Hämmentävä Bali

Ennakkoluuloja? Olihan niitä

Kirjoitin jo aiemmassa postauksessani kuinka Bali onnistui hämmentämään aika lailla. En tiedä kuinka se sen teki tai miksi, mutta se vaan tapahtui. Olin vuosien varrella kuullut kaikenlaista Balista. Osa ystävistäni eivät voineet sietää sitä, kun taas toiset olivat ihastuneet ikihyviksi. Jotain mielenkiintoista täytyi siis olla paikassa, joka jakaa vahvoja mielipiteitä näin rajusti. Paitsi että Bali on Thaimaasta käsin melko näppärästi saavutettavissa, oli se koettava pelkästään ristiriitaisten kommenttien takia. Mikä ihme Balissa viehättää tai inhottaa?Hämmentävä Bali

Ensin olin että plääh, vai että tällainen paikka. Ihan turhaan ihmiset hehkuttavat, eihän Balilla ole mitään sen kummempaa. Ennakkoselvitykset olivat jääneet meiltä liian heppoisiksi (niin kuin yleensä on tapana) ja Gileillekin suunniteltu ajanjakso kahden viikon lomasta päätettiin suosiolla siirtää seuraavaan kertaan. Jos sellainen nyt sattuisi tulemaan. Ai miksikö? Siksi että Bali on valtava. Ainakin näin Samuin saarella asustavalle. Ensimmäisen päivän ja kartan tutkiskelun jälkeen ymmärrettiin, että kahdessa viikossakaan Balista ei näe lähimainkaan kaikkea, vaikka huristelisi aamusta iltaan eri kolkissa. Sellaisella tahdilla ei olisi myöskään aikaa pysähtyä ja seurata paikallista elämänmenoa riittävän rauhallisesti. Haistaa ja maistaa sitä mikä on Balia. Ja itse pidän rauhallisesta koluamisesta.

Vietimme siis koko kaksi viikkoa Balilla paikkaa hieman vaihdellen, ja onnistuimme siinä ajassa näkemään saaresta vain murto-osan. Moni varmaan sanoisi, että pyörimme vähintäänkin väärillä kulmilla ja siellä missä kaikki muutkin, mutta kun ollaan rantaihmisiä, niin meille ne sopi kuin nappi silmään. Surffaus kun oli tavoitelistan kärjessä.

Perus rantamaisema Seminyakissa.

Kuten myös tämäkin

Ihanat balilaiset

Balilaiset olivat valloittavia ja englannin kielen taito nautinnollista verrattuna Thaimaahan. Balilla on paljon Home Stay- majoituksia, joten jos sellaisen sattuu valitsemaan hotellin sijasta, niin isäntäväkeen tutustuu vähintään. Koska englanti taipuu paikallisilla melko hyvin, niin juttuseuraa löytyy ja tarinoita kannattaa ehdottomasti jäädä kuuntelemaan. Parhaimmat vinkitkin saa luonnollisesti paikallisilta ja niitä, sekä niihin liittyviä kontakteja löytyy helposti. Yksi puhelinsoitto isännältä ja taas mennään kohti seuraavia seikkailuja. Niitä, joita ei matkaoppaista löydy.

Meidän ensimmäisen home stay- majoituksen isäntä poikansa kanssa. Oi joi mitä ihania ihmisiä!

Mielestäni balilaiset ovat erittäin vieraanvaraisia ja ottavat kunniatehtäväkseen tehdä lomastasi parhaan mahdollisen. Ravintolan tarjoilijakin kantaa huolta siitä, että varmasti tulee käytyä oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Samoin turistien turvallisuus on balilaisille kunnia-asia. Onhan heidän toimeentulonsa siitä täysin riippuvainen. Tänä päivänä kuitenkin suurin osa Balia on rakennettu meitä turisteja varten. Ylpeydellä ja halulla. Eihän ennen meitä turisteja Balilla ollut kuulemma mitään muuta kuin riisipeltoja ja kookospalmuja. Ruokaakaan ei riisien kasvukaudella ollut kummemmin tarjolla, joten silloin syötiin mitä maa tarjosi. Aamupalaksi kookosta ja kun iltapäivällä tuli nälkä, kiivettiin palmuun ja haettiin lisää kookosta. Eikä iltakaan tuonut ruokavalioon sen kummempaa muutosta.

Balilaisilla on haastattelujen perusteella erittäin korkea työmoraali. Turismin tuotua työpaikkoja ja toimeentuloa lähes kaikille, on helppo ymmärtää, miksi turisteihin suhtaudutaan myötämielisesti. Lähes huolehtivasti. Ei ole nimittäin mitenkään tavatonta, että esimerkiksi jonkin hotellin avoimesta työpaikasta ollaan valmiita jopa maksamaan, sillä kaikki haluavat saada osansa menestyksestä. Balilaiset haluavat olla osa sitä.

Kun Miska on matkassa, sen kanssa halutaan kuvaan. Välillä äippäkin pääsee :)

Kovat olivat aallot paikoitellen.

Kaikki paha tulee Jaavalta

Kuulemma. Roskat, rikollisuus, kaikki. Kun Balilla menee hyvin, jaavalaiset haluavat osansa ja pyrkivät sinne. Eivätkä balilaiset pidä siitä. Juttelutuokiomme paikallisten kanssa antoivat ymmärtää, että rikollisuus ja turvattomuus saarella johtuu juuri tästä. Eivät balilaiset ryöstä turisteja ja miksi ryöstäisivätkään? Toista ovat kuulemma jaavalaiset, jotka ovat mustanneet Balin mainetta jo jonkin aikaa. Ja siitä syystä balilaiset ovat huolissaan meistä turisteista.

Kävipä eräänä reissumme päivänä niinkin, että Canggussa joku jaavalaiskaksikko oli ryöstänyt turisteja. Paikalliset olivat saaneet kaksikon kiinni, joista toinen hakattiin hengiltä samaan paikkaan ja toinen kuoli myöhemmin sairaalassa. Hurjaa touhua, mutta osoittaa ehkä sen, ettei ryöstely ole tervetullutta Balin kaduille. Mene ja tiedä.

Roskat rannoilla tulevat nekin Jaavalta, sillä siellä kuulemma vieläkin täytetään kuivalla kaudella jokien kuivuneet uomat roskilla ja sitten sadekauden täyttäessä joet, ne valuvat mereen ja kulkeutuvat Balille. Totta varmaan osa tarinasta, ainakin balilaisten mielestä.

Thaimaan jälkeen sanoisin, että Bali on sisustajan unelmakohde.

Pakko päästä uudestaan

Sillä jotain jäi pahasti hampaankoloon. Vaikka ensin en niinkään innostunut Balista, niin parin viikon aikana mieli muuttui kovasti. Oikeastaan niin paljon, että on otettava vielä uusinta. Mitä enemmän reissusta on kulunut aikaa, sitä miellyttävämmäksi kokemus on muuttunut. Johtuuko se siitä, että 'aika kultaa muistot', vai jostain muusta, ei oikeastaan ole väliä. Jokin hämmentävä asia kuitenkin saa haluamaan sinne takaisin.

Niin kävi myös esikoiselle, joka vasta viikon verran on ollut Samuilla vietettyään sitä ennen vajaa kolme viikkoa Balilla. Pari päivää hän oli muissa maailmoissa, kunnes kolmantena päivänä rupesi laskeskelemaan rahojaan ja sitä, kuinka onnistuisi pääsemään Balille takaisin mahdollisimman pian. Nyt on lentolippu jo ostettu ja paluu Balille tapahtuu hänen osaltaan jo viikon päästä. Aikamoista. Kärsimme varmaankin samasta hämmennyksen taudista.

Balista lisää jatkossa. Fiiliksiä rannoista ja paikoista joissa käytiin, ehkä myös käytännöllisiä vinkkejä sinne matkaavalle. Mikäli siis Bali ja ajatukset siitä kiinnostavat, pysy kuulolla.

Oletko sinä jo käynyt Balilla? Mitä pidit?

Naama hieman mietteliäänä, että mitäköhän ajattelisi?

Yleensä en viihdy kovin täysillä rannoilla, mutta siihen jotenkin tottui Balilla. Tässä Seminyak.

Upeita maisemia riitti, ei tarvinnut kuin lähteä ajelemaan.
23
Back to Top