Tomppa: Hole in one - frisbeegolfia tropiikissa

Jotta välillä saadaan miesnäkökulmaakin Samuilla asumiseen, tänään näppäimistön äärelle pääsi ei enää niin tuntematon Tomppa. Ja mistäs sitä muusta kirjoittaa, kuin harrastuksesta jolle ei loppua näy.

Kuinka moni siellä ruudun takana mahtaa harrastaa frisbeegolfia?

Samui Swine Classic V voittaja Nikko Locastro

Hole in one - frisbeegolfia tropiikissa

Rakas ystävämme ja oman elämänsä leijonakuningas Pekka suositteli frisbeegolfiin tutustumista jo reilut pari vuotta sitten. Eräänä kauniina päivänä suuntasimme sitten kentälle Maenamiin juniorimme Miskan ja Chrisin kanssa, joka on paitsi jamiravintolamme Boat Barin omistaja, myös innokas kiekkoilija.

Kuten lajia kokeilleet tietävät, ei se kiekko ensimmäisillä kerroilla lennä ihan suunnitellusti. Eikä se lentänyt meilläkään, mutta jollain ilveellä onnistuin saamaan holarin toisella kierroksella. Totaalinen lottovoitto siis. Silloin ajattelin, että no johan, tämähän onkin helppo ja mukava laji. Sittemmin olen saanut huomata, ettei se niin kovin helppoa olekaan.

Tämä 'hole in one' -tarina on kerrottu varmaan kaikille Samui Disc Golfin radalla pelanneille, ainakin jos minä olen sattunut olemaan paikalla. 'Legendary Tom of Finland aced hole 5A when he was playing first time in his life'.

Näin se silloin meni, vaikka nyt saatan missata putin kahden metrin päästä ihan helposti. Mikä ihana laji!

Veikkaisin, että melko moni blogin lukijoistakin harrastaa frisbeegolfia. Suomessa lienee enemmän kenttiä väkimäärään suhteutettuna, kuin missään muualla maailmassa. Samaten harrastajamäärä on Suomessa asukaslukuun nähden suurempi kuin missään muualla.

Ensimmäisen vuoden pelasin muutamia kertoja Pekan kanssa. Tahti tiivistyi viime keväänä, kun aloin käymään radalla lähes viikoittain. Tullessamme viime syksynä takaisin Samuille innostus kasvoi entisestään - olinhan tuonut Paraisilta ostetut Motonetin halpiskiekot itselleni tuliaisina.

Kiekkoilua Koh Somilla
Koh Som, ei lainkaan hullumpi paikka kiekkoiluun.

Samuin radat

Koh Samuilla on tällä hetkellä peräti kaksi frisbeegolf -rataa. Toinen on saaren eteläpuolella Laem Sorissa sijaitseva erityisen kaunis ja myös haasteellinen rata Laem Sor Beach Disc Golf & Acoustic Bar. Toinen on Nigelin pyörittämä Samui Disc Golf tässä aivan kotikulmilla Maenamissa. Jostain syystä 30 kilometrin matka tällä saarella tuntuu tähtitieteellisen pitkältä, joten en ole vieläkään käynyt Laem Sorin radalla. Mutta lupaan hoitaa tämän tutkimusmatkan mahdollisimman pian.

Samui Disc Golf

Mitä yhteistä on Suomen kansallisharrastuksella ja Tony Hawk -peleillä? No tietenkin se, että Samui Disc Golfin omistaja Nigel oli edellisessä elämässään pelisuunnittelija ja -tuottaja Kaliforniassa. Nigelin meriittilistalta löytyvät muun muassa supersuosittu Tony Hawk -skeittipeli, Delta Force, Minority Report sekä Spider-Man.

Reilu kymmenen vuotta sitten Nigel muutti Samuille ja perusti sittemmin tänä vuonna kansainvälisiin kisoihin asti päässeen frisbeegolf-radan. Kiekkoilun lisäksi Nigel pyörittää saaren parasta pitopalvelua Koh Samui Cateringia ja hänen 'The Beast' -barbeque-grilliherkkut ovat saavuttaneet jo lähes legendaarisen maineen. Erinomainen vaihtoehto esimerkiksi hääjuhliin!

Nigel on vienyt aktiivisesti lajia eteenpäin Samuilla ja tämän vuoden helmikuun alussa Nigelin järjestämä turnaus Samui Swine Classic V oli jo viides iso turnaus. Tällä kertaa turnaus lunasti tietääkseni kaikki kansainvälisen kiekkoliiton erinäiset kriteerit.

Päiväretki Koh Somille

Päiväretki Koh Somille, kuvassa Pekka ja Philo

Ensimmäisenä turnauspäivänä pelattiin Nigelin radalla, toisena päivänä kisattiin läheisellä autiosaarella Koh Somilla, jonne Nigel oli järjestänyt komean radan. Kolmantena kisapäivänä oltiin jälleen Nigelin radalla finaalien merkeissä. Juuri ennen turnausta Nigel järjesti Koh Somille testikierroksen, missä olin mukana fiilistelemässä. Upea päiväretki, kylmää juotavaa ja maailman parhaita kiekkoilijoita!

Oma sanavarastoni ei vielä taivu frisbeegolfin terminologiaan tai turnauskriteereihin, mutta mukana oli nyt yli sata pelaajaa, maailman parhaita ammattikiekkoilijoita sekä kuvausryhmä. Itse en kehdannut vielä tänä vuonna osallistua, mutta kenties sitten vuoden päästä.

Turnauksen jälkeisellä viikolla pelasimme ns. tuplat ja parikseni arvonnan jälkeen osui Philo Brathwaite. Philo on ymmärtääkseni maailman kymmenen kovimman kiekkoilijan joukossa, joten peliseura oli aivan omaa luokkaansa. Samaisena iltana näitä kiekkosankareita saapui Boat Barin jameihin (täältä löydät seuraavat jamit Rock House Samui) ja Philohan osoittautui myös eteväksi musiikkimieheksi. Onneksi tuo musahomma sujuu itseltäni paremmin kuin kiekkoilu, joten Philokin vaikutti illan päätteeksi varsin iloiselta.

Mainio harrastus kaiken ikäisille


Kiekkoilua Koh Somilla

Loppuun todettakoon, että itse olen erityisen tykästynyt lajissa siihen, että se sopii selvästi kaiken ikäisille miehille ja naisille. Täällä eräs paikallinen pienikokoinen nuori nainen heittää armottomasti paremmin kuin 90% muista pelaajista. Vastaavasti harva se kerta näen radalla perheitä, missä alle kymmenen vuotiaat nakkaavat kiekkoa pidemmälle kuin minä. Ja yhtälailla viikkokisoissa näkyy aina pari yli 70-vuotiasta, jotka pärjäävät erinomaisesti.

Kyse on mukavasta sosiaalisesta harrastuksesta, missä voi aina haastaa itsensä ja sopivan paikan tullen myös kaverinsa.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, mikäli et ole vielä kokeillut!

Ps. Kaivaessani valokuvia koneelta, huomasin että kas vain, olinkin jo ennen turnausta ottanut parit kuvat Philosta Koh Somilla - siinä vaiheessa en tosin tiennyt kuka tämä herrasmies oli. Mutta kiekkohan lähti kuin hauki kaislikosta!

*Osa postauksen kuvista on Samui Disc Golfin kuvia, ja luvalla käytössä.

Tässä kuvanottovaiheessa en vielä tiennyt kuinka kova Philo on.

Philo Brathwaite

4 kommenttia

 1. Testattu on ja tykätty. Tuli heitellessä käveltyä myös useampi kilometri. Meidän lähipuistossa on pari frisbeegolf maaliakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on kylla mukava laji, sopivasti kavelya ja itsensa haastamista :)

   Poista
 2. Jo kaksi kesää takana frisbeegolfausta, ei kyllä uskoisi, joka kerta melkoista tuskaa, mutta samalla ihan pirun kivaa. Kyllä teidän kelpaa tuolla sitä harrastaa, meillä puolet kesästäkin (ainakin viime kesä) radat liejun peitossa, heitä siinä kiekkoa, ravat pitkin omaakin naamaa. Mukava harrastus kyllä, onnea kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) onnea kylla tarvitaan! Nyt on kuivaa ja kuumaa, valilla sitten sateitten jalkeen liejua riittaa. Ja on taalla toki miinoja eli puhvelin läjiä :) hieno laji!

   Poista

Back to Top