Suosikkivesiputouksen jäljillä

Kun on noin 17 vuotta pyörinyt näillä nurkilla, ja vasta nyt löytää suosikkivesiputouksensa, voi melkein tuntea itsensä saamattomaksi. Mitä ilmeisemmin pitäisi huomattavasti enemmän koluta lähitienoota, sillä ei tämä nyt niin suuri saari ole. Ehkä se on vain tämä arki joka rytmittää päivät niin, ettei aikaa mukamas jää. Tai sitten tässä on vain selityksen makua.

Koh Samuin vesiputoukset
Onhan toi aika virkistävää

Kyllä näillä kylteillä perille löytää

Kierrä ja ihmettele 

Siitä minä pidän, sillä saari on erittäin kaunis. Ihan parasta on hypätä mopon selkään ja lähteä vaan ajelemaan. Pysähtyä mielenkiitoisen näköisiin paikkoihin ja valita se pieni tie, joka näyttää vievän ihan viidakkoon. Välillä vastaan voi tulla liian jyrkkä ylämäki, niin kuin meille usein käy, kun on liian 'lussut' mopot. Mutta silloinkin voi kääntyä takaisin ja valita seuraavan pikkukujan. Vähintä mitä tällaisilla retkillä koet, on paikallinen elämä, ja siinäkin riittää ihmettelemistä. Vesipuhveleita, kallellaan olevia taloja (roskaakin valitettavasti), viljelmiä, apinoita ja vaikka mitä. Kyllä paikallisten kekseliäisyyskin välillä vetää ihan sanattomaksi. Suunnitellulta reitiltä poikkeaminen on kuitenkin lähes poikkeuksetta sen arvoista.

Onnellisuuden tiellä kannattaa vaikka pysähtyä tähän mielenkiintoiseen kirjakauppaan
 
Matkalla voi törmätä vaikka näin kauniiseen koiraan

 Shortcut Maenamista Lamaille

Samuilla on reilut kymmenen vesiputousta, joista ehkä tunnetuimmat ovat Namuang 1+2. Mutta monia muitakin löytyy ehkä vahingossakin, kuten meille kävi. Päivän suunnitelma oli lähteä jonnekin Lipa Noin suuntaan sen kummempia suunnittelematta, mutta päätimme heittää mutkan Maenamista Lamaille. Maenamista lähtee liikenteeltä lähes vapaa 'shortcut' Lamaille, jota olenkin suositellut aiemmissakin kirjoituksissani. Syy on se, että tämä tie kulkee vuorten yli ja läpi ihastuttavien maalaismaisemien. Tien voi luonnollisesti ajaa autollakin, mutta ei siitä ihan samanlaista fiilistä saa. Reitti jotenkin vaatii sen 'vapaana syntynyt' -fiiliksen, jonka vain mopolla ajo tarjoaa.

Ollaan jo taannoin ristitty tämä reitti 'Onnellisuuden tieksi', koska sitä ajaessa vaan tulee niin hyvä mieli. Tällä kertaa tehtiin sen verran poikkeus, että päätettiin ottaa yksi kuja sivuun risteyksessä olleen pienen kyltin takia. Käsintehdyssä kyltissä luki vesiputous, joten sinne siis! Vaikka tätä reittiä on tullut useinkin ajetuksi, niin kyseinen putous on jäänyt väliin. Ei olisi kannattanut, sillä paikka on kerrassaan mainio. Tosin tieosuus on paikoitellen hieman haastava, mutta ehdottomasti pienen vaivan arvoinen.

Tämä on siis vesiputouksen ensimmäinen kyltti yhdessä matkalla olevassa risteyksessä

Tällainen mönkijä olisikin näillä teillä paras vaihtoehto

Ja wow, mitkä maisemat!

Vai mitä?

Loppupää putoukselle on vähän jyrkkääkin

Khun Si Waterfall

Missään kyltissä ei lukenut putouksen nimeä, mutta pienellä googlettelulla se näyttäisi olevan tämä. Jos joku kaipaa tarkempia koordinaatteja, niin niitä löytyy tästä. Mutta kylttejä putoukselle oli useampikin, eli eksymään tuskin pääsee. Tai sitten on oltava eksymisissä ihan omaa luokkaansa, niin kuin me esimerkiksi. Vesiputous sijaitsee yksityisillä mailla, joten paikallinen perhe ottaa vierailijat tontilla vastaan. Heiltä saa myös ostetuksi virvokkeet ja suosittelenkin sitä, vaikka sitten kannatuksen vuoksi.

Mainittakoon tässä, että maisemat jo 'tankkauspisteellä' ovat huikeat. Kannattaa siis pysähtyä hetkeksi ja antaa kameran laulaa. Koko alue (siis perheen maat) on muutenkin upeasti hoidettua viljelmää ja äkkiseltään bongasin ainakin banaania ja mangoa. Reitti putoukselle kulkee viljelmien läpi ja kestää noin kymmenen minuuttia. Vaikka matka on lyhyt, niin aivan pieniä lapsia en ottaisi mukaan. Ainakin meidän tenavat olivat nuorempana sellaisia pomppu-ukkoja, että pää edellä putoaminen olisi ollut erittäin todennäköistä.

Mutta reitti kannattaa tehdä. Mielestäni tämä putous voittaa Namuangit mennen tullen ja olin todella yllättynyt, kuinka hyvin vettä virtasi. Samuilla eletään nyt kuitenkin kuivinta mahdollista aikaa. Yleensä vesiputoukset kannattaa käydä tutkimassa juuri sadekauden jälkeen, kun vettä on maksimaalinen määrä, mutta ehkä nämä Samuin tämän kauden 'tulvat' ovat tehneet tehtävänsä ja vettä juoksee nyt muuallakin. Ja hei, uimaankin pääsee moniin 'altaisiin', eli tsimmarit matkaan!

Mutta, antaa kuvien puhua puolestaan:


Khun Si vesiputous, kyllä kelpaa!
6
Back to Top