Puskat vs. camping -alueet

 

 

Yksi idea matkailuautolla reissatessa on olla mahdollisimman omavarainen. Paitsi että rahaa säästyy huomattavasti, päätyy varmasti myös paikkoihin, mihin ei ehkä ikinä muutoin eksyisi. Pienet kylät, jopa lähes kuolleet sellaiset, ilman mitään erityistä turisteille suunnattua tulee usein nähdyksi. Vuorten rinteitten pienet parkkipaikat, kansallispuistojen parkkipaikat, rantojen vierustat ja jopa keskustojen kulmat, kaikkea niitä on puskailussa luvassa. Ehkä paras sovellus puskaparkkeiluun ja epävirallisiin yöpymiskohteisiin tykästyneille on Park4night. 


Meillä on nyt 19 reissuyötä takana, ja niistä me ollaan yövytty "puskissa" jo 11 kertaa. Jokainen puskayö on ollut omalla tavallaan "mielenkiintoinen", mutta ehkä yksi mainittavimmista on reissun toinen yö, kun monen tunnin ajamisen jälkeen väsyneenä parkkeerattiin rekkaparkkiin erään bensa-aseman pihaan Liettuassa. Käytiin Liettuan keskustan alueella tsekkaamassa ensin pari sovelluksessa mainittua yleistä parkkipaikkaa, mutta koska paikallisten mieshenkilöitten kiinnostus Bandyn perään kiinnitettyihin Jopoihin oli liian suuri, päädyttiin bensa-asemalle rekkojen joukkoon. Tuntui ihan hemmetin paljon turvallisemmalta, vaikkakin aamupesut rekkakuskien kanssa samassa vessassa olikin jotain ihan muuta, kuin mihin olin tottunut. Saatika edes kuvitellut tottuvani. Mutta hei, kerta se on ensimmäinenkin!

 

Boo puskassa jossain matkalla Malagaan.

 

Me aloitettiin reissu jotenkin erakkoina, sillä alkumatkassa Baltian maissa ei näkynyt ehkä yhtäkään muuta reissuautoa. Roadtripin ensimmäinen yö vietettiin Pärnun lähistöllä Joulumäe Virkistyskeskuksessa, josta Bandyyn saatiin sähköä, sekä täytettyä vesisäiliöt ja tyhjennettyä vessa ja harmaavesisäiliö. Aivan huikea paikka, jossa ilman Madridiin suuntautuvaa kisakiirettä oltaisiin varmasti vietetty yö jos toinenkin. Eikä vähintään huippuluokan fribakentän takia. Näin 18 päivää reissua takana voin sanoa, että maksullisella leirintäalueella edes lämmin suihku ei ole saletti, vaikka niin luvattaisiinkin. Joulumäessä lämmin suihku lattialämmityksineen oli todellista luxusta, varsinkin kymmenen euron hintaan, joka muuten sisälsi kaiken - sähköt, tyhjennykset ja täytöt, suihkut sun muut. Monesti nimittäin camping -alueet ilmoittaa jonkin hinnan yöpymiselle, mutta sitten hintaan lisätään kuitenkin paikanpäällä vielä henkilömäärät, sähköt ja muut. Ikävä yllätys aina silloin tällöin, joka voi melkein tuplata hinnan.


Reissun tässä vaiheessa, me ollaan oltu enemmän tyytyväisiä puskissa, kuin camping -alueilla. Aivan totaalisen paskojakin puskia on ollut, kuten nyt esimerkiksi eilinen puska - valtava parkkialue Malagassa, joka sijaitsi tuulisella ja aika masentavalla biitsillä. Ok, se oli ilmainen, eikä siellä tarvinnut olla yksin, mutta oli se vähän sellainen jättömaa, jota mitä ilmeisemmin ketään ei kiinnosta siivota. Muitakin huonoja puskia on tullut vastaan, joista muutamasta ainakin ollaan poistuttu vaivihkaa takavasemmalle, joko siksi että ei ole tuntunut turvalliselta, tai sitten siksi, että mitään rauhaa ei ole ollut. Paras tähän astisista puskista oli Valencian rantaparkkis, jossa meidän lisäksi oli viitisenkymmentä muutakin puskailijaa. Aurinko paistoi ja aamulenkki rantabulevardilla hyvää musaa kuunnellen teki kaiken autossa istumisen jälkeen hyvää sekä sielulle että kropalle. 

 

Valencian puskan ehdottomasti hienoin auto.

Camping Manjastre Ranskan vuoristossa. Ihana paikka.

 

Ehkä huonoin puoli virallisilla camping -alueilla on omasta mielestäni se (oikeastaan tarkemmin ottaen Tompan mielestä😅), että omaa rauhaa ei ole. Kolmen metrin päässä Bandystä on jo seuraava auto, seuraavat koirat, seuraavat kissat ja suihkussa jonoa. Ranskan vuoristossa viini -ja oliivitilalla sijaitseva Camping Manjastre on ollut mun suosikki ehdottomasti, samoin toisaalta pidin myös Camping Osunasta Madrissa, vaikkei siellä omaa rauhaa ollutkaan. Alueen parit ravintolat oli viihtyisiä (tosin ei niissä käyty, onneksi muut kävi), lattarimusiikki soi kaiuttimista, ihmiset oli sosiaalisia (paitsi me 😂, koska oli kaikkea muuta hommaa) ja kaikki toimi hiton hyvin. Yksi iso miinusmerkki oli se, että etukäteen katsottu 30 euron hinta yölle ei pitänyt paikkaansa lähellekään, sillä tuon lisäksi laskutettiin ihmisistä, koirista ja sähköstä, jolloin hinta nousi melkein tuplaksi. Mä en pysty ymmärtämään miksi koirat maksaa extraa, jos kerran mainostetaan Pet friendlyä paikkaa. Pöh.


Turvallinen puska jollain huippunäköalapaikalla ja luonnon puiston vieressä olisi aivan best, varsinkin jos vieressä ei olisi ketään muita. Ei kuuluisi kaupungin melu, eikä rekkojen äänet, vaan voisi katsella tähtitaivasta omassa rauhassa kuunnellen luonnon omia ääniä. Toisaalta hyvin toimiva ja kunnon camping -alue lattialämmitettyine suihkuhuoneineen on ehdottomasti asia, joka on reissun edetessä noussut arvoon arvaamattomaan. Bandyn lamput loistaa kirkkaammin sähköjohdon päässä, vettä saa lisää jo ennen kuin se meinaa loppua, apua löytyy ja ehkäpä niitä uusia hyviä ystäviäkin. 

 

Puskassa todellakin keskellä ei mitään.


 

Kummassakin tavassa reissata on siis puolensa. Yhden vinkin voin kuitenkin jo tässä vaiheessa antaa - ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ ALA ETSIMÄÄN YÖPAIKKAA VASTA ILLAN PIMEYDESSÄ JA VÄSYNEENÄ. ÄLÄKÄ VARSINKAAN TYHJÄLLÄ VATSALLA!


Niissä tilanteissa hermot menee täysin turhaan, eikä kenelläkään ole sen jälkeen kivaa varsinkin, jos takana on monen tunnin ajopäivä. Meillä on ollut hermot kireällä monestikin, ja se on johtunut juuri siitä, ettei ehdittykään syödä sitä lounasta, eikä illallisen tekemisellekään jää aikaa, koska väsyttää niin paljon ja pitäisi löytää edes joku paikka, missä kallistaa päänsä tyynyyn. Koko aikaa ei kuitenkaan jaksa olla niin seikkailuhenkinen, että kaikki vastoinkäymiset olisi vaan mielettömän hienoa uuden oppimista. Vastoinkäymisiä nimittäin tulee, joten on parempi että ne tulee hoidetuksi ennen iltaa ja edes kohtuullisilla energioilla. 


Reissupalaamisiin💙


Ps. Nyt ollaan Benalmadenassa puskassa, ja tässä puskassa ei sata autoa riitä. Aikamoista.


Camping alueilla pääsee tekemään huoltohommat, pyykit sun muut siivoukset.

Benalmadenan jättipuska, autoja helposti vähintään sata.

 

Huom! Alla olevaa kuvaa klikkaamalla pääset fiilistelemään reissun ensimmäisten päivien tunnelmia ja ehkä vähän sekoilujakin:
4 kommenttia

 1. Tuo on muuten varmasti aivan totta, että pimeällä ja väsyneenä ei varmasti parkkia kannata alkaa etsimään. Sama toisaalta pätee minusta kyllä ihan tavanomaisiin majapaikkoihinkin. Onko muuten noissa alueissa ollut eroa eri maiden välillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaanrannan maalarit7.12.2023 klo 9.57

   Väsynyt ja nälkäinen on ihan hirveä yhdistelmä, ei todellakaan voi suositella. Ja sama pätee tietenkin myös tavanomaisiin majapaikkoihin. Joka päivä me päätetään, että nyt ei sekoilla ilman päämäärää, mutta silti me tehdään sitä toistuvasti.

   Espanjassa puskailu on oikeastaan tehty aika helpoksi, on monia valtaviakin alueita mihin voi ilmaiseksi pysäköidä, ja sitten noita tyhjennys -ja täydennyspaikkojakin on kivasti ympäriinsä. Ranska taas on ollut ehdottomasti siistein ja Italia taas ystävällisin (ja toistaiseksi myös kaunein).

   Poista
 2. Oijoi, että aika rientää nopeasti! Ei uskoisi, että noin kauan sitten jo lähditte. Meinaatteko rannikolla pysyä vai onko tarkoitus seikkailla sisämaassa, missä on rauhaisampia pusikoita?
  Entäs asettuminen hetkeksi paikalleen?
  Olishan noita kysymyksiä, mutta katsotaan, miten matka jatkuu... Tsemppiä ja pamuja, lämpöä ja hyviä paikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaanrannan maalarit7.12.2023 klo 10.02

   Samaa me ihmetellään täällä päässä, että mihin se aika menee? Mutta säätöönhän se meillä tuppaa tuhrautumaan ;)

   Paikkoja ja reittejä me tietenkään ei olla päätetty, mutta Mijaksen kisojen jälkeen taidetaan lähteä Gibraltarin, Tarifan ja Cadizin kautta Portugalin puolelle. Sisämaata kyllä ehdottomasti myöskin, kunhan palaillaan takaisin päin. Taitaa täällä rannikolla olla näin talvella kuitenkin hieman lämpimämpää. Kreikka kiinnostaisi myös, saisko sulta hyviä vinkkejä sinne?

   Poista

Back to Top