Puuhamaa

4000 neliötä aidattua puutarhaa ja osittain kadonnut puutarhuri, viidakkotalossa riittää siis puuhaa. Viime aikoina puutarhurimme Panom on tosin touhunnut tiluksilla ahkerasti apumiehensä kanssa, kun on korjattu uima-allasta, murtauduttu ikkunasta sisään (kolmannen kerran) ja tyhjennetty apinavoimin kookospalmuja. Kaksi puutarhuria ei olisi ehkä pahitteeksi. Tai oma apina.

Julman näköinen, mutta saa se apinakin haukotella ;)

Ja välillä sitten taas köllötellä.

Vesi ei kelvannut koiran kupista, mutta pullon suusta kylläkin.

Talon omistajat ovat ostaneet tontin noin 22 vuotta sitten, eli pihapiiri ei ole mikään tuore. Vanhat kunnioitettavan kokoiset puujättiläiset suojaavat kuumalta auringolta, sekä piilottavat oksiensa ja juuriensa suojaan käärmeitä, liskoja ja skorpionejakin.

Tekisi mieli kääntää jokainen kivi ja lahoamassa lojuva palmun pätkä, jottei yksikään kutsumaton vieras onnistuisi piilottelemaan. Luin muuten, että maassa olevat kolot ovat hyvin todennäköisiä käärmeitten piilopaikkoja.

Meidän tapaamamme kuningaskobra ja monokkeli kobra eivät välttämättä ole edes niitä vaarallisimpia, sillä pieni mutta pippurinen korallikäärme saattaa tappaa jopa neljässä minuutissa. Viidakkotalosta ei siinä ajassa ehdi edes portista ulos.

Joten puutarhan hoidossa piisaa haasteita. Lähden tonkimaan tiluksia ainoastaan silloin, kun talossa on koirien lisäksi joku muukin. Mikäli ei toivottu isku jonkun skorpparin tai centipeden toimesta tapahtuu, on hyvä että kuski on lähellä.

Mikähän kummajainen tämä on?

Entäs tämä? Kaunis kuin mikä.

Vaikka olenkin umpinoviisi, kookospalmut minäkin tunnen. Samoin kuin banaanin ja papaijan. Mangopuista olen melko varma, ja tuttuja ovat niin ikään myös bougainvillea ja kiinanruusu. Mutta hitokseen paljon on myös kaikkea ihmeellistä, joita seuraan silmä pitkänä.

Omat satokokeilut tähän mennessä

 • Basilika. Panom toi muutamat taimet ja istutin sitä myös siemenistä - molemmat kasvaa, vaikka vähän henkipattoja ovatkin.
 • Chili. Taimia en ole löytänyt, joten kasvatan siemenistä - muutama hassu taimenalku viiden kuukauden ajalla. Ei kukintoja, ei siis satoakaan. Lukemani perusteella riippuen chilistä, kasvu voi olla hyvinkin hidasta. Ehkä satoa saadaan joskus, ehkä ei.
 • Korianteri. Yritetty sekä siemenistä että pikku taimista - ei mitään tulosta. Tai no, siemenistä saatiin pienet taimenalut, jonka jälkeen seurasi joukkokuolema.
 • Salaatti. Ollaan yritetty sitä mitä Suomessakin, eli istutettu kaupasta ruukussa ostettujen salaattien juuriosat multaan - ei kasvua vielä(kään), mutta seurataan tilannetta.
 • Avokado. Vasta alkuvaiheessa, eli kivi laitettu kuivamaan talouspaperin päälle. Ymmärsin että kotioloissa Suomessa avokado ei tekisi hedelmää, mutta jos ei täälläkään, niin missä sitten?
 • Ananas. Hedelmän kruunu liotettu ensin vedessä, ja siirretty sitten multaan - ei minkäänlaista merkkiä mistään kasvusta, ei tosin kuolemastakaan.

Voi chilireppanaa...

Pihalta jo ennestään löytyvät hyötykasvit (ne mitkä tunnistan ja joista on infottu)

 • Banaani. Ehkä kuutisen banaanipuuta, joista puolen vuoden aikana vasta ensimmäinen terttu ilmoittaa itsestään.
 • Papaija. Oikeastaan yllätyin että tontilla oli vain yksi papaijapuu, sillä Samuilla niitä tuntuu kasvavan katujen varsillakin. Pihan puu on katkennut jossain vaiheessa, ja yrittää nyt kovasti sinnitellä elämään takaisin. Pidetään toipumiselle peukkuja.
 • Lime. Terassin kyljessä kasvaa parimetrinen limepensas, joka olisi jäänyt noteeraamatta, ellei omistajarouva olisi siitä infonnut. Puolessa vuodessa ei yhtään hedelmää, mutta limen lehdet ovat itsessään erittäin maukkaita. Lehtiä onneksi riittää, joten ihan turha pusikko ei ole.
 • Mango. Meillä on useampikin mangopuu, osa jopa todella komeita vanhuksia. Vaan ei yhtään hedelmää, vaikka sesonki onkin päällä. Aikalailla meidän tuuria.
 • Cashew. Ehdoton suosikkipähkinä kaikista! Näitä puita on tontilla 20 ja risat, ja satoa tippuu nyt joka päivä. Olin aivan täpinöissäni, ennen kuin luin pähkinästä kaiken mahdollisen. Pähkinä kasvaa keltaisen 'valehedelmän' persuuksissa, ja putoessaan valehedelmä alkaa haisemaan kamalalle keräten kaikki madot ja muut ötökät kimppuunsa. Keräile näitä sitten nenästä kiinni pidellen ja huitoen ötököitä ympäriltä. Sitä paitsi käyneen hedelmän haju menee suoraan päähän niin kuin viinakset, joten parin tunnin keräily ja olet hiprakassa. Kaiken kukkuraksi pähkinän kuori sisältää myrkyllistä öljyä, joka ei toivottavasti ole kuolemaksi. Olen nimittäin vakaasti päättänyt saada pöytään itse paahdettuja ja suolattuja pähkinöitä.
 • Kookos. Näitä puita riittää melkein hengenvaaraksi asti. Väitetään nimittäin, että putoavat kookokset aiheuttavat vuosittain enemmän kuolemia kuin hait. Tiedä tästä sitten, mutta olen itse nähnyt kookospähkinän putoavan vieressäni rantatuolilla makaavan naisen päähän. Se oli kammottavaa. Onneksi nainen selvisi pahemmitta vammoitta. Kannattaa siis kahteen kertaan harkita lököilemistä rantatuolissa palmun alla. 
 
Etualalla ensimmäinen banaaniterttu, vieressä cashwepuu.

Cashwepähkinä nätisti valehedelmän persuuksissa.

Apina kävi tutkimassa cashew-kuivattamon.

Puutarhurin vaimo käy tiluksilta keräämässä myös sieniä tarjoten aina pussillista meillekin. En ole uskaltanut ottaa sienipussia vastaan, sillä en tiedä kuinka pahoja 'taikasieniä' paikalliset ovat tottuneet syömään. Enkä ajatellut ottaa asiasta selvää. Thaimaassa joissakin baareissa myydään 'magic mushroom'-drinkkejä, mutta en välttämättä kehoita kokeilemaan niitäkään.

Näillä leveysasteilla oma 'osaaminen' puutarhahommissa pitää tähän mennessä sisällään ainoastaan menetettyä rahaa. Kaikkea on tullut ostettua kovin laihalla menestyksellä, mutta ehkä tässä matkan varrella kehittyy. Tällä hetkellä voin vain kuvitella, kuinka dorkalta farangirouvan cashew-kuivattamo puutarhurin silmissä näyttää. Jopa apina kävi sitä ihmettelemässä, muttei onneksi kommentoinut ainakaan ääneen. Se tästä enää puuttuisi, että joutuisi apinan nöyryyttämäksi.

Saa nähdä mitä kaikkea täältä vielä löytyy. Toivotaan että mangot saisivat puristetuksi edes yhden hedelmän, samoin kuin lime, sekä loputkin banaanit. Papaijasta nyt puhumattakaan.

Toivotaan myös, että ostamani orkideat puhkeaisivat vielä uudestaan kukkaan. Olisihan se kohtuullista, sillä kaikki unohdetut orkideat, jotka joku on kiinnittänyt puitten runkoihin joskus aikoja sitten, ilahduttavat toinen toistaan komeammin kukinnoin päivästä toiseen. 

Olisiko sulla heittää jotain 'etelän hetelmä' -vinkkejä? Vaikka ideoita?

Eikö näytäkin amaryllikseltä? Näitä tupsahtelee joka puolelle.

Banaanipalmu iltavalaistuksessaan.

8 kommenttia

 1. meillä on pihalal pari banaani puutaa satoa tulee sit kun tulee kahden miehen voimin joutu tertun irrottamaan puusta ja emäntä paloittelemaan niitä sitten 5 nipuiksi, chiliä olen kasvattasnut tuoreesta tai pakkasessa ollutta tuoretta chiliä raqapinut veitsellä märälle talouspaperille ja kevyeen multaan keittiön pöydällä lähti 50% sitten itämään pienet taimet ja sit siirto suojaisaan paikkaan ulos varjoon, muuten olisi chiliä ollut 20-30 tainta mutta hoku karvainen mittarimato söi järjestelmällisesti nsin yhden siirtyen toiseen ja kolmanteen ja kaikki meni. ei saanut tapettua millään myrkyillä ja ei löytynyt kuin vasta kun kaikki pensaat oli kuollut. cannabis hamppua laitoin siemenistä kans ihan kokeeksi ja alkoi kasvamaan mut emäntä kun bongas ne nini tulikin nopiaan oksasilppurikoneelel töitä emännän vahtiessa viesressä että kaikki men silpuks,huoh siinä omat viherpeukku kokemukseni ja lopetin kokonaan, limeä kasvaa pari gieveröistä puuta satoakin jo muutaman limen saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, täytyypä itsekin kokeilla tota chiliä noin. Kiitos Matti vinkistä :) Ton cannabiksen taidan jättää välistä, se ei vissiinkään ole täällä ihan toivottavaa, eikä meillä olisi sille käyttöäkään :)

   Poista
 2. Olkaapas varovaisia siellä puskissa!
  Tämmöiselle horror-hortonomille kuulostaa jo tuommoinen meininki hyvin pro:lta ;)
  Mä olen onnistunut kukistamaan jopa vahakasvit. Tuli mieleen, että mitenkähän dragon-hetelmä siellä kasvaisi, kun Queenslandin asunnollamme semmoisia poimittiin pihasta, aivan supernamia.
  Noi vahakasvit on yleisesti mun lemppareita, kun ne kestää huonollakin hoidolla ja osa kukkiikin kivasti. Tai kuis aloe vera, varsinainen hyötykasvi?
  Anyway, tuli vaan mieleen tuosta jutusta, että jokaisessa paratiisissa on omat käärmeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy olla Minttu.

   Mä olen siis itsekin ihan horror-hortonomi, ehkä annoin itsestäni turhan pro-kuvan.
   Siis voihan olla, että meillä vaikka kasvaakin toi dragon, mutta en vain tunnista sitä. Puutarhuriltakin on hankala kysäistä, kun yhteinen kieli on vähän huonoissa kantimissa. Mä olen yrittänyt googlesta etsiä meidän mahdollisia herkkukasveja, mutta usein kaikkien lehdet näyttää enemmän tai vähemmän samoilta. Ota niistä nyt sitten selvää...
   Mutta mä unohdin ihan kokonaan aloe veran, sillä sitäkin meillä kasvaa useissa ruukuissa ja pihan kolkissa ihan mahdottomasti. En mitenkään ehdi käyttämään sitä kaikkea, mutta voit uskoa että harva se ilta on aloe verat naamalla ;)

   Poista
 3. Apina työvoima kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta jos tuollaisen lepotauot sallitaan, niin hyvä tulee. Mä aina kammoan näitä sun puutarhapostauksia, en siksi, että kerrot kasveista, vaan ne himpuran scorpparit ja käärmeet. Miehelle heti esittelin cashew puita ja valehedelmää, koska hänen lempparipähkinä on juurikin cashew. Oli mielenkiintoista, että kiitos tästä hypystä teidän puutarhaan.
  Ihanaa loppuviikkoa Heidi <3

  VastaaPoista
 4. Täällä tosiaan käytetään apinoita tyhjentämään noita kookospalmuja, kun ne ovat niin korkeita, eikä ihmiset oikein pysty siihen. Ja tämä apina on ainakin kovin hyvin pidetty, eikä ihme kun lukemani perusteella tuollainen koulutettu apina maksaa reilu 1000 euroa. Se on paikalliselle iso raha.

  Cashewt on niin ihania! Mutta ne valehedelmät ei ;)

  Ihanaa viikonloppua teille Outi<3

  VastaaPoista
 5. Kylla taalla itse pitaa tiputtaa kookoksensa, apina olis kylla kateva. meidan kaupunkipuutarhassa kasvaa banaania ja satoa saadaan koko ajan. Mulle neuvottiin etta kun terttu on pomittu, niin puu nurin ja uusien versojen juurelle rautakangella kuopat joihin lannoitetta. Hyvin on pelittanyt. Tontilta loytyy myos mango, carry-puu, longan, avocado, kairapalmua eli pandan, butterfly pea puskia, kafferlime, lime, papaya, sitruunaruohoa, inkivaaria ja chilia. Chilit tosiaan varjoon, thai-basilika myos on banaani puiden alla. Rosmariini kylla menestyy mutta ei saa olla liian markana pitkia aikoja.Lime ja kaffer lime tykkaa leikkaamisesta ja lannoittamisesta, muuten ei tee hedelmaa ainakaan meilla.Aloe on myos. Meilla kaatui 35 vuotias mangopuu...naapurin pihaan, onneksi ei tullut mitaan vahinkoa, 30 senttia naapurin mersusta, huh. Kurpitsat menestyy myos ja ovat kivoja. Kasvatan kaikki siemenesta, aina ei onnistu taallakaan. Sitruunaruoho ja carry kylla kasvaa vaikkei tahtoisikaan:o) Kaarmeita ja muita vaarallisia otokoita ei ole nahty ja ei niita pahemmin olekkaan.Kiva lukea sun juttujasi! Mukavaa kesaa sinne, meilla alkoi kuuma ja kuiva kuukausi.

  VastaaPoista
 6. No nyt tuli Tupu vinkkejä oikein kunnolla, kiitoksia niistä :)

  Tosta banaanista tiesinkin, että tertun jälkeen puu nurin, mutta lannoitetta en tosiaan ole antanut yhdellekään kasville. Osaisinkohan mä ostaa sellaista täältä? Täytyy ainakin käydä yrittämässä.

  Sulla on paljon kaikkea sellaista, jotka ei sanokaan mulle yhtään mitään. Sitruunaruoho pitää kuulemma hyvin moskiitot poissa, joten sitä voisin kyllä itsekin hankkia. Miten muuten kasvatit avokadon? Eli mitä teit sille kivelle? Kaffer lime on aivan mun herkkua, ja olin kokonaan unohtanut myös sen. Sitä täytyy laittaa hankintalistalle.

  Onneksi naapurin mersu säilyi, olisi voinut olla kallis onnettomuus. Saanko kysyä missä päin viljelet?

  Mukavaa kesää sinullekin<3

  VastaaPoista

Back to Top