5 loistavaa syytä matkustaa Samuille syksyllä

Lämpötila lähentelee nollaa, vettä sataa vaakatasossa ja kylmyys kaivautuu syvälle luihin ja ytimiin. Herätyskellon soidessa ei minkäänlaista valonkajoa missään ja pitäisi saada itsensä liikenteeseen. Koko päivän on tunne, että eletään iltaa ja tiheän harmaa taivaskatto roikkuu pään päällä saaden aikaan melkein klaustrofobisia tuntemuksia. Kuulostaako tutulta? Ja tämän synkän jakson perään pitäisi vielä jaksaa pitkä ja pimeä talvi ennen seuraavaa lämmön ja valon tuomaa helpotusta. Suomen syksy, ei ihme että näännyttää.

Pelkästään yllä mainitut asiat riittävät syyksi paeta lämpöön täyttämään D-vitamiinivarastot ennen jouluun rauhoittumista, mutta on niitä muutamia muitakin hyviä syitä. Esimerkiksi Thaimaassa on lämmin aina, toisille jopa liiaksikin. Sadekausi (low season) on eri puolilla Thaimaata eri aikaan ja meillä Samuilla se sijoittuu juurikin samalle ajankohdalle Suomen syksyn kanssa. Mutta tiedättekö mitä? Meidän mielestä Samuin syksy on ihan parasta.

Ban Tai beachin rauhaa tältä syksyltä

Tässä 5 loistavaa syytä matkustaa Samuille juuri syksyllä:

Ilmasto

Kaikki eivät välitä pyyhkiä hikeä otsaltaan aamusta iltaan. Lukeakin olisi kiva, mutta ei pysty, koska silmät täyttyvät otsalta valuvista hikikarpaloista sitä mukaa, kun niitä pyyhkii. Hiuksia tai ripsiväriä on melko turha laittaa, kaikki on kuitenkin menetetty ensimmäisen tunnin jälkeen. Vaan ei välttämättä syksyllä. Vaikka Samuilla on ns. 'sadekausi', se yleensä tarkoittaa mukavia iltapäiväkuuroja tai yösateita, jotka viilentävät ilmaa sen riittävän pienen aavistuksen. Iltarientoihin pystyy laittamaan vähän parempaakin päälle, kun ei tarvitse hikoilla koko illallista läpi. Sekin on nimittäin luxusta! Puhumattakaan luonnosta, joka tarjoaa kauneimmat vaatteensa meidän iloksi juuri syksyllä, kun puut eivät ole pudottaneet viimeisiäkin lehtiä oksistaan maksimoidessaan selviytymisensä kuivuudessa.

Turistit

Jopa Chaweng, tuo mahdottomaksi turistirysäksi parjattu, näyttäytyy syksyllä aivan eri valossa. Turisiten määrä on vain murto-osa siitä, mitä se on 'peak seasonilla' vaikkapa joulun ja uudenvuoden tienoilla. Rannoilla on tilaa (ok, mielestäni sitä on täällä muulloinkin ihan kivasti), ravintoloista löytää pöydän, palvelu pelaa ja työntekijät ehtivät hymyn lisäksi jopa pysähtyä juttelemaan. Jopa katukauppiaat näyttävät parhaat puolensa ja hinnoissakin on neuvotteluvaraa.

Koh Samui
ja harvoin näkee Chawengia näin tyhjänä

Ban Tain rantarauhaa

Loy Krathong

Niin se Loy Krathong, josta Kurre kirjoittikin täällä ja täällä on erittäin näyttävä ja mieleenpainuva Samuillakin. Chaweng Laken ympäristöön suurimmaksi osaksi sijoittuva tapahtuma massiivisine markkinoineen, ulkoilmakonsertteineen ja banaanivenelauttojen lähettelyineen on Songkranin jälkeen oikeastaan suurin massatapahtuma täällä. Ja parasta näissä paikallisten juhlissa ovat juuri ne paikalliset, jotka ottavat sankoin joukoin osaa juhlimiseen. Itse ainakin nautin siitä, että voin nähdä paikallisten ja ulkomaalaisten nauttivan juhlista yhdessä ja sulassa sovussa.

paikallisia veijareita

Sukellus

Vaikka en tänä syksynä olekaan vielä ehtinyt sukellusreissulle (tavoitteena on), niin naapurisaaren sukeltaja (ja koiranhoitaja) Moikku on laittanut toinen toistaan hienompia sukellusvideoita Koh Phanganin ja Koh Taon välissä sijaitsevalta Sail Rockilta, jossa näkyvyyttä on ollut komeat 30 metriä. Syys-, ja lokakuu ovat kuulemma olleet ilmojen suhteen melkeinpä täydelliset, samoin sukellusreissujen bongaukset valashaista harvinaisempiin purjekaloihin. Kannattaa siis tulla vaikka sukeltamaan ennen marraskuuta, sillä Siaminlahden ainoa heikompi sukelluskuukausi on juuri marraskuu. Syksyn sukelluksilla saattaa nimittäin törmätä enemmän kaloihin, kuin kiinalaisiin sukellusturisteihin kameroittensa kanssa.

Koh Samui
Ja kyllä, erittäin chilli meininki

Säästä

No se isoin juttu on tietenkin budjettimatkailu. Vaikka budjettimatkailulla on monia älyttömiä mielikuvia, kuten Rosita Matkaopas vapauteen -blogissaan kirjoitti, niin miksi ihmeessä maksaa reissustaan enemmän, jos voi sesonkien ulkopuolella päästä huomattavasti halvemmalla. Vaikka rahasta ei niin kovin tiukkaa tekisikään, niin ainahan voi 'up greidata' oman asumisensa kolmen tähden hotellista vaikka viiteen tähteen samalla rahalla. Useimmissa hotelleissa ja resorteissa löytyy vapaita huoneita halvempaan hintaan ja respassa voi vielä yrittää tinkiä hinnat piirun verran alemmaksi. Sitä paitsi, sesonkien ulkopuolella loma Samuilla on huomattavasti paljon chillimpää. Suosittelen.

Kävin juuri momondon sivuilla etsimässä syksyn aikana saarelle saapuvalle esikoiselleni lentoja Helsingistä Bangkokiin ja aikamoisen herkullisia hintoja sieltä löytyykin juuri tälle ajankohdalle. Katso ihmeessä itsekin momondon hakukoneesta!

Tervetuloa nauttimaan Samuin syksystä!

*Kaupallinen yhteistyö  


Meidän koiratkin tykkää syksystä eniten.

Ban Tain pieni kalastussatama
 

55 kommenttia

 1. Näyttääpä niin kivoilta noi rantsut!
  Haistoinko rivien välistä jotain kiinalaisruuhkaa? Niillä oli just kansalliset lomat ja Indonesia pursusi niitä.
  No, pistellään korvan taa. Kyllä kuukausi Aasian rennossa meiningissä oli nannaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, meillä on ollut kiinalaisruuhkaa jo pitkään, sillä suoria lentoja Kiinasta tänne on lisätty huimasti. Ja tervetuloa tänne lomailemaan Minttu :)

   Poista
 2. Tuo syksyinen Samui kelpaisi kyllä :)

  Pitäisi vaan olla sitä lomaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se Johanna. Yritysten pitäisi antaa ihmisille mahdollisuus pitää edes osan kesälomastaan vaikka syksyllä. Tervetuloa kuitenkin :)

   Poista
 3. Alan pakata... ^_^ Ihanan väristä merivettä, tuntuu että kuvat jo piristivät täällä Suomen syksyssä tietokoneen hehkussa nakutellessa! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan ihanan väristä merivettä, tule tänne vaan sieltä Suomen syksystä:)

   Poista
 4. Ihania kuvia ja houkuttelevia ehdotuksia. Syksy taitaa olla monissakin nk.kuumissa maissa sitä parasta aikaa ja juuri Fethiyen turistirysästä palanneena olen myös todellakin sitä mieltä että parasta on reissata, kun ihan kaikki muut ei ole samoissa jonoissa ja rannoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MatkaMartta! Mieluiten reissaan itsekin silloin, kun turisteja ei ole liikaa ja rannalla voi olla ilman, että seuraava on kyljessä kiinni.

   Poista
 5. Hyvä myyntipuhe, nyt alkoi houkutella Thaimaakin. :D Budjettimatkaajalle on ihan parasta huomata, miten suuren säästön saa pelkästään siitä, että matkustaa vilkkaimman sesongin ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla :). Se on muuten niin totta, että sesonkien ulkopuolella reissatessa säästää pitkän pennin. Tervetuloa!

   Poista
 6. Me ei olla varattu vielä mitään matkaa talvelle, ja nyt kun pimeys alkaa pikkuhiljaa näyttää kynsiään, niin alkaa tehdä mieli varata matka. Viime keväänä oltiin Thaimaassa, ja voisin kyllä palata uudelleen tänäkin talvena. Tuossa hyviä syitä kerrakseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaassa on onneksi monia toisistaan hyvinkin poikkeavia kohteita, joten nähtävää ja koettavaa riittää. Tervetuloa Teija :)

   Poista
 7. Hyviä syitä! Itseäni jäi kuitenkin vähän mietityttämään tuo sadekausi.. onko todennäköistä, että sadetta tulisi enemmänkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodethan eivät ole veljiä keskenään, joten varmaksi sitä ei koskaan tiedä. Tällä hetkellä täällä on pahin vesikriisi vuosiin, eli vettä ei ole tullut juurikaan, mutta toisaalta yleensä marraskuussa sataa kaikkein eniten. Mutta todennäköisin aika kastumiselle on juuri marraskuussa. Ja voi että Liza, me todellakin toivotaan sitä kastumista, vaikkei se lomalaiselle niin kivaa olekaan.

   Poista
 8. Sait vakuutettua! Samui, Koh Tao ja Phangan kyllä kiinnostaa, ja jos niistä pääsee nauttimaan tavallista pienemmillä turistimäärillä niin aina parempi. Jos on Suomessa syksy synkkää aikaa, niin on tämä kevät Australiassakin nimittäin aika harmaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kaikki ne on Anna tässä vierekkäin. Luinkin muuten just tosta Australian keväästä ja ei sekään ilmeisesti parasta herkkua ole? Tänne vaan :)

   Poista
 9. Low season -matkailu on tietysti aina kannatettavaa, mutta ihan ehdoin tahdoin emme silti sadekaudella halua matkustaa :-)

  VastaaPoista
 10. Syksy Thaimaassa kelpaisi tännekin, mutta sama ongelma kuin monella muullakin, ettei ole lomapäiviä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, yleensähän ne tulee käytettyä jo kesällä. Tervetuloa joku muu aika Merja :)

   Poista
 11. Syksyllä voisi tottakai lähteä pidemälle! Itse olen sitä tyyppiä joka bongailee vielä syys-lokakuussa halpoja äkkilähtöjä etelä-Eurooppaan, mutta ehkä pitäisi välillä muuttaa suuntaa ja lähteä tänne suunnalle silloin kun muita turreja ei ole matkassa. :)

  VastaaPoista
 12. Mä oon tulossa marras-joulukuun vaihteessa 2vkoksi Thaimaahan ja suunnitelmissa oli Samui, kunnes luin tarkemmin nettiä ja totesin, että se hemmetin sadekausi. Nyt mietin, että pitääkö suunnistaa Samuin sijaan muualle päin Thaimaata. Kun juuri sitä aurinkoa tohon rakoon kaipaan kaamosmasennuksen taltuttamiseksi. En tiedä uskallanko riskeerata Samuin sään kanssa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on Sanna kimurantti kysymys. Viime vuonna sateet täällä alkoivat hyvissä ajoin melkein syyskuun puolenvälin jälkeen ja tänä vuonna eletään taas vesikriisiä, kun ei ole satanut juuri yhtään. Yleensä marraskuu on se sateisin ja joulukuussa jo helpottaa. Mutta ymmärrän täysin, että kaipaat aurinkoa :).

   Poista
 13. Hanneli / duunireissaaja13.10.2016 klo 7.01

  Hyvät syyt! Mä tykkään matkustaa aina sesongin ulkopuolella. Harmi ettei syksylle pysty järjestämään vapaa-aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin Hannele! Se on kyllä harmi ettet pysty irtaantumaan...

   Poista
 14. Ai että Thaimaa<3 Oma sydän jäi viimeksi Koh Changille ja Thaimaata on tullut jonkin verran kierrettyä mutta Samui on vielä kokematta! Ei näytä ollenkaan hullummalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan Monna vielä käynyt Changilla, mutta on se reissusuunnitelmissa joku hetki. Täällä kannattaa kyllä tulla pyörähtämään, Phangan ja Taokin on tossa vieressä!

   Poista
  2. Ai että kannattaa käydä! Ja varsinkin Changin viereiset pienet saaret ovat paratiisia :) Käy ihmeessö lukaisemassa lisää blogista, jos suunnittelette sinne päin reissua.

   Poista
  3. Hyvä kuulla Monna, käyn ehdottomasti lukemassa :)

   Poista
 15. Me oltiin viime marraskuussa Thaimaassa ja niistä kaksi viikkoa vietettiin juurikin Samuilla. Meille oli etukäteen tiedossa, että sadekausi on silloin pahimmillaan, mutta haluttiin itse käydä testaamassa. Vettä tosiaan tuli jonkun verran, mutta eihän se nyt Suomen syksyn mittakaavassa ole tietenkään. Meillä se näkyi siinä, että olimme ensimmäiseksi viikoksi ottaneet hieman halvemman majoituksen, joka ei ollut aivan rannassa. Rannalle kun lähdimme, alkoi aivan varmasti sataa, ja tuli kiire johonkin suojaan. Kaiken lisäksi kämppämme olohuoneeseen satoi sisään, vaikka majoitus muuten oli oikein ihana.
  Ratkaisimme asian sitten niin, että muutimme toiseksi viikoksi parempaan majoitukseen suoraan rannalle. Tämä oli mahdollista, koska hotelleissa oli niin paljon tilaa, ja hinnat olivat tosi alhaalla. Saimme neuvoteltua hyvän majoituksen todella kohtuulliseen hintaan, kun vähän kiertelimme katselemassa ja kyselemässä. Sadekaudella en siis ihan kaikkein halvimpiin bungaloweihin majoittuisi, vaan satsaisin hieman majoitukseen, kun kerrankin se on edullisempaa.
  Sitä en tullut ajatelleeksi, että ihmisiä tosiaan on paljon vähemmän. Me olimme aivan keskellä Chawengia, jossa mielestäni oli ihan tarpeeksi turisteja. Sesongin aikaan siellä siis aivan varmasti olisi liikaa meidän makuun. Mutta en minä sateen takia Samuitakaan välttelisi, siellä sateellakaan ei ole koskaan kylmä, eikä sade kestä kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta Katja! Ja muuten, me ollaan huomattu myös se, että vaikka onkin kyseessä kuitenkin kohtuupieni saari, niin usein jos asuu vaikka lähellä vuoria ja siellä sataa, niin kun menee rannalle, siellä ei sitten sadakaan :)

   Poista
 16. Thaimaa on vielä näkemättä, mutta sadekausi ei kyllä houkuta. Teillä mahtaa olla siellä nyt suuri suru, joka varmasti näkyy myös turistikohteissa.

  VastaaPoista
 17. Tervetuloa Martta! Juu, näin on. Suru on suuri, myös meidän ulkomaalaisten keskuudessa. Käytiin tänään tuolla kylillä vähän ajelemassa ja oikeastaan oli kova yllätys, että kaikki toimi normaalisti. Musiikkia ei kuulemma ravintoloissa soiteta (ainakaan bilepaikoissa) ja jokunen oli kiinnikin, mutta muuten kaikki oli kyllä yllättävän samanlaista kuin muutama päivä sitten. En tiedä miten asiat tästä eteenpäin, mutta turistien elämään en usko tämän ihan hirveästi vaikuttavan. Paikalliset ystävämme ovat tietenkin surun murtamia, koulu kiinni (mutta vain yhden päivän), ja tapahtumia on peruttu.
  Toivottavasti kaikki sujuu rauhallisesti.

  VastaaPoista
 18. Uuh, tässä olikin viisi loistavaa syytä vaihtaa kotimaan vähitellen harmaaksi ja hyiseksi muuttuva maisema turkoosiin mereen ja pehmeään valkeaan hiekkaan, mitäs pienistä sadekuuroista, kunhan on lämmintä eikä sada päiväkausia. Ruska-aika vielä menettelee Suomessa, mutta siitä eteenpäin onkin sitten pitkä taival kevättä kohti, johon tarvitaan pieni katko aurinkoisemmissa maisemissa keskellä pimeintä aikaa.

  Ihanan kutsuvia nämä Koh Samuin maisemat, joihin matkaamisesta olen jo useamman vuoden haaveillut, mutta tuota reissukaveria en ole (vielä) saanut ylipuhuttua. Hyvä tietää, että syyslomien aikaan tämä olisi varteenotettava vaihtoehto!  Koh Samui on yksi niitä harvoja paikkoja, joka on Thaimaassa minua houkutellut, ja oikein tosissaan onkin. En vain ole tuota reissukaveria (vielä) saanut ylipuhuttua niihin maisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, tätä tämä lasten kanssa samaan aikaan puhuminen teettää, alaosassa mukana samat jutut tuplana, kröhöm... :D

   Poista
  2. Mä olen Mia ihan samanlainen, siis silloin kun asuin vielä Suomessa. Syksy tuntui kaikkein kamalimmalta ja silloin olisi aina tehnyt mieli vaihtaa maisemaa. Suosittelen todellakin Samuita syksyllä, varsinkin lokakuu on ihan mainio ilmojenkin puolesta. Marraskuu on se sateisin noin yleensä.
   Toivottavasti reissukaveri löytyy!

   Poista
 19. Olenkin viime aikoina miettinyt Thaimaahan reissaamista esimerkiksi kesäaikaan, mutta syksy olisi myös hyvä. Kiva kuulla paikanpäältä ihan konkreettisia kokemuksia, että off seasonilla matkustaminen kannattaa monestakin syystä. Tuota sadekautta sanana aina kavahtaa, vaikka totuus on usein paljon hellempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri Meri. Viime vuonna syksyllä satoikin jonkin verran, mutta nyt ollaan jo lokakuun puolessa välissä ja saari kärsii vastaavasti kuivuudesta. Eli toistaiseksi tänä vuonna on ollut aika 'hellää' ;)

   Poista
 20. Meillä osuu Thaimaan reissut perinteisesti aina joululle. Ollaan oltu siellä joulukuussa ja tammikuussa niin monta kertaa, että en edes osaa laskea.... ja taas tänä jouluna mennään!

  Nyt valittiin kohteeksi Koh Changin suunta. Tosin varmaan paljon muutakin mahtuu reissuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useimmillahan se tosiaan sinne kohtaan osuu. Mulla on toi Chang vielä kokonaan käymättä ja odotan innolla sun artikkeleita siltä suunnalta:)

   Poista
 21. Joo, kuulostaa kyllä siltä, että syksyn Thaimaa on mua varten, en pidä yhtään helteestä.

  VastaaPoista
 22. Voi kyllä, syksy on niin parasta aikaa matkustaa lämpöön ja aurinkoon. Se pimeys on niin masentavaa, vaikka siihen kuinka valmistautuu. Tänä vuonna olen onneksi saanut viettää syksyä päiväntasaajan tuntumassa.

  Thaimaa on edelleenkin kuitenkin näkemättä. Kyllä sinne vielä joskus täytyy matkustaa. "Samui" tarkoittaa japaniksi "kylmä", joten mulla on aina Samuista mielikuva, että siellä on kylmä. Vaikka ei tietenkään ole. Hassua. ;-p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei täällä kylmä ole koskaan Lotta ;). Mä luinkin teidän reissuista, aika huikeata on varmasti ollut!

   Poista
 23. Itselläni Thaimaa on vielä kokematta ja vaikka luulisinkin pärjääväni hyvin myös pahimman helteen alla, kuulostaa tämä ihanalta sillä kuten sanottua, olisihan se mukava joskus laittaa hiukset, meikata ym. ym. lomallakin. :) Pistetään vinkki korvan taakse tulevaa ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Virpi, kyllä se vaan on ihan kiva joskus näyttää muultakin kuin hiessä uitetulta koiralta ;)

   Poista
 24. Suoritin oman OWD-sukelluskurssini Phanganilla vuosia sitten, käytännössä samoissa vesissä siis. Thaimaa on itseltäni jäänyt viime vuosina unholaan ja Samuin olen jostakin syystä aina jättänyt Taon ja Phanganin takia pois matkasuunnitelmasta. Ehkä syy on juurikin tuossa turistipaljoudessa. Sesongin ulkopuolella matkustamisessa olisi Samuinkin tapauksessa varmasti hyötyä, joten ehkä tuo ajankohta voisikin olla se kaikkein toimivin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärrän Laura täysin, että olet suunnannut Phanganille. On se vaan niin ihana saari ja onneksi se on tässä puolen tunnin laivamatkan päässä. Mitä muuten olet tykännyt sukeltaa näissä maisemissa?

   Poista
 25. Hieman ollaan mietitty Thaimaata talvella kohteesi, paikkaa ei olla kyllä mietitty vielä yhtään. Mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako kuninkaan kuolema mitenkään turismiin. Tuskin isossa kuvassa, hetkellisesti kenties vähän. Oletteko huomanneet mitään muutosta näiden muutaman päivän aikana katukuvassa, mikä vaikuttaa turistien elämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä teinkin Rami juuri postauksen tästä. Mutta yllättävän vähän täällä on näkyvissä vaikutusta. Päivisin ei juuri mitään, ravintolat ja kaupat ovat auki ihan normaalisti. Kun en ole mikään yöelämässä kiitäjä, niin siitä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta täällä asuva ystäväni kertoi, että musiikkia lukuunottamatta kaikki toimii suht normaalisti. Perjantaina ei näkynyt edes mustia paitoja juuri missään, mutta tänään niitä vastaavasti näkyi huomattavasti enemmän. Uskoisin kuitenkin, että normaalijärjellä varustettu turisti pärjää täällä oikein hyvin suruaikanakin, bileturisteille taas musiikin puuttuminen saattaa olla harmillista. Kunhan muistaa kunnioittaa paikallisten surua, niin kaikki sujuu varmasti hienosti. Kaikilla.

   Poista
 26. Kyllä se mukavasti syksyn katkaisee, jos pääsee aurinkoon, vaikka vähän sadekuuroilla höystettynä.

  VastaaPoista
 27. Kiitos tästä infosta! Itseäni pohditutti tosi paljon uskaltaako sinnepäin tulla syys-lokakuussa vai sataako koko ajan, mutta tämä tieto rohkaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Emmi, ainakin viime vuosien valossa syys-lokakuu on olleet ihan huippuja ilmojen puolesta. Ja sitten senkin takia, että turisteja on huomattavasti vähemmän ja sen myötä hinnatkin vähän halvempia :)

   Poista

Back to Top