Kurre: Loy Krathong (Yi Peng), osa 1

Tämän ajankohtaisen postauksen on kirjoittanut tuttu vieraskynäilijämme Kurre. Aihe on ajankohtainen siksi, että yhtä Thaimaan näyttävimmistä festivaaleista vietetään marraskuussa. Mikäli joku lukijoista miettii Thaimaahan tuloa marraskuun aikana, niin Chiang Mai ja Loy Krathongin vietto siellä kannattaa ottaa harkintaan. Tästä alkupalaksi tarinaa Kurren kertomana:

Loy Krathong, eli Yi Peng, osa 1

Kansainvaellus Chiang Maihin

Edellisessä postauksessani kerroin Chiang Maista. Thaimaassa monta vuotta asuneena olin luonnollisesti kuullut Chiang Main upeista Loy Krathong -juhlista. Pohjoisessa juhlia vietetään itse asiassa toisella nimellä - Yi Peng. Vaikka olin nähnyt kuviakin, en oikein siltikään voinut kuvitella, millaista olisi olla itse paikalla todistamassa koko spektaakkelia.

Viihdyin vallan mainiosti Trigong Residencessä, jossa olin asunut jo yli viikon, mutta kun kysyin jatkoaikaa, hotellin kaikki huoneet oli jo varattu. Tämä on ehdottomasti eräs asia, joka on otettava huomioon Yi Pengin aikaan, koska silloin kaupunki täyttyy sekä Thaimaasta että muualta tulevista matkailijoista. Aikainen lintu nappaa paitsi parhaimmat hotellihuoneet, myös esimerkiksi parhaimmat lentopaikat.

Chiang Mai
Koristeltu kaupunki täynnä matkailijoita, paikallisia ja paraatiin osallistuvia ryhmiä

Läysin Agodan kautta toisen hotellin, joka minun onnekseni sijaitsi vain kivenheiton päässä tapahtumapaikoista, eli vanhan kaupungin erään portin - Thapae - aukiolta Night Bazaarin alueelle johtavalta kadulta. Viime vuonna Yi Pengiä vietettiin 23.-25. päivänä marraskuuta ja kaikenlaisia tapahtumia järjestettiin ympäri kaupunkia. Thaimaalaisille tapahtuma tarkoittaa myös taikauskoon liittyviä rituaaleja ja temppeleissä käydään ahkerasti, kuten muinakin tärkeinä pyhinä.

Temppelialueillakin tapahtuu

Värikkäitä kulkueita

Näin vuoden päästä en oikein muista, mitkä kulkueet olivat minäkin päivänä, mutta kuvatiedostoissa on päivämäärät, joten luotan niihin. Marraskuun 24. päivänä oli avajaiset Thapea-aukiolla, joka oli täynnä väkeä ja jonka viereen oli kokoontunut vaikka miten pitkälle matkalle ulottuvia erilaisia ryhmiä, jotka avajaisten jälkeen alkoivat liikkua pitkin kohti Night Bazaar -aluetta. Jotenkin tunnelma oli kuin Rion Sambódromolla, vaikka tietenkin hiukan pienemmässä mittakaavassa; oli perinteisiin thaimaalaisiin juhlavaatteisiin koristautuneita kaunottaria ja thaimaalaisia Ken-nukkeja, valoja ja upeita vaunuja. Olisi ollut kiva tietää, mitä eri kulkueen eri osat oikein kuvasivat. Ehkä joku kertomuksen lukijoista osaa sen kertoa tai ehkä se selviää minullekin tämän vuoden Yi Pengin aikana.

Chiang Mai
Valaistu lootus

Chiang Mai
Kaunotar kantotuolissaan

Chiang Mai
Valoja ja lyhtyjä

Kaikki kaunis loppuu aikanaan

Olin varautunut huomattavasti lyhyempään kulkueeseen. Kulkue alkoi kello 19:n paikkeilla, ja olen ottanut illan viimeisen kulkuekatukuvan myyjästä, joka kauppaa erittäin tarpeellisia ja varmaan jokaisen arikipäiväiseen käyttöönkin sopivia muovisia, vilkkuvia hiuspantoja. Mutta kaiken kaikkiaan ei voi muuta kuin todeta, että olipa ensimmäisen varsinaisen Yi Peng -illan kulkueen seuraaminen kerrassaan aikamoinen elämys.

Katumyyjä

Toisen illan ohjelma - taivaslyhdyt ja kynttilälautat

Olin jostakin napannut mukaani esitteen, joka kertoi eri juhlapäivien ohjelmasta. Toisena päivänä keskityttiin paperilyhtyjen lähettämiseen taivaalle ja kelluvien kynttilälauttojen laskemiseen veteen. Itse seurasin näitä tapahtumia Ping-joen läheisyydessä ja Ping-jokea ylittävältä sillalta.

Chiang Mai
Osta silkkipaperista valmistettu taivaslyhty, kokoa se valmiiksi, sytytä poltinosa ja lähetä lyhtysi taivaalle!

Kelluvat kynttilälautat joko ostetaan tai tehdään itse esimerkiksi banaanipuun rungosta ja koristellaan vaikkapa banaaninlehdistä taitetuilla elementeillä sekä kynttilöillä, kukilla ja suitsukkeilla. Kolikko joen hengille on hyvä lähettää mukaan, ja lisäksi voi lähettää omista hiuksista leikatun hiustupsun ja omia kynnenpalasia matkaan onnea tuomaan. Aina kolikot eivät päädy joenhengille, vaan pikkupojat käyvät tyhjentämässä lautat kolikoista kun ne ajautuvat rantaan jossakin. Lauttoja voi ostaa valmiinakin - myös luontoystävällisimmistä materiaaleista, kuten leivästä tehtyjä. Jokihengillä ei ole välttämättä kovinkaan paljon käyttöä kolikoille, mutta kalat saattavat pitää leivästä.

Kynttilälauttoja

Show kotimatkan varrella

Kävellessäni kotiin päin ihmettelin väkimäärää Ram barin edessä. Baari oli täynnä asiakkaita ja uteliaat olivat kerääntyneet ulkopuolelle seuraamaan ravintolan ladyboy-esitystä. Kävin yhdellä drinkillä, katsoin show'n ja kävelin takaisin hotelliini taas kerran niin tyytyväisenä siitä, että päätin jäädä Chiang Maihin Yi Pengin ajaksi.

Ram Bar

Ladyboy-show

Iloinen tarjoilija

Seuraavassa postauksessani kerron sitten lisää Yi Pengin kolmannen päivän tapahtumista, joten ollaan kuulolla!

Kurre

Ei kommentteja

Back to Top