Vapaus reppuun pakattuna

Vapauden maku

Sen maku on niin voimakas, että mikään miedompi ei maistu juuri miltään tai tunnu missään. Elämä on valintoja, ja jossain menneisyydessä meidän porukka on huomaamattaan valinnut vapauden. Silläkin on toki hintansa, kuten esimerkiksi irrallisuuden tunne (kirjoitin siitä täällä) ja ehkä myös jonkin asteinen pennittömyys, mutta silti vapaaksi itsensä tunteminen on järisyttävä fiilis. En vaihtaisi sitä mihinkään. Paitsi ehkä siihen, että olisi pari miljoonaa euroa tilillä ja vapaus silti selkärepussa. Mutta vapaa voi olla ilman niitä ylimääräisiä eurojakin.

Voiko mikään kuva kuvata vapautta tämän paremmin?
Kartano katkolla

Kirjoitin vähän aikaa sitten 'Kartano katkolla' - postauksen, jossa kerroin meidän remonttitalkoista ja siitä, että huushollin uudistetun ilmeen jälkeen omistaja ilmoitti myyvänsä talon. Siis meidän kartanon, voi jumaliste! Kuinka se nyt kehtaakin? Meille annettiin etuosto-oikeus taloon, hintakin oli mielestämme ihan järkevä, joten jäätiin pohtimaan asiaa. Ajatus kartanon omistamisesta kutkutti kyllä, vaikka olisinkin ensin halunnut ostaa Suomesta mökin. Mä lupasin joillekin lukijoille palata tähän kartanonostoaiheeseen, kun olisi lisää kerrottavaa, joten tässä se nyt tulee; vapaus voitti. Me ollaan kuitenkin vasta reilu pari vuotta sitten päästy kunnolla vapauden vietäviksi ja mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vahvempi sen ote on. Meitä ei enää huvita sitoa itseämme mihinkään materiaan ja sen myötä paikkaan, ainoastaan rakkaisiin ihmisiin ja hyvään oloon.

Tällä hetkellä näin on hyvä olla. Koko perhe on nyt yhdessä koossa, tässä talossa, näillä leveysasteilla ja jos meillä kahden kuukauden päästä on talon etsintä edessä, niin mitä sitten? Oikeastaan sekin ajatus on hullun kutkuttava. Voisi taas aloittaa alusta ihmetellen ja meidän tapauksessa myös nauttien elämän epämääräisyydestä. Ollaan ilmeisesti sen verran omituisia, että uudet alut näyttävät puhaltavan meihin lisää energiaa ja tekevän elämän taas astetta 'mielenkiintoisemmaksi' (voi myös lukea haastavammaksi).

Maailman ihanimpia hetkiä esikoisen kanssa.

ja juniorin

unohtamatta tietenkään tätä karvaista parivaljakkoa.

Tekeekö mieli pidemmille matkoille?

Moni lukija on kysellyt ja valinnutkin pidemmät matkat parin viikon sijaan, sillä vaihtoehtoja kyllä on. Joku jää virkavapaalle, toinen ottaa palkatonta lomaa, tai sitten lopputilin ja lähtee. Tästäkin kirjoitin Vapaus -postauksessani hieman takaperin. Lähinnä kirjoituksen oli tarkoitus antaa vähän ideoita kahden viikon lomien vaihtamiseen pidemmiksi, sillä samoilla lentolippujen hinnoilla on silloin mahdollisuus viipyä pidempään kohteessa, mikä on ainakin muuttamisesta haaveileville järkevää. Kahden viikon lomalla ei paikka millään tule kovin tutuksi, vaikka siellä kävisi 15 vuotta putkeen, mutta kolmen kuukauden lomalla pääsee jo melko hyvin jyvälle. Jos Suomen kotinsa saa vaikka vuokratuksi siksi ajaksi, niin peruselämä täällä on huomattavasti halvempaa.

Kun pystyy jokainen päivä imemään taivaanrannasta energiaa, niin siinä on jotain mahtavaa!

Aika kaunista täällä on muutenkin.

Meillä nuoriso onkin oivaltanut tämän erittäin hyvin. Esikoinen saapui kolmen kuukauden lomalle reilu viikko sitten, hänen ystäviään tulee tiputellen Aasiaan ja yhdessä ryhmä tapaa vajaan kahden viikon kuluttua Balilla. Osa porukasta on tehnyt paljon duunia ennen reissua, osa on jälleenvuokrannut kämppänsä ja toiset taas minimoineet kulunsa. Mutta Suomen talvesta kolmeksi kuukaudeksi Aasian riisipeltoja ja rantoja ihmettelemään kuulostaa loistavalta idealta.

Kun itse olin kaksikymppinen, ei maailma ollut näin pieni. Mikä internet, whatsapp, skype tai edes kännykät? Ei sitä silloin niin vain lähdetty. Nyt onkin aivan mahtavaa seurata sivusta nykynuorison valintoja ja meininkiä. Heistä voisi melkeinpä käyttää termiä 'Vapaana syntyneet'. Maailma muuttuu ja nuoret ovat tällä hetkellä paljon meitä edellä monessa asiassa, eikä vähiten rohkeudessa. Eikä nämä nuoret miehet asu hotelleissa, ne vuokraa porukalla huvilan maksaen kukin 10 euroa/ päivä. Huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin nukkua samalla hinnalla jonkun hostellin kapeassa kerrossängyssä.

Eikä pelkästään nuoret tee näin, monissa meissä 'vanhuksissakin' on heränyt eräänlainen kapinamieli kaikkia sääntöjä ja normeja kohtaan. Voiko kukaan ulkopuolinen sanoa mitä voit tehdä, tai kuinka tulisi elää? Kovinkaan moni ei oikeasti halua elää kahdeksasta neljään -kuviota ainoana vaihtoehtona, vaan etsii itselleen sopivampia ja mieluisampia reittejä onnellisuuteen. Maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana, hyvä niin. Elämä olisi kaiketi viisainta elää juuri nyt, sillä loppupelissä huomisesta ei koskaan tiedä.

Meiltä kysytään monesti mikä on meidän suosikkiranta, joten Chawenghan se. Ja tämä tietty spotti siellä :)

Nippu kuntoon

Olen itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että ihmiset on tehty liikkumaan. Näkemään maailmaa ja tutustumaan toisiin kaksijalkaisiin vähän naapuripitäjää kauempana. Välillä polulta harhaan astuen, välillä taas vuoren laelta upeata maisemaa hengittäen. Elämään elämää täysillä. Se elämä, jota me nyt elämme ei varmasti epävarmuudessaan sovi kaikille, mutta jonkinlainen 'riskinotto' ja omalta mukavuusalueelta ulos punkeminen saattaa silti olla erittäin avartavaa. Kannattaa kokeilla, sillä itsestään voi löytää sellaisiakin vahvuuksia, joita ei tiennyt edes olevan. Näillä uusilla 'oivalluksilla' mekin eletään ehkä hieman vähemmän peläten ja enemmän luottaen.

Suosittelin Rosita Juurisen 'Matkaopas vapauteen' -kirjaa Vapaus- postauksessani ja haluan suositella myös Rositan 'Nippu kuntoon'- taloustietoisen reissaajan opasta tilanteeseen, jossa vapaus koukuttaa siinä määrin, että paikoillaan on vaikea pysyä. Nippu kuntoon -oppaassa on loistavia vinkkejä mm. matkakassan kerryttämiseen, miten hankkia lisätuloja tienpäällä ollessa, miten hyödyntää jakamis- ja vertaistalouden mahdollisuuksia matkustellessa (airbnb, housesitting, uber..), sekä monia monia muita.

Rosita on itse loistava esimerkki siitä, miten pystyy matkustamaan ilman kurjistelua, pieniä nautintoja myöskään unohtamatta. Simppelillä elämäntavalla ja sopeutuvalla asenteella kulut pystyy puristamaan hyvinkin pieneen, kun tavoitteena on matkustella enemmän tai jopa elää suurin osa vuodesta maailmalla. Rosita (kuten myös mekin) saamme usein vastata kysymykseen, miten meillä on varaa matkustaa niin paljon? Nippu kuntoon -kirjassa Rosita jakaa hyväksi kokemansa keinot edulliseen matkusteluun ja jakaa parhaat vinkkinsä sinun kanssasi. Vahva suositus kirjaan!

Lue lisää ja tilaa Nippu kuntoon - Taloustietoisen reissaajan opas koodilla 'thaimaanranta' tästä 10% alennuksella:

Koodilla 'thaimaanranta' saat kirjasta 10% alennuksen
Matkaopas vapauteen -kirjan ja Nippu kuntoon! -kirjan voi tilata myös kätevästi kimpassa yhteishintaan 25€ ja saada molemmista koodilla 'thaimaanranta' 10% alennuksen. Tilauksen pääset tekemään tästä

Kirjat yhteishintaan 25€ -10% 'thaimaanranta' -alennus

Ja muuten, jos joku halajaa tähän suuntaan vaikka töiden toivossa, niin blogin kautta voi ottaa minuun yhteyttä. Kerron sitten lisää mahdollisuudesta, joita ystävilläni voisi olla tarjota. 

*kaupallinen yhteistyö

Ei kommentteja

Back to Top