Chaweng beach - kuollut vai heräämässä henkiin?

 

 

Chaweng beach ja sitä reunustava beachroad on sekä kuollut, että hiljalleen heräämässä henkiin. Ei me yöelämään olla vielä tutustuttu (tuskin tutustutaankaan), mutta päiväsaikaan ja alkuillasta on kovin hiljaista. Pari päivää sitten tosin makusteltiin Chaweng lakella pitkästä aikaa paikallisia markkinoita, ja vaikka meininki oli aiempaan verrattuna vielä pienimuotoista, oli mukava nauttia tutusta tunnelmasta ja grilliruoan tuoksuista.


Markkina-alueelle meno oli sanoisinko "kyllästyttävän terveysturvallista". Alueelle pääsi sisään kuumeen mittauksen ja nimenkirjoituksen jälkeen pienestä portista, joka sylki päälle desinfiointiainetta. Kaikilla oli maskit naamallaan, paitsi heillä jotka söivät - ja markkinoillahan kaikki tietenkin napostelevat pieniä makupaloja jatkuvasti. Alkoholikojut puuttuivat, normaaleina aikoina nimittäin markkinoilta saa helposti ostettua halpoja ja maukkaita cocktaileja sekä olutta. 

 

Tämä oli kolme vuotta sitten yksi uusimmista ravintola/kauppakomplekseista.

Markkina-alueelle tarkastusten läpi.

 

Central Festival -kauppakeskus Chawengilla on yllättävänkin voimissaan. Vaikka tyhjiä myyntitiloja on melko paljon, useat kansainväliset yritykset sinnittelee yhä kauppapaikoillaan. Asiakkaita ei toki ole nimeksikään, mutta kun taustalla on rahaa, pystyy odottelemaan aikoja parempia. Se mikä on surullista, on tietenkin pienten paikallisten yritysten kärsimykset. Kalliit liiketilat on täysi mahdottomuus, kun maksavia asiakkaita ei näy vuosiin. 


Chaweng beachroadin kauppapaikat on todella surullinen näky, on lähes mahdoton ymmärtää näin totaalista tuhoa. Paikalliset perheyritykset loistaa poissaolollaan, kuten myös suurin osa muistakin puljuista, mutta sitten taas jotkin kansainväliset yritykset sinnittelee sielläkin. Purettuja rakennuksia, vuokrattavia liiketiloja ja paikoilleen hylättyjä resortteja on joka paikassa. Monista paikoista on lähdetty kiireellä, ovet tai portit ovat auki ja tavarat niillä sijoillaan, missä ne lähtemispäätöksen hetkellä ovat olleet.

 

Jos jotain positiivista yrittää tilanteesta löytää, niin roikkuvia sähköjohtoja ja rapakunnossa olevia teitä on korjattu ällistyttävän paljon. Ja kyllähän tämä mennyt kaksi vuotta on ollut juuri sellainen hetki, kun paikkoja on ollutkin järkevä laittaa kuntoon. Menneiden aikojen tulvat ja viemäreitten vetämättömyys on ollut todellinen riski onnettomuuksille ja viruksille, hyvä että asioita on viety eteenpäin.

 

Chaweng beachroadilla on kuollutta...

...ja tyhjää.

 

Chaweng beach - uuh, mun ikiaikainen suosikki. Varmaan teistäkin moni on vältellyt Chaweng beachia turistipaljouden takia, mutta nyt jos koskaan sinne kannattaa pakata kimpsunsa ja viettää päivä turistien hylkäämällä pitkällä valkealla rannalla. Me tehtiin se ja nähtiin korkeintaan 20 turistia kilometrien välillä. Rantakauppiaita oli muutama ja ravintoloitakin, mutta myös valtava määrä pystyyn hylättyjä paikkoja. Hylättyihin uima-altaisiin olisi voinut pulahtaa uimaan, mikäli vihertävän likainen vesi ei olisi haitannut - meitä "vähän" haittasi. Ovia oli auki, likaisia pyyhkeitä aurinkotuolien päällä, kiire on ollut ja luovuttaminen todellista. 


Kolmen vuoden poissaolon jälkeen, monikansalliset yritykset olivat laajentuneet hylättyihin resortteihin. Uusia moderneja ja viimeisen päälle tyylikkäitä isoja komplekseja oli ilmestynyt ja oikein komean näköisiähän ne ovat, mutta jotenkin niin kaukana siitä mihin me aikoinaan ihastuttiin - pienellä rahalla mutta mielikuvitusta käyttäen kyhättyihin paikallisiin sisustusratkaisuihin. Tämän päivän rantakauppiaitten epätoivon näki ylimääräisen 100 bahtin tipistä. Rankkaa on ollut varmasti ja on vieläkin. Tällä hetkellä en tinkisi mistään ostoksesta, ellen nyt huomaisi jotain aivan järjetöntä vedätystä. Meille pieni raha ja tippi on heille korvaamaton apu. 

 

Hylättyjä resortteja Chaweng beachilla...

...surullinen näky.

Tässä resortissa yövyttiin ehkä 20 vuotta sitten ekan kerran, nyt se on poissa.

Seen - yksi uusimmista rantaklubeista Chawengilla.

 

Olin odottanut Chaweng beachin olevan roskainen hotellien puuttuessa (hotellien henkilökunta kuitenkin siivoaa hotellin oman spotin), mutta yllätyin positiivisesti Chaweng beachin puhtaudesta. Puista pudonneita lehtiroskia toki oli, samoin kun mereltä tullutta levää sun muuta, mutta muovia ei kyllä nimeksikään. Ei ainakaan niillä alueilla missä me käppäiltiin. Merenkäynti Chawengilla oli tyypillistä helmikuuta, melko kovaa paikoitellen, tai oikeastaan sellaista tyypillisen harvinaista helmikuuta, kun Chawengilla saattaa jopa nähdä surffaajan. Chaweng on tosin sen verran pitkä ranta, että vaikka jossain kohtaa punaiset liput liehuisivatkin, puolen kilometrin päässä voi hyvinkin olla uitavat aallot. Muistakaa muuten rip currentit, näihin aikoihin vuodesta niitäkin paikoitellen on, ja silloin täytyy todellakin tietää kuinka toimia.


Yhteenvetona voisin sanoa, että Chaweng beach nousee vielä. Ei ehkä niin hurmaavan thaimaalaisena kuin silloin joskus muinoin, mutta heräämistä on havaittavissa. Ja kuten tossa aiemmin mainitsin, mikäli haluat kokea olevasi lähes ainoa upealla pitkällä rannalla, nyt on se hetki. 

 

Enjoy!


Ps. Nyt kovien aaltojen aikana kannattaa bongata Chaweng Cove beach resort. Meren myllertäessä ympärillä rajustikin, tässä kohtaa rantaa pystyi mainiosti ja turvallisesti uimaan. Rantatuolit löytyy (korvausta tai drinkkejä vastaan) ja henkilökunta on ylenpalttisen ystävällistä. 


Ps2. Tällä hetkellä en suosittele majoittumista Chawengilla, en ennen kuin tovi jos toinenkin on vierähtänyt. Nyt kannattaa sen sijaan etsiä majoitusta vaikka Fisherman's villagesta, Maenamista, tai vaikka Bangrakista, jonne onkin rakentunut toinen toistaan komeampia resortteja ja ravintoloita. Bangrakin ranta sen sijaan ei ole parasta mahdollista laatuaan, mutta yleensä noissa hotelleissa onkin uima-altaat, vaikka rannalla ovatkin.


Mutta Chaweng beach on upea.

Menkäähän nauttimaan lähes tyhjästä rannasta!


5
Back to Top