Canggun tähdet

Canggu  teki sen

Se vei sydämen. Se lunasti kaikki odotukset, mitä Balia kohtaan oli, ja jopa paljon enemmän. Canggu oli riisipeltoja, suitsukkeen tuoksua, merta ja rantoja, rentoa meininkiä ja ihmisiä. En kuitenkaan osannut odottaa Canggun ottavan meidät vastaan niin sydämellisesti, kuin se teki jo heti kentälle saavuttaessa.

Varaamastamme majapaikasta oli lähetetty kuljettaja meitä vastaan ja vaikka kello oli jo yli puolen yön, jaksoi kuljettaja etsiä meille ruokakaupan aamiaistarvikkeita varten. Jaksoipa hän myös etsiä hämärän valokuvan perusteella esikoisen kavereitten yöpymispaikan, sillä eihän häntä voinut yön silmään jättää yksinään selviytymään. Vaikka majapaikkamme isäntä joutui hänkin odottamaan meitä melkein kahteen asti yöllä, niin matkalaisia varten leivottu saksalainen hedelmäkakku ei unohtunut. Oi, mitä vieraanvaraisuutta!

Ennen kaikkea Canggu oli halauksia, huolenpitoa ja hymyjä sekä jäähyväisten tuomia kyyneleitä. Siksi se lunasti paikkansa sydämessä.

Batu Bolong

Batu Bolongilla Old man'sin vieressä oleva herkullinen kahvila.

Noin kahdeksan kilometrin pätkä pieniä kyliä

Canggu ei oikeastaan ole mikään kaupunki, vaan noin kahdeksan kilometrin pätkä pieniä kyliä toistensa vieressä rantaviivaa seuraten. Ja niitä rantoja Canggun alueella sitten riittikin. Oli Batu Bolongia, Echo beachia, Berawa beachia ja ties mitä muita Canggu beachin lisäksi. Raja rantojen välillä oli kuin veteen piirretty viiva. Oikeastaan Canggu oli yhtä valtavaa rantaa.

Canggu on nuorekas, vauhdikas ja samalla myös jotenkin seesteinen. Canggu on myös trendikäs ituruokineen ja smootheineen, sekä merkkivaatekauppoineen. Krääsään ei Canggussa törmää. Siitä pitävät huolen ihmiset, jotka Cangguun suuntaavat; surffarit, skeittarit, joogaajat ja muut elämäntapataiteilijat. Heille on turha yrittää myydä krääsää. He joko satsaavat laatuun, tai sitten ovat ilman.

Canggussa kylämäisyys on läsnä joka puolella.
 

Tässä suosikkikohteemme auringonottoon: Berawa beachin rauhallinen pätkä.

Koiratkin sen tiesi, että Berawalla voi kirmailla rauhassa.

Liikkuminen Canggussa

Canggussa on paljon samaa, kuin suosikkisaarellani Koh Phanganilla. Kaikki on vähän hajallaan kilometrien matkalla, ja monet ravintolatkin ehkä jopa kummallisissa paikoissa keskellä ei mitään, joten jokin kulkuväline on melkein välttämätön. Takseilla voi toki liikkua, mutta katujen kapeuden ja kulkuvälineitten paljouden takia suosittelen vuokraamaan skootterin. Se on kätevä ja pieni täyttämään autojen väliin ja jalkakäytäville jääneet kolot. Skootterilla liikkuminen on myös huomattavasti nopeampaa kuin autolla.

Tosin liikenne Balilla oli pienoinen yllätys. Kuvittelin Samuilla tottuneeni jo hieman kreisiin menoon, mutta Balilla hulluus nousi välillä yli ymmärryksen. Vaikka en muuta Balia suosittelekaan mopolla harjoittelun ensimmäiseksi etapiksi, niin Canggussa sitä voi kuitenkin yrittää. Canggusta löytyy kuitenkin riisipeltojen ympäröimiä hiljaisia kyläteitä, joilla harjoittelemalla näkee myös palan 'aitoa' Balia. Sitä upeitten maisemien ympäröimää paikallista elämää.

Tässä liikennettä Canggussa ja tämähän oli siis todella rauhallista muuhun verrattuna.

Liikenteen sujuvuutta häiritsi välillä näyttävät kulkueet.

Uudenvuoden aatto Canggussa

Meillä oli tarkoituksena käydä illallisen jälkeen Batu Bolongin rannalla ihastelemassa raketit, kunnes taivas alkoi kaatamaan märkää niskaan. Päätettiin siis satsata ravintolatarjontaan. Kuten mainitsin ravintoloitten sijaintien olevan kaukanakin toisistaan, jäi vaihtoehdoiksi alle kymmenen illan sijaintimme alueella olevaa. Ja jokainen näistä ammotti tyhjyyttään. Paitsi yksi, joka oli turvoksissa jonoksi asti. Kaikki halusivat sinne, miksi?

Siitä oli pakko mennä ottamaan selvää. Ensimmäisenä kävi selväksi, että pöytävaraukset Deus Cafe / Deus Ex Machinassa (uudenvuoden aatto) olisi kannattanut hoitaa ennakkoon. Ne jotka eivät olleet sitä tehneet, jonottivat pihalla tai baarin takana olevissa säkkituoleissa. Koska ei tässä vaiheessa tehnyt mieli luovuttaa, päätettiin tilata drinksut ja jäädä jonon hännille. Onneksi palvelu oli oikeasti loistavaa ja saatiin ruuhkasta huolimatta pöytä yllättävän nopeasti.

Ja kannattihan sitä odottaa. Kaiken Nasi gorengin jälkeen teki mieli satsata tapaksiin, ribseihin ja pizzaan, sekä ennen kaikkea kunnon viiniin. Paikallisesta Hatten viinistä olin saanut jo melkein paskahalvauksen. Kuinka joku voikin olla niin kamalan makuista?

En tiedä onko jonottaminen Deusissa jokapäiväistä, mutta jos joudut siihen tilanteeseen, voi jonottamiseen menevän ajan käyttää vaikka surffilautojen ostamiseen paikan myymälästä.

Lautaostoksille Deusiin? Löytyy sieltä myös prätkiä, joista Deus on myös kuuluisa.

Meidän majapaikat Canggussa

Canggussa on valtava määrä Home stay- majoituksia, joten sinne voi hyvin tupsahtaa ilman tietoa missä tulee viettämään seuraavan yönsä. Kaikkia ei tämän tyyliset halvat kämpät tietenkään miellytä, joten hotellivaihtoehtojakin toki löytyy. Mutta näissä Home stay- majoituksissa on loistavat puolensa. Vai mitä sanotte esikoisen ja kavereittensa emännästä, joka pesi poikien pyykkejä, kantoi ruokaa ja hoiti tuoreella Aloe veralla haavat? Aika huippua sanon minä.

Meidän ensimmäinen kuuden yön majoitus oli vastaavanlaisessa paikassa, Villa Puri Dewatassa (täällä paikan ja Balin historiasta hieman enemmän). Tosin meidän majoitus oli aavistuksen 'korkealuokkaisempaa', mutta siitä huolimatta edullista. Se minkä majoitus ehkä menetti siisteydessään ja kunnossaan, korvattiin yltäkylläisesti sydämellisyydellä ja huolenpidolla. Mikäli halu nähdä muutakin ei olisi ollut niin kova, olisimme varmasti viihtyneet pidempään tässä riisipeltojen keskellä ja riittävän kaukana liikenteen melusta sijaitsevassa huvilassa. Ikävähän tuota isäntää ja koiraa jäi.

Ensimmäisen majapaikan sydämellinen isoisä Max- koiran kanssa.

Seuraavaksi majapaikaksi Canggussa valittiin Grandpa resort, sekin riisipeltojen kyljestä. Paikka oli mutkattoman elegantti ja ehkä jopa hieman riehakas, kiitos hauskan henkilökunnan. Uudenvuoden aattoyö otettiin resortissa vastaan tämän isoisän laulaessa karaokea ja henkilökunnan hoitaessa reivaamisen. Olihan menoa ja meininkiä melkein auringon nousuun asti.

Grandpa resort miellytti silmää.

Balin kuuluisia patsaita.

Grandpan sijainti riisipeltojen keskellä teki paikasta jotenkin seesteisen.

Pretty Poison ja Canggun tähdet

Kun surffipäivä Canggun aalloissa ja happy hourit Old Man'sissä ovat takana, kannattaa käydä tsekkaamassa saaren kuumin baari Pretty Poison ja Canggun tähdet. Pretty Poison on Bondi beachiltä kotoisin olevan, ja saarelle surffauksen takia 1978 muuttaneen Mareen tuotos, joka perustuu skeittauksen ja sen oheistoiminnan ympärille. Ja onhan Poisonissa niin kuumottava skeittipooli, johon ei noin vain dropatakaan. Näyttäviä 'ilmoja' ja komeita kaatumisia on luvassa takuuvarmasti.

Ja kuten Maree tietää, paikan tähtiä ovat etuoikeutetusti ruuhkatukkaiset skeittarit, paikallisista suuruuksista ympäri maailmaa saarelle hakeutuviin. Toiset matkaajat viipyvät pari viikkoa, toiset pidempään. Maree vastaavasti tarjoaa tähdilleen juomia, välillä ruoat, kylmägeelit ja siteet sekä tarvittaessa hoitaa lääkärilaskunkin. Kun jollain tähdellä loppuvat rahat, saattaa Maree auttaa silloinkin.

Paikan keski-ikä lienee ymmärrettävästi 18-30 vuoden välillä, mutta sopii se meille 'myöhäisteineillekin', sillä parhaimmillaan kunnon skeittaus on päätähuimaavaa taidetta. Ja siellä missä on tähtiä, on asiakkaitakin.

Pretty Poisonin Mareella on myös Canggun suosituin aamiaispaikka Crate Cafe, jossa käy päätään selvittämässä Poisonissa edellistä iltaa viettäneet, sekä muut parhaan kahvin ja terveellisen ruoan perässä juoksevat.

Tässä vanhin poikani Jesse Pretty Poisonissa.

Ja tässä hänen ystävänsä Mikksu. Kuvaajana toimi kaveri, joka kuulemma hymyilee aina. Kuvat julkaistu mallien luvalla.
Vielä nähdään Canggu!

Eikä epäilystäkään. Vaikka Bali kokonaisuudessaan edelleen hieman mietityttää, niin Cangguun saattaisin jopa muuttaa. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan...

Rip current

Ensi kerralla kirjoitan mihin siirryttiin Canggusta ja miksi palattiin jo kolmen päivän päästä, mutta sitä ennen pieni muistutus. Tämä ei liity suoranaisesti Baliin (paitsi että sielläkin on valtavasti rantaviivaa), vaan tapahtumasarjaan, joka sattui Chawengilla kaksi päivää sitten:

Samuin sateitten jälkeen aurinkoisia päiviä odotettiin kuin kuuta nousevaa. Kun sellainen sattui kohdalle, oli päivän selvää viettää se Chawengin rannalla harvinaista surffausta seuraten. Moni muukin oli saapunut nauttimaan auringosta ja lämpimistä aalloista. Tällä kertaa aaltojen lisäksi Chaweng tarjosi myös virtauksia (rip current), eikä ainakaan sillä kohdalla rantaa ollut tästä varoittavia kylttejä. Tai yksi oli, mutta se oli kumollaan hiekalla. Olisiko se auttanut niitä kolmea melkein hukkunutta, mene ja tiedä, mutta tuskin he olivat varta vasten lähteneet ottamaan viimeisen henkäyksensä Chawengin rantavesiin. Näin melkein nyt kävi.

Kolmen tunnin aikana kolme merestä pelastettua hyväkuntoista aikuista, kaksi miestä ja yksi nainen, joista jokainen taisteli elämästään rannalla olevien silmien edessä. Se oli erittäin todellista, vaikka en meinannutkaan uskoa silmiäni. Oli tuskallista seurata rannalta, kun pelastajat yrittivät ehtiä kaverin luokse, jonka päätä ei pinnalla enää näkynyt. Onneksi tällä kertaa kaikki päättyi hyvin, vaikka osallisten sieluun se varmasti jätti pysyvän muistijäljen.

Puhuin tapahtuneen jälkeen Samuilla asuvan ranskalaisen surffarin kanssa, ja hänen mielestään hukkumiset tapahtuu juuri siitä syystä, etteivät ihmiset tiedä kuinka toimia. Siitä seuraa paniikki ja pahimmassa tapauksessa käy huonosti. Yleensähän Chaweng on 'flatti' ja turvallinen, mutta toisinaan lokakuun ja helmikuun välillä surffiaallot ja virtaukset yllättävät.

Jotta sinä tietäisit (jollet jo tiennytkin), niin tässä simppelit ohjeet:

Ohjeet usla.org

Ei kommentteja

Back to Top