Uskotko kummituksiin?

'Uskotko kummituksiin?' kysyi Mr Rock minulta valoja sammuttaessaan. En oikein tiennyt, mitä tuohon olisi pitänyt toista loukkaamatta vastata.
'Hmm, tavallaan uskon ja tavallaan en usko', vastasin hieman hämmentyneenä.
'Eikö Suomessa kuitenkin uskota joulupukkiin ja enkeleihin?' jatkoi Rock...

Mr Rock

Mr Rockin upeaa taidetta

Näin alkaa vakkarikynäilijä Tompan tarina hänen ja taiteilija Rockin Bangkokin reissusta. Mutta annetaanpa Tompan jatkaa:

Olin Rockin kanssa viime perjantaina viisuminhakureissulla Bangkokissa (tästä varmaan erillisartikkeli piakkoin). Rock on siis kovaa vauhtia tulossa kesällä kansainvälisille suurmarkkinoille Suomeen, ja tästä johtuen teimme reissun Bangkokiin. Tämä oli minulle ensimmäinen matka, jonka olen ikinä tehnyt paikallisen kanssa. Ja kuten Kurren jutuista on voinut lukea, niin tällä tavoin pääsee aivan eri syvyyksillä tutustumaan paikallisiin ihmisiin, heidän tapoihin ja uskomuksiinsa. Ja kuinka ollakaan, törmäsimme juuri Kurreen lentäessämme Samuilta Bangkokiin! Toivottavasti saamme taas lukea blogista Kurren uusista reissuista.

Matkamies Kurre samalla lennolla.

Henkimaailma 

Aiemmin mainitsemani kummituskeskustelu yllätti allekirjoittaneen pahasti. Itse olen kohtuullisen skeptinen kaikkea kohtaan; olen eronnut kirkosta, enkä usko joulupukkiin. Aihe on kuitenkin lähellä thaimaalaisten sydäntä ja näkyy arjessa hyvin vahvasti. Voinko siis kylmästi todeta, että minähän en satuolentoihin usko, vai olisiko kuitenkin hieman diplomaattisempi vastaus paikallaan? Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, koska en halunnut loukata Rockin tunteita. Toisaalta, en myöskään koe minkäänlaista tarvetta jakaa omaa epäuskomistani kenenkään kanssa. Mielestäni jokainen voi uskoa mihin haluaa, kunhan uskomusten seurauksena ei synny ääriliikkeitä.

Aikaisemmin päivällä odottaessani Rockin poispääsyä viisumitoimiston haastattelusta, istuin kadun varressa ja ihmettelin ihmisten virtaa toimiston edustalla sijaitsevan isohkon henkien talon luona. Paikalliset veivät talolle ainakin banaaninippuja, limpparia, keksipaketin, kukkia ja suitsukkeita. Rockin palattua kysyin häneltä mikä tässä on ideana. Rock kertoi, että ihmiset käyvät toivomassa hengiltä onnea viisuminhakuunsa, samoin kuin matkalle lähtijöiden omaiset käyvät pyytämässä, että heidän perheenjäsenensä matka menee hyvin ja matkalainen pääsee turvallisesti takaisin kotiinsa. Tämän lisäksi onnistuneen viisuminhakemisen jälkeen tulee käydä kiittämässä henkiä, samoin kuin on syytä kiittää matkalta palaamisen jälkeenkin. Ei siis ihme, että henkien talolla kuhisi ihmisiä ruuhkaksi asti.

Bangkokin viisumikeskus.
One night in Bangkok...

Wikipediasta löytyy kohtuullisen hyvin lisätietoa erilaisista 'kummituksista' Thaimaassa. Tähän en koe tarvetta lähteä kaikkia listaamaan, mutta kokemukseni perusteella voinen todeta, että thaimaalaisten maailmassa kummituksilla ja hengillä on valtava rooli. Tuleeko tämä muuttumaan tulevien 'internet-sukupolvien' myötä, sen aika näyttää.

Muista kuitenkin asioidessasi thaimaalaisten kanssa tai lomaillessasi Thaimaassa, että asioiden taustalla on jotain yliluonnollista. Se voi huvittaa ja se voi hirvittää. Esimerkiksi pari kuukautta sitten paikallisuutisissa oli rekkakuski ajanut rekkansa ojaan hulppeassa humalassa. Kuin ihmeen kaupalla kuski selvisi kuitenkin pelkillä ruhjeilla. Lehden haastattelussa hän totesi erikseen, että kyllä kännissä voi ajaa, koska henget ovat hänen puolellaan. Meidän kaikkien onneksi paikallispoliisi oli asiasta eri mieltä ja laittoi kaverin telkien taakse.

Tulikuuma Chatuchakin puisto lauantaina.

Taiteilija Rock (henkilökuva löytyy täältä)

Todettakoon tähän loppuun vielä, että olen Rockin kanssa tehnyt hänen kaupalleen verkkosivut, missä voit käydä tutustumassa hänen taiteeseensa. Ja mikäli haluat tilata itsellesi, tai vaikka lahjaksi thaimaalaisia perinteitä kunnioittavia upeita taideteoksia Rockin tekeminä, se olisi hienoa. Kauppa ja tilausohjeet löytyvät täältä thai-arts.weebly.com.

'There is no reason to search for happiness. Happiness is always around us.'

Tomppa

Pakollinen selfie Samuin lentokentällä.

 *artikkeli sisältää kumppanuusmarkkinointia

2 kommenttia

 1. Hauskasti kerrottu!
  Balilla on hindujen kanssa vähän sama meininki, vaikkakin myös henkiä uhmataan joskus, kuten tuo rekkakuski teki.
  Itse voin kyllä hyvin uskoa henkiin ja karmaan, vaikken kuulukaan mihinkään uskontokuntaan.
  Hienoa, että olette päässeet sisälle paikallisten kulttuuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu :)

   Balilla olikin kyllä huikea meininki noitten henkien ja demonien kanssa. Mä voin myös hyvin uskoa henkiin ja karmaan ja mitä enemmän maailmalla pyörii, niin sitä enemmän.

   Elämä on mielenkiintoista :)

   Poista

Back to Top