa joistain viiden tähden hotelleista valutetaan jätevettä mereen. Helvetti siis, tähän maailmaan aikaan? Toivon todella ettei sinne lasketa sitä itseään.

Kuinka ajattelematonta on olla huolehtimatta rannoista? Onneksi Samuilla on vielä tämän näköistä.


Korruptio

Olen mä tästäkin varmasti joissain sivulauseissa kirjoittanut, mutta kaivetaan nyt vielä vähän lisää verta nenästä. Kaikkeen korruptioon ei lomalainen suinkaan reissuillaan törmää, eikä todennäköisimmin mihinkään, mutta niin voi käydä myös uskomattomissa tilanteissa. Kuten esimerkiksi onnettomuuksissa.

Sattuu onnettomuus sitten hotellissa, tai vaikka tieliikenteessä, saattaa ambulanssi tulla paikalle siitä sairaalasta, joka maksaa ilmoittajalle/ tilaajalle eniten. Eli hotellin edustaja soittaa tiettyyn sairaalaan ja saa provision järjestämästään asiakkaasta. Voi se ambulanssin järjestäjä olla myös onnettomuustilanteeseen saapunut poliisi, joka saa asiakkaasta korvauksen. Raha ratkaisee. Ei sekään länsimaalaiseen ajatusmalliin oikein istu, vai mitä? Ei se käynyt myöskään thaimaalaisen ystävämme järkeen. Hänhän asian otti puheeksi.Melkein putkareissu

Kuka muistaa sen? Jos olet missannut jutun, voit lukaista sen täältä. Silloin meillä oli tilanne 'poliisin' kanssa, jossa 500 euroa sujahti 'pillit päällä' paikalle tulleen poliisin taskuun. Kun vaihtoehtona oli putkareissu, oli helpompi luikkia tilanteesta rahalla. Summa ei ollut meille mitätön, mutta koimme maksamatta jättämisen riskit kuitenkin suuremmiksi.

Kuukausi takaperin, tämä rahaa meiltä kerännyt israelilainen 'turistipoliisi' pidätettiin. Iso luuta on onneksi lakaissut. Sinä hetkenä, kun kaveri kävi turistipoliisin univormussa ja paikallisen poliisin avustamana keräämässä meiltä kolehdin, emme tienneet olevamme tekemisissä israelilaisen mafian kanssa. Ihmettelimme kovasti vuokranantajamme raivostumista siitä, että kyseiset poliisit ovat ylipäänsä tulleet heidän kyläänsä. Se kun ei ollut sopivaa ollenkaan. Nyt ymmärrän miksi.

Samuilla on viime aikoina pidätetty armeijan toimesta ainakin viisi poliisipäällikköä, ja toiveena onkin, että armeijan 'siivoustoimet' tuo vihdoin jotain järkeä myös korruptioon. Ja sitä myöten myös tavallisten ihmisten turvallisuuteen. Kun iso luuta lakaisee, toivoa on. Ehkä.

Mutta 29.8.2017 me lähdetään katselemaan lisää. Paluu Samuille on vihdoin ajankohtainen ja sydämeni laulaa onnesta. Voi vietävä että mun on ikävä koiria!

Oletko sinä saanut päänsärkyä oman asuinpaikkasi epäkohdista?

Meidän ongelmavyyhti, ihanaakin ihanampi Boo.

Kohta nautitaan taas näistä auringonlaskuista!

6
Back to Top