Espanjan hurmaavat kylät - osa 1

 

 

Espanjan eteläisin kärki & lounaisrannikko 


Se mikä ensimmäisenä Espanjan eteläkärjestä ja lounaisrannikosta tulee mieleen, on valtavat ja käsittämättömän upeat biitsit, jotka parhaimmillaan jatkuvat silmänkantamattomiin. Seuraavana muistan tuulet, niistä päästiin nimittäin "nauttimaan" ihan kohtuudella ja välillä aivan liiaksikin. Mutta kaunista oli, ja jotenkin yllätyin siitä, kuinka vihreää noilla alueilla oli, verrattuna nyt vaikka Almeriaan tai Motriliin itärannikolla.  


Me kun ollaan tällaisia "maaseutuhöyrähtäneitä", niin etelässä maaseutu tuntui olevan joka puolella. Siis ilman muuta oli kyliä ja kaupunkeja, mutta rauhoittava maaseutu oli aivan siinä vieressä. Viljelyksiä, heppoja, muuleja, lampaita, lehmiä, ja kuten yllä mainitsin, vihreätä.

 

Kuinka ihanaa olikaan päästä Tarifan upeille rannoille.

 

Tarifa - Manner-Euroopan eteläisin kohta

 

Olen ymmärtänyt, että Tarifa on tuulinen - niin tuulinen, että se vie melkein jalat alta. Ja pakkohan tuohon on yhtyä, ainakin melkein. Toisaalta näin jälkikäteen ajateltuna, me ollaan vietetty varmaan puolet reissusta enemmän tai vähemmän tuulisissa paikoissa, joten ehkä tuulet talviaikaan ja kevättalvella ovat yleisiä ympäri Espanjaa. Onneksi lämpöä kuitenkin piisaa, vaikkakin rantalenkillä shortsit päällä saakin kaupan päälle säärien hiekkakuorinnan.


Tarifan hippimeininkiä on kehuttu monessa paikassa, ja toden totta, Tarifa on huomattavan erilainen kuin monet muut Espanjan kylät. Tarifassa on paljon Balimeininkiä (turkooseja ovia ja ikkunoita, surffikauppoja, tatuointiliikkeitä, tyylikkäitä vaatekauppoja...), joka ei mielestäni kovinkaan monesta Espanjalaisesta kaupungista tule ensimmäisenä mieleen. Aallot on tuoneet surffaajat ja kitesurffaajat, ja sen myötä myös Bali on ilmeisesti löytänyt tiensä Espanjaan. 

 

Espanjassakin on todella upeita rantoja, tämä Tarifaa.

Tarifan sympaattinen vanha kaupunki.
 

 

Tarifan vanha kaupunki sen sijaan on totuttua kaunista ja niin, sitä vanhaa. Kauniit vanhat valkopintaiset rakennukset, kapeat kujat, liikkeitten ulkopuolella höpöttelevät ihmiset, pienet hurmaavat kuppilat ja ravintolat, jotka täyttyvät päivä toisensa jälkeen paikallisista (ainakin näin talviaikaan). Espanjan "ulkoilmakulttuuri" on hurmannut tässä matkan varrella täysin, eikä Tarifa tehnyt poikkeusta. Tarifan vanha osa on kaunis ja rannat upeita kuin mitkä - pitkiä ja leveitä, ja kuten sanoin, ainakin talvella tuulisia. Lämpöä kyllä riitti ja aurinkokin antoi parastaan. 


Jotenkin Tarifa jätti kuitenkin kylmäksi, tai odotin ehkä liikaa. Ehkä joulukuu ajankohtana aiheutti tuon fiiliksen, sillä voin hyvinkin kuvitella, miltä tuntuu ja näyttää, kun Tarifa herää talvihorroksestaan, ja upeimmista upeimmat rannat täyttyvät surffareista ja muusta elämästä.

 

Tarifa sijaitsee aivan Etelä-Espanjassa Gibraltarin länsipuolella, ja vastarannalla siintää Afrikka. Olihan se mykistävää seistä niin lähellä toista mannerta. 


Tarifan vanhaa kaupunkia.

Tarifan vanhan kaupungin rouvia.


Barbate

 

Barbate, Tarifan ja Los Caños de Mecan välissä sijaitseva luonnonkaunis pieni kylä, on ehdottomasti käymisen arvoinen. Mitä olen selvittänyt, ilman omaa ajoneuvoa Barbate ei ole erityisen helposti saavutettavissa, mutta saavutettavissa kuitenkin. Menneinä aikoina (siis aivan lähiaikoina) Barbate on myös ollut campereille ystävällinen monine yöpymispaikkoineen, mutta viimeisimmät huhut kertova, ettei siellä vastikään tulleitten säännösten takia olisikaan enää niin luvallista yöpyä. Me yövyttiin tuolla yksi yö erään luonnonsuojelualueen parkkipaikalla muutaman muunkin kanssa, mutta aamulla viranomaiset valitettavasti (ja ystävällisesti) ohjasivat matkailijat yöpymään johonkin muualle. Luonnonsuojelualueet ovat muutenkin Espanjassa "No sleeping" -alueita, joten sinänsä Barbaten politiikka ei hämmästytä. Me oltiin tuolla reissun melkein alkumetreillä, joten ei oltu aivan kaikkia kuvioita sisäistetty, toisin kuin nyt.


Noin 20 000 asukkaan Barbate on kaunis ja jälleen kerran, biitsit vertaansa vailla. Tämä eläväinen kylä on omalla tavallaan yksi hienoimmista missä ollaan käyty, ja vaikka me ei ehditty mm. ravintolatarjontaan tutustumaankaan, rantabulevardin viihtyisät ravintolat houkutteli kyllä pöytiensä ääreen. Kristallinkirkkaat vedet on kuulemma ympäri vuoden surffareitten suosiossa ja ilmasto näillä main Espanjaa on lähes ympäri vuoden aurinkoisen lämmin.

 

Barbatessa on satsattu ulkoiluun ja luontoon. Itse kävin tuolla lenkillä, ja en voinut kuin hämmästellä kaikkia pyöräilypolkuja, joita pitkin pystyi itse asiassa lenkkeillä vaikkapa koko matkan Los Caños de Mecaan - ja siitäkin vielä pidemmälle (ties kuinka pitkälle). Barbaten luonnonpuistot on aivan uskomattomia - sieltä korkealta mäntymetsien alta ja kallioitten reunoilta on henkeäsalpaavat näköalat upeille rannoille ja turkooseille vesille.


Tässä muuten yksi mielenkiintoinen tarina Barbatesta, jonka kertoi Malagassa asuva ystävämme (tämä tarina saattaa muuten osaltaan selittää, miksi paikallisia pidetään hieman epäystävällisinä😂).


Koska Afrikan mantere on aivan tuossa näkökentässä, kulkevat myös osa Afrikasta Eurooppaan tulevista huumeista näillä rannikoilla. Tästä samasta syystä kuulemma myös Barbaten asukkaat ovat äveriäitä, sillä noita huumeita "eksyy" Barbaten rannoille lasteja purkaessa ja kuka ties mistä syistä - ihan vain Barbaten asukkaitten kerättäviksi. Näin muuten itsekin Etelä-Espanjan rannikolla paikallisten keräävän jotain "pussukoita" rantavedestä. Voihan se toki olla, että olivat ruokasoodaa😅.


Barbaten valtavia luonnonpuistoja.

Barbaten upeita lenkkimaastoja.


Los Caños de Meca


Varmasti ja kieltämättä yksi eteläisen Espanjan mielenkiintoisimmista kohteista, ja ymmärsin että se on myös kovasti kasvattamassa suosiotaan vesiurheilijoitten parissa - onhan Tarifa vain noin 60 kilometrin päässä, joten miksipä ei. Los Caños de Meca on ehdottomasti Etelä-Espanjan kätketty helmi lähes koskemattomien rantojensa, sekä kristallin kirkkaitten vesiensä ansiosta. 


Kesäkuukausina Los Caños de Meca herää talvikauteen verrattuna eri tavalla henkiin, mutta toisaalta on hienoa nähdä paikkoja silloin, kun ne ovat ehkä autenttisimmillaan. Los Caños de Meca tunnetaan varsinkin ainutlaatuisesta hippityylistään ja rennon vaihtoehtoisesta elämäntavasta, ja tämä on kyllä asia mikä pienestä kylästä ensimmäisenä tuleekin mieleen. 

 

Los Caños de Meca on boheemi ja ihana.

 

Lukemani mukaan tästä kylästä tuli olennainen osa 1960 -luvun hippi- ja boheemiliikettä, ja se näyttäisi edelleenkin olevan hyvin saman henkinen paikka. Rauhaa ja rakkautta, pyörillä ilman käsiä ja laulaen eteneviä rastatukkia, kadunvarren matalia ja värikkäitä taloja, pieniä putiikkeja ja kutsuvia ravintoloita, joitten asiakkaat sujuvasti ottavat tilansa myös ravintolan ulkopuolelta varsinkin auringonlaskun aikaan. Paikallisia auringonlaskuja onkin kutsuttu taivaalliseksi näytelmäksi, ja yhdyn tuohon täysin. Rannat on niin uskomattoman kauniita, että suosittelen nauttimaan auringolaskuista nimenomaan rannoilla. 


Itse asiassa yksi parhaimmista paikoista auringonlaskun ihailemiseen on niemenkärjessä sijaitsevan majakan Faro de Trafalgarin läheisyydessä. Faro de Trafalgar on Caños de Mecan must see -kohteita, ja todellakin suosittelen kävelyä sinne (tuulien takia kannattaa varata jotain lämmintä mukaan), sillä pelkästään tuo reitti upean rannan ja dyynien välissä on itsessään ikimuistoinen kokemus. Itse majakka on rakennettu vuonna 1860 ja vielä tänä päivänäkin se näyttää tietä merenkulkijoille. 


Historiasta kiinnostuneille, Trafalgarin niemen edustalla käytiin lokakuussa 1805 Napoleonin sotiin kuuluva meritaistelu ranskalais-espanjalaisen laivaston ja Britannian laivaston välillä. Tuolloin Englannin kuninkaallinen laivasto tuhosi vastustajansa. Taistelu on maailman historian kuuluisimpia meritaisteluita ja samalla Napoleonin sotien tärkeimpiä taisteluita.


Tämä osa Espanjaa on hurmannut meidät täysin, mutta se nyt on selvää. Meidät on yksinkertaisesti äärimmäisen helppo hurmata upeilla rannoilla. Niitä täällä riittää💛.

 

Ps. Jos et seurannut meitä jo YouTubessa, niin tsekkaa ihmeessä, tästä linkistä.


Faro de Trafalgar -majakka, vieläkin toiminnassa.

Los Caños de Mecan upeita auringonlaskuja.

Los Caños de Mecan rannat on mielettömän upeita.


6 kommenttia

  1. Tuosta tuulisuudesta tuli muuten mieleen Etelä-Amerikan Patagonia, sellaista "perus"tuulta ei ole tullut vastaan missään. Hyvä ettei hiukset lähteneet päästä, tuuli oli oikeasta aivan käsittämätön koko ajan, ja paikallisten mukaan tasoa normaali. Hienolta näyttäviä paikkoja, itselleni varsin tuntematonta seutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thaimaanrannan maalarit18.3.2024 klo 9.12

      Että tommoinen kova tuuli voikin olla yllättävän raskas ihan fyysisesti, varsinkin jos sitä jatkuu pitkään. Espanjan osalta suosittelen tuota aluetta lämpimästi, todella todella kauniita paikkoja.

      Poista
  2. Upeen näköisiä paikkoja. Tuo maalainen pikkucity-meininki kuulostaa hyvin houkuttelevalta vihreine huudiloineen. Muutenkin autenttisempaa menoa kuin Kanarian kohteissa.
    Eipä ole Etelä-Espanjassa tullut oltua sitten vuoden 1988 ;) Silloin tuli poikettua Gibraltarin toisella puolen Ceutassakin. Olisi varmaan aika käväistä noilla seutuvilla.
    Kiitti kivasta postauksesta! Mukavaa reissujatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thaimaanrannan maalarit19.3.2024 klo 12.23

      Noi on niin upeita paikkoja, varsinkin rannat, ettei nämä kuvat annan edes kunnon kuvaa niistä. Ehdottomasti kannattaa käydä, siellä on aivan eri meininki kuin esimerkiksi aurinkorannikolla. Meiltä jäi nyt Gibraltar käymättä, enkä oikein edes tiedä miksi.

      Poista
  3. Ahaa, musta tuli vahingossa edellisessä kommentissa anonyymi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thaimaanrannan maalarit19.3.2024 klo 12.24

      En muuten tiedä miksi, mutta jotenkin arvasin että sä olit kommentin takana :) Terkkuja sinne!

      Poista

Back to Top