5 loistavaa syytä matkustaa Samuille syksyllä

Lämpötila lähentelee nollaa, vettä sataa vaakatasossa ja kylmyys kaivautuu syvälle luihin ja ytimiin. Herätyskellon soidessa ei minkäänlaista valonkajoa missään ja pitäisi saada itsensä liikenteeseen. Koko päivän on tunne, että eletään iltaa ja tiheän harmaa taivaskatto roikkuu pään päällä saaden aikaan melkein klaustrofobisia tuntemuksia. Kuulostaako tutulta? Ja tämän synkän jakson perään pitäisi vielä jaksaa pitkä ja pimeä talvi ennen seuraavaa lämmön ja valon tuomaa helpotusta. Suomen syksy, ei ihme että näännyttää.

Pelkästään yllä mainitut asiat riittävät syyksi paeta lämpöön täyttämään D-vitamiinivarastot ennen jouluun rauhoittumista, mutta on niitä muutamia muitakin hyviä syitä. Esimerkiksi Thaimaassa on lämmin aina, toisille jopa liiaksikin. Sadekausi (low season) on eri puolilla Thaimaata eri aikaan ja meillä Samuilla se sijoittuu juurikin samalle ajankohdalle Suomen syksyn kanssa. Mutta tiedättekö mitä? Meidän mielestä Samuin syksy on ihan parasta.

Ban Tai beachin rauhaa tältä syksyltä

Tässä 5 loistavaa syytä matkustaa Samuille juuri syksyllä:

Ilmasto

Kaikki eivät välitä pyyhkiä hikeä otsaltaan aamusta iltaan. Lukeakin olisi kiva, mutta ei pysty, koska silmät täyttyvät otsalta valuvista hikikarpaloista sitä mukaa, kun niitä pyyhkii. Hiuksia tai ripsiväriä on melko turha laittaa, kaikki on kuitenkin menetetty ensimmäisen tunnin jälkeen. Vaan ei välttämättä syksyllä. Vaikka Samuilla on ns. 'sadekausi', se yleensä tarkoittaa mukavia iltapäiväkuuroja tai yösateita, jotka viilentävät ilmaa sen riittävän pienen aavistuksen. Iltarientoihin pystyy laittamaan vähän parempaakin päälle, kun ei tarvitse hikoilla koko illallista läpi. Sekin on nimittäin luxusta! Puhumattakaan luonnosta, joka tarjoaa kauneimmat vaatteensa meidän iloksi juuri syksyllä, kun puut eivät ole pudottaneet viimeisiäkin lehtiä oksistaan maksimoidessaan selviytymisensä kuivuudessa.

Turistit

Jopa Chaweng, tuo mahdottomaksi turistirysäksi parjattu, näyttäytyy syksyllä aivan eri valossa. Turisiten määrä on vain murto-osa siitä, mitä se on 'peak seasonilla' vaikkapa joulun ja uudenvuoden tienoilla. Rannoilla on tilaa (ok, mielestäni sitä on täällä muulloinkin ihan kivasti), ravintoloista löytää pöydän, palvelu pelaa ja työntekijät ehtivät hymyn lisäksi jopa pysähtyä juttelemaan. Jopa katukauppiaat näyttävät parhaat puolensa ja hinnoissakin on neuvotteluvaraa.

Koh Samui
ja harvoin näkee Chawengia näin tyhjänä

Ban Tain rantarauhaa

Loy Krathong

Niin se Loy Krathong, josta Kurre kirjoittikin täällä ja täällä on erittäin näyttävä ja mieleenpainuva Samuillakin. Chaweng Laken ympäristöön suurimmaksi osaksi sijoittuva tapahtuma massiivisine markkinoineen, ulkoilmakonsertteineen ja banaanivenelauttojen lähettelyineen on Songkranin jälkeen oikeastaan suurin massatapahtuma täällä. Ja parasta näissä paikallisten juhlissa ovat juuri ne paikalliset, jotka ottavat sankoin joukoin osaa juhlimiseen. Itse ainakin nautin siitä, että voin nähdä paikallisten ja ulkomaalaisten nauttivan juhlista yhdessä ja sulassa sovussa.

paikallisia veijareita

Sukellus

Vaikka en tänä syksynä olekaan vielä ehtinyt sukellusreissulle (tavoitteena on), niin naapurisaaren sukeltaja (ja koiranhoitaja) Moikku on laittanut toinen toistaan hienompia sukellusvideoita Koh Phanganin ja Koh Taon välissä sijaitsevalta Sail Rockilta, jossa näkyvyyttä on ollut komeat 30 metriä. Syys-, ja lokakuu ovat kuulemma olleet ilmojen suhteen melkeinpä täydelliset, samoin sukellusreissujen bongaukset valashaista harvinaisempiin purjekaloihin. Kannattaa siis tulla vaikka sukeltamaan ennen marraskuuta, sillä Siaminlahden ainoa heikompi sukelluskuukausi on juuri marraskuu. Syksyn sukelluksilla saattaa nimittäin törmätä enemmän kaloihin, kuin kiinalaisiin sukellusturisteihin kameroittensa kanssa.

Koh Samui
Ja kyllä, erittäin chilli meininki

Säästä

No se isoin juttu on tietenkin budjettimatkailu. Vaikka budjettimatkailulla on monia älyttömiä mielikuvia, kuten Rosita Matkaopas vapauteen -blogissaan kirjoitti, niin miksi ihmeessä maksaa reissustaan enemmän, jos voi sesonkien ulkopuolella päästä huomattavasti halvemmalla. Vaikka rahasta ei niin kovin tiukkaa tekisikään, niin ainahan voi 'up greidata' oman asumisensa kolmen tähden hotellista vaikka viiteen tähteen samalla rahalla. Useimmissa hotelleissa ja resorteissa löytyy vapaita huoneita halvempaan hintaan ja respassa voi vielä yrittää tinkiä hinnat piirun verran alemmaksi. Sitä paitsi, sesonkien ulkopuolella loma Samuilla on huomattavasti paljon chillimpää. Suosittelen.

Kävin juuri momondon sivuilla etsimässä syksyn aikana saarelle saapuvalle esikoiselleni lentoja Helsingistä Bangkokiin ja aikamoisen herkullisia hintoja sieltä löytyykin juuri tälle ajankohdalle. Katso ihmeessä itsekin momondon hakukoneesta!

Tervetuloa nauttimaan Samuin syksystä!

*Kaupallinen yhteistyö  


Meidän koiratkin tykkää syksystä eniten.

Ban Tain pieni kalastussatama
 
55
Back to Top