Hämmentävä Bali

Ennakkoluuloja? Olihan niitä

Kirjoitin jo aiemmassa postauksessani kuinka Bali onnistui hämmentämään aika lailla. En tiedä kuinka se sen teki tai miksi, mutta se vaan tapahtui. Olin vuosien varrella kuullut kaikenlaista Balista. Osa ystävistäni eivät voineet sietää sitä, kun taas toiset olivat ihastuneet ikihyviksi. Jotain mielenkiintoista täytyi siis olla paikassa, joka jakaa vahvoja mielipiteitä näin rajusti. Paitsi että Bali on Thaimaasta käsin melko näppärästi saavutettavissa, oli se koettava pelkästään ristiriitaisten kommenttien takia. Mikä ihme Balissa viehättää tai inhottaa?Hämmentävä Bali

Ensin olin että plääh, vai että tällainen paikka. Ihan turhaan ihmiset hehkuttavat, eihän Balilla ole mitään sen kummempaa. Ennakkoselvitykset olivat jääneet meiltä liian heppoisiksi (niin kuin yleensä on tapana) ja Gileillekin suunniteltu ajanjakso kahden viikon lomasta päätettiin suosiolla siirtää seuraavaan kertaan. Jos sellainen nyt sattuisi tulemaan. Ai miksikö? Siksi että Bali on valtava. Ainakin näin Samuin saarella asustavalle. Ensimmäisen päivän ja kartan tutkiskelun jälkeen ymmärrettiin, että kahdessa viikossakaan Balista ei näe lähimainkaan kaikkea, vaikka huristelisi aamusta iltaan eri kolkissa. Sellaisella tahdilla ei olisi myöskään aikaa pysähtyä ja seurata paikallista elämänmenoa riittävän rauhallisesti. Haistaa ja maistaa sitä mikä on Balia. Ja itse pidän rauhallisesta koluamisesta.

Vietimme siis koko kaksi viikkoa Balilla paikkaa hieman vaihdellen, ja onnistuimme siinä ajassa näkemään saaresta vain murto-osan. Moni varmaan sanoisi, että pyörimme vähintäänkin väärillä kulmilla ja siellä missä kaikki muutkin, mutta kun ollaan rantaihmisiä, niin meille ne sopi kuin nappi silmään. Surffaus kun oli tavoitelistan kärjessä.

Perus rantamaisema Seminyakissa.

Kuten myös tämäkin

Ihanat balilaiset

Balilaiset olivat valloittavia ja englannin kielen taito nautinnollista verrattuna Thaimaahan. Balilla on paljon Home Stay- majoituksia, joten jos sellaisen sattuu valitsemaan hotellin sijasta, niin isäntäväkeen tutustuu vähintään. Koska englanti taipuu paikallisilla melko hyvin, niin juttuseuraa löytyy ja tarinoita kannattaa ehdottomasti jäädä kuuntelemaan. Parhaimmat vinkitkin saa luonnollisesti paikallisilta ja niitä, sekä niihin liittyviä kontakteja löytyy helposti. Yksi puhelinsoitto isännältä ja taas mennään kohti seuraavia seikkailuja. Niitä, joita ei matkaoppaista löydy.

Meidän ensimmäisen home stay- majoituksen isäntä poikansa kanssa. Oi joi mitä ihania ihmisiä!

Mielestäni balilaiset ovat erittäin vieraanvaraisia ja ottavat kunniatehtäväkseen tehdä lomastasi parhaan mahdollisen. Ravintolan tarjoilijakin kantaa huolta siitä, että varmasti tulee käytyä oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Samoin turistien turvallisuus on balilaisille kunnia-asia. Onhan heidän toimeentulonsa siitä täysin riippuvainen. Tänä päivänä kuitenkin suurin osa Balia on rakennettu meitä turisteja varten. Ylpeydellä ja halulla. Eihän ennen meitä turisteja Balilla ollut kuulemma mitään muuta kuin riisipeltoja ja kookospalmuja. Ruokaakaan ei riisien kasvukaudella ollut kummemmin tarjolla, joten silloin syötiin mitä maa tarjosi. Aamupalaksi kookosta ja kun iltapäivällä tuli nälkä, kiivettiin palmuun ja haettiin lisää kookosta. Eikä iltakaan tuonut ruokavalioon sen kummempaa muutosta.

Balilaisilla on haastattelujen perusteella erittäin korkea työmoraali. Turismin tuotua työpaikkoja ja toimeentuloa lähes kaikille, on helppo ymmärtää, miksi turisteihin suhtaudutaan myötämielisesti. Lähes huolehtivasti. Ei ole nimittäin mitenkään tavatonta, että esimerkiksi jonkin hotellin avoimesta työpaikasta ollaan valmiita jopa maksamaan, sillä kaikki haluavat saada osansa menestyksestä. Balilaiset haluavat olla osa sitä.

Kun Miska on matkassa, sen kanssa halutaan kuvaan. Välillä äippäkin pääsee :)

Kovat olivat aallot paikoitellen.

Kaikki paha tulee Jaavalta

Kuulemma. Roskat, rikollisuus, kaikki. Kun Balilla menee hyvin, jaavalaiset haluavat osansa ja pyrkivät sinne. Eivätkä balilaiset pidä siitä. Juttelutuokiomme paikallisten kanssa antoivat ymmärtää, että rikollisuus ja turvattomuus saarella johtuu juuri tästä. Eivät balilaiset ryöstä turisteja ja miksi ryöstäisivätkään? Toista ovat kuulemma jaavalaiset, jotka ovat mustanneet Balin mainetta jo jonkin aikaa. Ja siitä syystä balilaiset ovat huolissaan meistä turisteista.

Kävipä eräänä reissumme päivänä niinkin, että Canggussa joku jaavalaiskaksikko oli ryöstänyt turisteja. Paikalliset olivat saaneet kaksikon kiinni, joista toinen hakattiin hengiltä samaan paikkaan ja toinen kuoli myöhemmin sairaalassa. Hurjaa touhua, mutta osoittaa ehkä sen, ettei ryöstely ole tervetullutta Balin kaduille. Mene ja tiedä.

Roskat rannoilla tulevat nekin Jaavalta, sillä siellä kuulemma vieläkin täytetään kuivalla kaudella jokien kuivuneet uomat roskilla ja sitten sadekauden täyttäessä joet, ne valuvat mereen ja kulkeutuvat Balille. Totta varmaan osa tarinasta, ainakin balilaisten mielestä.

Thaimaan jälkeen sanoisin, että Bali on sisustajan unelmakohde.

Pakko päästä uudestaan

Sillä jotain jäi pahasti hampaankoloon. Vaikka ensin en niinkään innostunut Balista, niin parin viikon aikana mieli muuttui kovasti. Oikeastaan niin paljon, että on otettava vielä uusinta. Mitä enemmän reissusta on kulunut aikaa, sitä miellyttävämmäksi kokemus on muuttunut. Johtuuko se siitä, että 'aika kultaa muistot', vai jostain muusta, ei oikeastaan ole väliä. Jokin hämmentävä asia kuitenkin saa haluamaan sinne takaisin.

Niin kävi myös esikoiselle, joka vasta viikon verran on ollut Samuilla vietettyään sitä ennen vajaa kolme viikkoa Balilla. Pari päivää hän oli muissa maailmoissa, kunnes kolmantena päivänä rupesi laskeskelemaan rahojaan ja sitä, kuinka onnistuisi pääsemään Balille takaisin mahdollisimman pian. Nyt on lentolippu jo ostettu ja paluu Balille tapahtuu hänen osaltaan jo viikon päästä. Aikamoista. Kärsimme varmaankin samasta hämmennyksen taudista.

Balista lisää jatkossa. Fiiliksiä rannoista ja paikoista joissa käytiin, ehkä myös käytännöllisiä vinkkejä sinne matkaavalle. Mikäli siis Bali ja ajatukset siitä kiinnostavat, pysy kuulolla.

Oletko sinä jo käynyt Balilla? Mitä pidit?

Naama hieman mietteliäänä, että mitäköhän ajattelisi?

Yleensä en viihdy kovin täysillä rannoilla, mutta siihen jotenkin tottui Balilla. Tässä Seminyak.

Upeita maisemia riitti, ei tarvinnut kuin lähteä ajelemaan.

23 kommenttia

 1. Olihan se aluksi pieni shokki! Mutta kävimme siellä neljästi, kun asuimme niin lähellä, Malesiassa. Balilaiset ovat ystävällisiä ja Aasian kaunein kansa. Heidän uskonto ja päivittäiset rituaalit sekä sisustus teki vaikutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen Sari, että mekin sinne palataan aika nopeastikin uudestaan. Jotain jäi hampaankoloon...

   Ja aivan ihania balilaiset! Ja jos olisi ollut liikaa rahaa, olisin saanut sitä uppoamaan tuhottoman määrän kaikkeen kivaan sisustuskamaan. Oi joi...

   Poista
 2. Bali on yksi niistä kohteista, joihin aion tämän vuoden aikana suunnata lyhyelle pysähdykselle! Olikin siis mielenkiintoista lueskella mielipiteitä kyseisestä paikasta :) Mulla itsellä ennakkokäsityksenä on "turvallinen turistirysä" - ei ehkä ihan sellainen kohde, johon yleensä lähtisin, mutta pitänee pitää mieli avoimena ja katsoa, mitä tykkään!

  http://fiiaelina.blogspot.com.au/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa Fiiia varata Balille varmaan tuplat suunniteltua enemmän. Se on niin valtava, jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon.
   Turistirysähän se on, mutta toisaalta niin on tämä meidän saarikin (Samui).
   Ehdottomasti mieli avoimena :). Mun täytyy käydä kanssa tsekkaamassa sun blogissa, mitä ajatuksia se sussa aiheutti :)

   Poista
 3. Ihan tuttu fiilis. Välillä miettii, mikä tuossa rähjäisessä ympäristössä vetää puoleensa ja sitten vaan sinne päätyy aina uudelleen. Ja kun tutustuu paikallisiin (helpompaa kuin Thaikussa), niin on se vaan upeeta viettää aikaa Balilla ja Lombokilla.
  Javalaisista on käsitys, että ne ostavat maata ja perustavat busineksia, tms. Olemme tavanneet oikein mukaviakin javalaisia, joten en ostaisi heti pelkkää rikolliskuvaa heistä. Kaikissa myös huonoa ainesta lienee...
  Anyway, kannattaa Balilla vietellä pidempiä aikoja, että tutustuu paikallisiin. Ovat kovin ihania ihmisiä. Hyvä myös opetella paik kieltä, bahasa indonesiaa, balia, javaa, sasakia, tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Mä voin hiton hyvin kuvitella olevani siellä viimeistään ensi vuonna uudestaan. Jäi niin harmittamaan ettei sittenkään ehditty Lombokille ja Gileille, mutta ensi kerralla voisi sitten satsata niihin.

   Aivan varmasti Javalaisissa on mahtavia ihmisiä. Mua vähän naurattikin välillä balilaisten kommentit, koska ne toi niin elävästi mieleen sen, että Thaimaassa helposti syytetään burmalaisia kaikesta ;).

   Balilla pitäisi ehdottomasti koluta kaikki ja viipyä pidempään. Mun vanhin poika kehui myös paikallisia ihan valtavasti. Ne pyöri paljonkin niitten seurassa ja kokivat olevansa erittäin tervetulleita. Niitä myös kutsuttiin aina paikallisten huviloihin juhliin, jossa kaikki tarjottiin. Ihan mahtavaa.

   Ja ihan pakko päästä uudestaan :)

   Poista
 4. Ihana postaus! :)
  En ole itse Balille päässyt käymään, mutta tekee kyllä mieli, nyt kun paras kaverikin on siellä vaihdossa!

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
 5. Pakko myöntää, että me emme kyllä tehneet Balille yhtään oikeutta siellä käydessämme muutama vuosi sitten. Olimme kuukausien Malesian ja Indonesian kiertämisen jälkeen niin uuvuksissa, että jäimme vain mähöilemään kaikkein pahimpaan turistirysään Kutalle emmekä nähneet Balista siis oikein mitään. Kylläpä on jälkeen päin harmittanut, mitä jäi näkemättä! Eli takaisin on päästävä ja tällä kertaa mielellään pitkäksi aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin Nomadi. Musta tuntuu, että vaikka pari viikkoa siellä kierreltiinkin, niin silti jäi niin paljon näkemättä että harmittaa. Pakko munkin on päästä sinne uudestaan :)

   Poista
 6. Olemme mieheni kanssa lähdössä Balille neljättä kertaa tänä keväänä. Sanur, Seminyak ja Ubud on tutuimmat paikat, Amedissa, Kutalla ja Jimbaranissa pyöritty vähemmän ja paljon on vielä näkemättä. Tiestö on siellä niin surkea, että vaikka kartalta katsoen näyttäisi olevan helppoa kiertää päivän aikana vaikka mitä, niin matkoihin menee yllättävän paljon aikaa. Vaikka tykkään kierrellä ja tutkia paikkoja, niin ei kuitenkaan huvita istua autossa koko päivää. Ikimuistoisimpia juttuja on olleet koskenlasku Ayung- joella ja viidakkoretki Mundukissa sekä muutama päivä Lembonganin saarella. Majoituksena meillä on ollut useimmiten villa omalla uima-altaalla, joten sekin on ollut yksi syy haluttomuuteen päiväretkiin - miksi istua autossa, kun on pulittanut hyvän hinnan omasta villasta...Matkajärjestelyissä meitä on jeesannut I love Bali- matkatoimisto, suosittelen. http://www.ilovebali.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, meilläkin oli suunnitelmissa toi koskenlasku, mutta jäi tällä kertaa nyt tekemättä. Ensi kerralla sitten.

   Liikenne oli tosiaan vähän hurja, mutta kun siitä sitten pääsi jyvälle, niin hyvinhän toi sujui. Me tosin liikuttiin mopoilla, joten sen puolesta ei jämähdetty ruuhkiin niin pahasti kuin autolla olisi käynyt. Lembongan olisin myös halunnut kokea, mutta kaksi viikkoa on niin lyhyt aika, ettei siinä ehdi oikein mitään.

   Kiitos muuten matkatoimistovinkistä:)

   Poista
 7. Kävin ekan kerran Balilla 8 vuotta sitten ja hämmentävä kokemus sekin. Silti nyt olen käynyt neljä kertaa, ja voi hyvin olla, että tänä vuonna päädytään sinne taas. Rantojen takia me ei sinne lähdetä, vaan ihan toisista syistä. Ykkössyynä tietenkin se, että se on se halvin ulkomaankohde Australiasta. Mutta tunnelma, upea luonto, ihmiset, hintataso.. Se on myös niin monipuolinen. Ja tosiaankin sisustajan unelmapaikka! Joskus haluan lähteä sinne ihan sitä varten, ostamaan kotiin kaikkea, sitten kun joskus meillä on pysyvä koti... Bali on tosiaan tavallaan iso, tavallaan pieni. Joka tapauksessa vielä neljän kerrankin jälkeen tosi paljon on näkemättä. Pohjoisessa on tosi kaunista Singarajan alueella! En kyllä tiedä, miten kestävällä pohjalla sen saaren turismi on, ongelmia taitaa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ausseja Balilla olikin valtavasti ja yllättävän paljon myös suomalaisia. Voin kuvitella Anna, että 8 vuotta sitten paikka oli astetta upeampi ja esimerkiksi Canggu paljolti erilainen tähän päivään verrattuna. Mutta mä tykkäsin Canggusta 'sijoituskohteena' todella paljon. Ihanan nuorekas meininki!
   Me ei tosiaankaan nähty kahdessa viikossa juuri mitään ja sen takia sinne on ihan pakko päästä uudestaan. Se pohjoinen olisi ainakin pakko nähdä.
   Ja niin kuin sanoit, ihmiset todella valloittavia. Mä toivon kanssa, että voin jonain päivänä lähteä sinne myös sisustusostoksille, siis isolla kädellä :)

   Poista
 8. Mä ihastuin Baliin aivan täysin, jokin siinä vain kolahti. Mutta uudestaan täytyy päästä, mulle jäi parin viikon jälkeen tunne, etten ehtinyt nähdä vielä mitään. <3

  VastaaPoista
 9. Me käytiin Balilla joskus reilu kuusi vuotta sitten. Samoja tuntemuksia Balilta, Gilit sitten upposivat paremmin.

  Me oltiin tosin Balilla vain parissa paikassa, joten senkin puolesta paljon jäi nähtävää. Kutan alue oli kauhean roskainen. Me tiedettiin se biletysmestaksi, mutta juuri surffailun ja muun aktiviteetin takia haluttiin olla siellä muutama päivä. Ubudia rakastettiin, vaikka ötököitä oli sadekaudella enemmän kuin laki sallii. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi että mua harmittaakin, ettei jaksettu lähteä Gileille! Mutta jääpähän sitten seuraavaankin kertaan jotain :).

   Kutan rannat oli siis nytkin aivan järkyttävässä kunnossa, vaikka siellä päivittäin siivottiinkin. Mutta lisää tuli mereltä jatkuvasti. Ihan hirveätä mitä me ihmiset tälle maapallolle tehdään :(

   Poista
 10. Hei ja kiitos kivasta blogista, tätä on ollut kiva lukea myös Aasiassa asuvana. Teille on mun blogissa Liebster award! http://www.lily.fi/blogit/linda-asuu-vietnamissa/liebster-award-vietnamilainen-musiikkivideo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow Linda, kiitoksia! Ja täytyypä tutustua sun blogiin muutenkin, sillä Vietnam on lomakohteena meidänkin mielessä :)

   Poista
 11. Lukenut tämän vauhdikkaan mamman blogia jo? On sinun lisäksesi yksi lemppareistani sieltä päin maailmaa kirjoittajista :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. ...ja se blogi on siis tämä:

  http://moottoripuuma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Angelina :). Joo ehdottomasti tuttu blogi mulle, olen itsekin seurannut sitä jo useamman vuoden ja vauhdikasta on. Tykkään!

   Poista

Back to Top