Tulvat ohi & Clean the beach boot camp

Loppuihan ne sateet viimein

Kuuden päivän kovat sateet ja siitä johtuneet tulvat ylitti uutiskynnyksen jopa Suomessa. Pakko myöntää, olihan se välillä aika hurjaakin. Paljon on ollut vaurioita kaduilla ja kylillä, mutta eniten tulvista on taatusti kärsineet köyhimmät paikalliset lauta-, ja peltihökkeleissään, unohtamatta tietenkään katukoiria ja kissoja. Vaikka välillä meinasi itselläkin hermo pettää, niin pienellä muistuttelulla pystyi kyllä rauhoittelemaan mieltään. Sieltä se aurinko aina tulee, ennemmin tai myöhemmin. Nyt siinä vähän kesti.

Moni Samuille suuntaava on ottanut yhteyttä blogiin, ehkä eniten juuri vakuuttuakseen siitä, että ei se loma vielä etukäteen ole pilalla, vaikka täällä onkin voinut kruisailla kaduilla kanooteilla. Kävipä muuten niinkin, että ainakin yhtenä tulvapäivänä jopa armeijan kaverit kuljetti turisteja matalapohjaisella veneellä hotelliin sun muualle. Hyviä kuvia oli uutisissa, kun turistit istui sateenvarjo kädessä veneessä, joita sotilaat 'taluttivat' reisiä myöten vedessä. Toivottavasti saivat napattua kerrankin normaalista poikkeavia lomakuvia kavereille jaettavaksi.

Ihana Thong Son bay sateitten jälkeen.

Mutta nyt se on ohi, ainakin toistaiseksi. Vielä täällä keskustelupalstoilla on roikkunut pieni uhka, että sama ilmamassa joka pyöri Samuin yllä viimeksi, palaisi takaisin ensi viikolla vieläkin vihaisempana. Mutta kuten tämän myräkän aikana huomattiin, näille saarille on kohtuuvaikeata ennustaa säätä edes 12 tuntia eteenpäin. Pidetään siis kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että aurinko voittaa ja myrsky vaihtaa suuntaa.

Clean the beach boot camp

Onnistuihan se viimein. Tapahtuman oli tarkoitus olla jo viikko sitten (kuten kirjoitin), mutta ilmojen herrat heitti haasteita siihen tahtiin, että operaatiota siirrettiin viikolla. Siirto oli hyvä veto, sillä tulvat toi kaduille ja rannoille mukanaan vähän sitä sun tätä aina rikkinäisistä muovituoleista autonrenkaisiin. Siivottavaa riittää varmasti hamaan tulevaisuuteen ympäri saarta, jonka jälkeen voikin jälleen aloittaa alusta. Toivottavasti näin tulee myös tapahtumaan.

Tämä puhdistusoperaatio tällaisenaan oli historian ensimmäinen Samuilla. Vuonna 2013 Phuketissa alkunsa saanut 'CBBC' rantautui Samuille täällä asuvan jalkapallovalmentaja Darrenin takia, joka halusi tehdä jotakin sotkuisten rantojen suhteen. Erilaisia vaihtoehtoja googlatessa Darren törmäsi CBBC:iin, otti idean 'isään' yhteyttä ja siitähän tämäkin sitten lähti. Vaikka hotellit pitävät yleensä huolta omista spoteistaan, niin helposti muu osa rannoista jää jotakuinkin heitteille. Näitten rantojen huonoa kuntoa ja roskaisuutta me sitten nenää nyrpistäen kauhistellaan tekemättä mitään. Tai no, varmasti me 'turistit' omalta osaltamme hoidamme roskamme pois, mutta että kulkisi varmuuden vuoksi ylimääräiset jätesäkit kainalossa korjaten muittenkin roskia? Ei ihan helposti, eikä ainakaan kahden viikon lomalla. Tapahtuma oli siis enemmän kuin tervetullut.

First we train

Konseptiin oleellisena osana kuuluu ensin 45:n minuutin treenit valmentajan johdolla (meillä se oli Darren), jonka jälkeen hengityksen tasaannuttua tunnin verran rannan siivousta. Aika tarkkaan meillä tänään tätä aikataulua noudatettiin, eikä kukaan edes kuollut treeneissä. Tiukkaa touhu kuitenkin oli, sillä pilvisyydestä huolimatta oli melkein 30 astetta lämmintä. Vähän oli unihiekkaakin silmissä liian vähien yöunien jälkeen, joten voi olla että treenit olisi voineet mennä hienomminkin vähän paremmissa ruumiin ja sielun voimissa. Älyttömän hauskaa oli kuitenkin, ja jumppa toimi mainiona jään murskaajana toisilleen tuntemattomille ihmisille. Siitä oli hyvä sitten siirtyä seuraavaan ohjelmanumeroon pari ystävää rikkaampana ja täysin heränneenä.

Pieni haastattelutuokio Darrenin kanssa treenien lomassa
Vesipuhveli odotti vuoroaan nurmikentälle.


Then we clean

Samuin ensimmäiseksi puhdistettavaksi rannaksi valikoitui ehkä se kaikkein roskaisin, kalastajien käyttämä ja lauttasataman rasittama Bangrak beach. Mereltähän aina tulee tavaraa rannoille, mutta pakko sanoa, ettei nämä paikalliset kalastajat myöskään ole siitä siisteimmästä päästä. Ranta oli pullollaan paitsi kalastajien verkkoja (joihin ei saanut koskea), mutta myös kaiken maailman muovia, pulloja ja autonrenkaita. Hommaa siis piisasi ja olisin mielelläni jatkanut siivoamista ainakin seuraavan tunnin. Tiukka treeni ennen siivoamista kyllä sai verensokerin laskemaan sen verran, että se toinen tunti olisi vaatinut jo jotain evästä matkaan.

Vaikka saatiinkin alkuun hieman pälyileviä ja ihmetteleviä katseita niskaan, niin tuli niitä peukkuja ja hymyjäkin. Liittyipä joukkoon myös joku touhua ihmetellyt, ilmeisesti satamanrakennuksen siivooja rikkalapionsa ja harjansa kanssa, nimittäin ne välineet meiltä puuttui täysin. Tarvetta olisi ollut myös haravalle ja jopa järeämmälle moottoroidulle kalustolle, mutta me mentiin niillä eväillä mitä meillä oli. Ja tehtiin se, mihin tässä ajassa pystyttiin. Toivottavasti jatkoa piisaa. Peukut Darrenille!

Kyllähän noi kalastajat alkuun vähän vinoon katsoivat :)


Sataman työntekijöiltä peukut.

Kuten kuvasta näkyy, niin hauskaahan meillä oli!Ja sitten syötiin

Hikinen aamupäivä päättyi Boat Barin omistaja Chrisin talkoolaisille sponssaamalle ilmaiselle lounaalle, joka tuli todelliseen tarpeeseen, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Me käydään muutoinkin ravintolassa syömässä varsinkin keskiviikkoisin, kun tarjolla on livemusaa ja barbequeta. Erittäin mukava paikka muutenkin ja kovasti mukavat omistajat. Huippupisteet myös Chrisille tämän tempauksen sponsoroinnista.

Tapahtumasta muuten

Tapahtuma on aivan mielettömän hieno tilaisuus tutustua sekä paikallisiin ihmisiin, että kohteissa asuviin ulkomaalaisiin. On erittäin helppo antaa vilpitön suositus liittyä talkoolaisiin ympäri Aasiaa, ihan vaikka kahden viikon lomallakin. CBBC:n sivuilta löytyy aikatauluja eri kohteisiin, joten menkää ihmeessä sekaan vaan. Takaan sen, että osallistumalla olet ehdottomasti saavana osapuolena, olkoon sitten kyse uusista ystävistä, hyvistä treeneistä tai hiton hyvästä mielestä.

Hyvä Darren, vielä kerran! Ja liittykäähän mukaan joukkoon!

Hyvä Darren!

ja hyvä me!

42 kommenttia

 1. No toivotaan, että tulvat ja sateet on ohi toistaiseksi.

  Hienoja nuo siivoustalkoot. Viikon matkalla puolitoistavuotiaan kanssa taitaa jäädä sen verran haaveeksi, etten edes vilkaise aikataulua. Kaksi viikkoa alkaisi jo riittämään siihen, että hetken tuohon käyttäisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne tosiaan hienoja Teija :). Mutta joo, viikossa taitaisin itsekin vain upottaa varpaat rantahiekkaan, varsinkin muksun kanssa, mutta kahden viikon lomalla tällainen mahtava tapahtuma kyllä maistuisi. Usein sitä ei vaan osaa edes etsiä jotain vastaavaa lomakohteestaan ja pääsee ottamaan osaa, mikäli sattumalta osuu paikalle oikeaan aikaan. Tosta laittamastani linkistä voi ainakin tsekata, josko osuisi oman loman kohdalle.

   Poista
 2. Ihan mielettöman hieno tempaus toi clean the beach, iso peukutus. Tallaista tarvitaan enemmin ihan joka paikassa etta kaydaan vaan hommiin kasiksi ja lopetetaan valitus. Hyva te!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno tempaus! Mä luulen, että ihmiset ottaisivat mielellään osaa tällaisiin tempauksiin, jos vain tietäisivät missä ja milloin tapahtuu :)

   Poista
 3. Iso käsi tempaukselle! Treeniä ja siivouksen kautta vielä toisenlaista hyvää mieltä! Wautsivau!
  Ja kiva että sateet hellittivät! Mukavaa joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Treenit oli muuten aivan huippuhyvät, ottaisin pelkästään jo niitten takia osaa tempaukseen.
   Meillä alkoi muuten sateet ja tulvat uudelleen, ilmeisesti muutama päivä kastutaan taas, huh huh...
   Ihanaa joulua sullekin!

   Poista
 4. Todella hienoa työtä, jes! Ja kiva yhtälö vielä tuo treeni siihen alkuun. Täytyy hattua nostaa järjestäjälle - ja tietenkin myös osallistujille. Hyvä hyvä!

  Kalastajat tosiaan voivat olla kovia roskaajia. Muistan joitakin vuosia sitten Kambodzassa, kun istuttiin todella kauniilla, melko autiolla hiekkarannalla. Rantaan tuli kalastaja-alus, joka tyhjensi roskiksensa siihen rantaveteen. Siis koko roskiksensa sisällön! Oltiin aika järkyttyneitä.

  Kati - Lähinnä Kauempana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös Katja ihan järkyttynyt siitä, miten ajattelemattomia ihmiset voivat olla. Toinen juttu on myös viemäreitten tyhjentäminen suoraan rannalle, joissa ihmisten olisi tarkoitus uida. Voi yäk ja hermoromahdus. Ihmisten asenteiden muuttamisessa on vielä paljon tehtävää.
   Mutta meillä oli huippuhieno päivä ja hyvä mieli siitä vieläkin. Onneksi tämä on rantautunut tänne, niin pääsee osalliseksi uudestaankin :)

   Poista
 5. Wau! Hatunnosto teille! :) Tällaiseen pitäisi osallistua itsekin. Jumpan voin jättää väliin, saisin varmaan jonkun lämpöhalvauksen noissa lämpötiloissa, en oo todellakaan tottunut jumppaaja lämpimässä. Tällainen siivous ja roskien keruu pitäisi olla melkein pakollinen jokaiselle kerran elämässään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira! Ehdottomasti osallistumaan (treeneistä voi vaikka lintsata), jos törmäät reissuillasi boot campeihin :)

   Poista
 6. Hienoa ja reipasta toimintaa! Hyvä te!

  VastaaPoista
 7. Geokätköilijät tekevät jatkuvasti siivoustempauksia. Itse olen ollut vähän laiska siivoamaan, mutta pyrin järjestämään siivoushomman tammikuussa, saa nähdä, miten käy. Geokätköilyyn tietysti liittyy myös se, ettei itse roskaa.

  VastaaPoista
 8. Wow, mahtava juttu nuo talkoot! Ja treenipaikka aikas mahtava muutenkin :) Toivottavasti ilmat pysyvät hyvinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä Katja :). Treenipaikan oli muuten tarkoitus olla rannalla, mutta tulvien takia se nostettiin 'ylemmäksi'.
   Ja tällä hetkellä muuten sataa ja tulvii taas. Voi pahus sentään...

   Poista
 9. Hyvä Darren! Ihan mahtava juttu! Pitääkin seuraavalla kerralla Aasiaan matkatessa tsekata tuo sivu, jos vaikka sattuis vastaava tempaus kohdalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa Terhi! Oli kyllä niin huippuhauskaa :)

   Poista
 10. Mahtava tempaus! Voisin hyvin osallistua, jos jossain kohdalle osuisi, mutta itse mietin kyllä sitä, että siivoustalkoiden ohella ensisijaisen tärkeää olisi pyrkiä vähentämään roskaamista. Olen itse miettinyt tätä monesti, kun olen lomaillut jossain kuvankauniissa paikassa, jossa paikalliset pitävät omat nurkkansa siistinä, mutta kippaavat jätteensä parhaassa tapauksessa aidan toiselle puolelle... Että asian korjaaminen vaatisi paikalliseen jätteenhuoltojärjestelmään tutustumista ja paikallisten "valistamista" sellaisilla keinoilla, jotka vetoaisivat nimen omaan paikalliseen elämäntapaan/elinkeinoihin ym. Vaikea asia kokonaisuudessaan, mutta siivoustalkoot ovat askel eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen sun kanssa Arna täysin samaa mieltä. Täällä ainakin näissä kansainvälisissä kouluissa valistustyötä jo tehdäänkin, mutta kyllä paikallisten neuvominen on Thaimaassa älyttömän vaikeata. Ehkä se onnistuu parhaiten juuri näin esimerkin voimalla, nimittäin pelkkä neuvominen saattaa hyvinkin kaatua siihen kasvojen menetykseen. Erittäin vaikea asia.

   Poista
 11. Aika paljon noista sateista on Suomessakin tosiaan ollut juttua - ja ihmisten kyselyjä milloin minkäkin lehden palstoilla, että miksei matkakohdetta saa tämän takia vaihtaa. Mutta ihan hyviä vastauksiakin, kuten vaikka, että mitä siitä tulisi, jos kaikki matkaa edeltävänä päivänä suunnilleen valitsivat kohteen säätiedotusten perusteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kanssa lukenut Pirkko uutisointia, ja eihän se tosiaankaan voi toimia, että kaikki vaihtaisivat kohdetta ihan viime metreillä. Bangkok Airwaysin suhtautuminen Samuilta pakeneviin ja lippujen vaihtelijoihin oli kyllä uskomattoman ymmärtäväistä. Meilläkin ystäväpariskunnat pystyivät vaihtamaan lippujaan veloituksetta, kunhan olivat liikkeellä muutaman päivän sisään. Siitä lentoyhtiölle iso hatunnosto :)

   Poista
 12. Hieno idea ja osallistumismuoto - vaikka helpointahan tietysti olisi, jos sitä sotkua ei edes pääsisi syntymään! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se olisi. Mutta hieno homma, että tosiaan tällainen idea on syntynyt ja toteutettukin jo kolme vuotta. Kannattaa ottaa osaa, mikäli siihen joskus jossain kohteessa avautuu mahdollisuus :)

   Poista
 13. Hei huippu juttu ja tommosta oon useesti kaivannut sielläpäin liikkuessa! Meillä kävi puolen vuoden reppureissulla vuonna 2013 marraskuun lopussa niin, että päätettiin lähteä Samuille kolmeksi viikoksi säästelemään rahaa ja vaan nauttimaan elämästä.. mutta kuinkas kävikään kun satoikin vettä melkeinpä 2 viikkoa putkeen :D Oli vähän märkää touhua siellä kanssa, mutta ei sentään tulvinut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, miten mälsä tuuri teille kävi. Mutta täällä kun on näitä ilmoja nähnyt, niin noi kahden viikon putkisateet ei ole mikään yllätys. Ja se ei ole kyllä kivaa. Mutta tämä tempaus oli kyllä nasta. Kannattaa ehdottomasti tsekata niitten sivuilta, jos sattuisi jossain päin Aasia kohdalle sopivasti :)

   Poista
 14. Tosi hyvä idea nuo talkoot ja hienoa, että porukkaa lähti mukaan! Kaiken hyvän lisäksi mahtavaa varmasti tutustua samalla muihin alueen ulkomaalaisiin. Toivottavasti säästyitte toiselta myräkältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistava idea Lotta! Tapahtumasta ilmoittelu oli niin viime tipassa ja kun myrskyjen takia piti siirtääkin vielä viikolla, niin olin tosi yllättynyt, että saatiin näinkin paljon porukkaa mukaan. Toivottavasti ensi kerralla saadaan vielä enemmän.
   Toinen myräkkä (vaisumpi mutta paljon sadetta) alkoi viime yönä, joten taas kastutaan :(

   Poista
 15. Näistä siivouskampanjoista eri puolilla Aasiaa oon lukenutkin jo muutamasta paikasta. Arvokasta työtä! Kunpa paikallisetkin saataisiin vielä kunnioittamaan luontoa enemmän ja vähentämään roskausta.

  VastaaPoista
 16. Hieno tempaus, hyvää työtä. ja toivotaan nyt että sateet pysyttelevät poissa. Heh, aika hauska näky on kyllä varmasti ollut sotilaat kahlaamassa turisteja hotelleille pakoon vedenpaisumusta. :D taatusti erilaisia lomakuvia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa oli Virpi :). Toi sotilaat ja veneet kyllä oli kaikessa huvittavuudessaan ihan hölmöläisten hommaa ;)

   Poista
 17. Todella hyvä tempaus! Voisin itsekin osallistua, jos kohdalle sattuisi. Toivottavasti sateet hellittäisivät jo. Ystäväni oli juuri Patongilla ja sielläkin oli satanut melkein koko viikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa todellakin Merja jos jossain törmäät tempaukseen.
   Nämä sateet on pyörineet nyt niin isona rintamana, että moni paikka on ehtinyt saamaan omansa. Meille se on pyörähtänyt jo takaisinkin, mutta ei onneksi niin ilkeänä, kuin alunperin ennustettiin. Toivottavasti pian hellittää kokonaan.

   Poista
 18. Mä olen kerran osallistunut ns. hyväntekeväisyystempaukseen, jossa siivottiin rantaa Maltalla. Se tapaus oli enemmänkin show kuin mitä siitä oli oikeasti hyötyä. Tuntu, että tärkeintä oli valokuvien ottaminen. mutta hyvä, että teillä jäi hyvät fiilikset ja auttamisen ilon lisäksi saitte lounaan ja treeninkin vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kaisa, hyvät fiilikset jäi. Mä olin muuten ainoa jolla oli kamera mukana, joten olin myös ainoa, joka kuvaamisen takia vähän lintsasi ajoittain. Saa nähdä millainen show saadaan ensi kerralla aikaiseksi ;)

   Poista
 19. Hieno ajatus tuo rantojen siivous! Varsinkin tuollaisten tulvien jälkeen siellä mahtaa olla vaikka minkälaista krääsää, joka jäisi luontoon tai huuhtoutuisi mereen muuten. Siihen yhdistettynä vielä boot camp, niin mikäs sen parempaa. Toivotaan, että tältä erää sateet on siellä ohi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Paula, varsinkin tulvien jälkeen se näky oli jäätävä. Saatiin edes pieni määrä siivottua, etteivät ajautuneet mereen (takaisin). Tämän tapahtuman jälkeen tosin mereltä on ajautunut rantaan vielä järkyttävämpi määrä roskaa, joten seuraava siivous ja sitä seuraavakin tarvitaan varmasti :)

   Poista
 20. mulla tuli hiki jo teidän boot campia katsoessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan täällä Erja tosiaan hiki ihan vaan ollessakin, vaikka ei tekisi mitään. Mutta yllättävän hyvin tosta selvisi kuitenkin pienellä nesteytyksellä :)

   Poista
 21. Olin viime vuonna Khanomissa siivoamassa 9 kilsaa pitkää rantaa. Porukkaa oli hyvin menossa mukana paikallispoliiseista pieneen turistinalkuun. Me huseerattiin siellä kyllä useampi tunti, ja myöskin eräs rantaravintola sponssasi eväät sekä vedet siivouksen ajaksi. Jäi vain hieman epäselväksi kenen järkkäämä juttu se oli, mutta tämä boot camp se ei kuitenkaan ollut. Pääasia oli kuitenkin että melkein koko pitkä ranta saatiin kerrasta puhtaaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu Jones! Ja oli varmaan huikea päivä. Mikä voi olla parempi tapa tutustua turisteihin, muihin paikalla asuviin ulkomaalaisiin ja paikallisiin. Mun mielestä oli ainakin niin hauskaa, että voisin tehdä sitä vaikka joka viikko.
   Thaimaassahan toimii myös Trash Hero, ehkä se oli se?

   Poista

Back to Top