Vieraskynäilijä: Kurre - Phnom Penh - Kaakkois-Aasian helmi

Huom! Tämä postaus on tehty vieraskynäilijänä, eli kirjoittajana on tällöin blogissa vieraileva henkilö. Tällä kertaa saamme taas nauttia vakituisen kynäilijäystäväni Kurren seikkailuista Kaakkois-Aasian helmessä, Phnom Penhissa:

Phnom Penh - Kaakkois-Aasian helmi

Viimeksi kerroin kirjoituksessani Vientianesta - Laosin viehättävästä pikkupääkaupungista. Lähtiessäni Samuin saarelta huhtikuun 9. päivänä, minulla oli alun perin suunnitelmissa mennä Koillis-Thaimaan Udon Thanin maaseudulle viettämään Songkrania, eli thaimaalaista uutta vuotta ja sen jälkeen leimaamaan passini Laosin puolella. Vientianessa aloin katsoa paluuvaihtoehtoja Samuin saarelle ja tulikin mieleen, miksen samalla voisi poiketa Phnom Penhissa, Kambodžan pääkaupungissa. Eräs syy oli, että täällä esimerkiksi lukulasit ja hammaskruunut maksavat vain murto-osan verrattuna Thaimaan turistikohteisiin.

Olen ollut Phnom Penhissa aikaisemminkin. Ensimmäisellä kerralla lähdin hakemaan uutta Thaimaan viisumia, enkä kuunnellut niitä, jotka varoittivat maan turvattomuudesta. Ei tämä maa ole yhtään vaarallisempi kuin muutkaan Kaakkois-Aasian maat, kunhan käyttää maalaisjärkeä, eikä käyttäydy kuin Leningradissa ja Tallinnassa vierailevat suomalaiset vodkaturistit aikoinaan. Tutustumismatkani piti kestää viikon, mutta jäinkin silloin maahan kahdeksi kuukaudeksi.

Kambodža
Kiehtovaa katuelämää
Kambodža
Ulkoilmaparturi
En aio tässä kertoa sen enempää Phnom Penhin pakollisista nähtävyyksistä, koska jos täällä vierailee, pystyy helposti googlaamaan, missä kannattaa käydä ja mitä kannattaa nähdä tai kokea. Useimmat turistit tulevat Kambodžaan Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitsevan maailmankuulun Angkor Watin takia, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Phnom Penhissa käy varmaan vähemmän turisteja, mutta huomaa, että yhä useampi löytää tiensä myös tänne. Kun kertoo kaupungista, ei voi kuitenkaan sivuuttaa maan lähihistorian kammottavaa punakhmerien hirmuvaltaa ja kuoleman kenttiä, joista tunnetuimmat - Choeung Ekin kentät - sijaitsevat viitisentoista kilometriä kaupungin ulkopuolella. Choeung Ekissa Pol Potin johtamien punakhmerien järjestelmällinen koneisto kidutti ja teloitti tuhansia ihmisiä. Jokaisen Phnom Penhissa kävijän olisi syytä tutustua Choeung Ekin kuolemien kenttiin, jotta mielipuolinen, kylmän raaka kanssaihmisten teurastaminen ei ikinä toistuisi.

Olen käynyt aika monessa Kaakkois-Aasian kaupungissa, mutta Phnom Penh on mielestäni ehkä kiehtovin niistä. Täällä, kuten muissakin Indo-Kiinan maissa, on Ranskan siirtomaavallan jälkiä sekä arkkitehtuurissa että ruokakulttuurissa. Kambodža on edelleen uskomattoman köyhä maa, ja kyllähän täällä riittää ihmettelemistä, koska vaikka jotkut elävät edelleen äärimmäisessä köyhyydessä ja sekä asuvat, että nukkuvat kaduilla, jotkut kiitävät katuja uusilla Rollseillaan. Miten voi olla, että poliittisesta järjestelmästä riippumatta maailma on täynnä eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta? Satuin muuten yhtenä iltana istumaan kantapaikassani. Viereisessä pöydässä omistaja ja tuleva tarjoilija sopivat viikonlopun palkaksi perjantain-sunnuntain kahdeksantuntisista illoista yhteensä 40 US-dollaria. Onhan täällä meikäläisen mielestä halpaa, mutta ei voi kuin ihmetellä, että joku joutuu myymään omaa työpanostaan siihen hintaan.

Phnom Penh
Aamutori
Vaikka muutenkin riittää ihmettelemistä, nautin tämän kaupungin tuoksuista, hajuista ja äänistä. Voi todellakin puhua hajuista, kun valtava jäteauto illalla tulee kaduilta syömään päivän aikana useimmiten aikamoisiksi kasvaneet jätekasat. Ääniä on jos jonkinlaisia; polkupyöristä, vaunuista ja mopoista myydään mm. syötävää, ja tuntuu siltä, että jokaisella myyjällä on oma tunnusäänensä. Hauskin on kuitenkin myöhäisillan rytmikkäät puukapuloitten äänet, jotka paljastavat, että kohtapuolin on nuudelikeittoa ostettavissa.

Hyvä ystäväni Petra on ollut pidempiä jaksoja Samui-saarella kahteen otteeseen tämän talven ja kevään aikana. Petra oli yhteydessä minuun ja päättikin tulla moikkaamaan minua tänne Phnom Penhiin sunnuntaina viikko sitten. Menin tuk-tukilla häntä vastaan kentälle. Emme tehneet mitään ihmeellistä, mutta eihän suorittaminen ole elämän päätarkoitus. Kävimme kahvilla, ajelimme tuk-tukilla metsästämässä uusinta ostoskeskusta ja päädyimme väärinymmärrysten takia kuitenkin kaupungin vanhimpaan ostoskeskukseen. Oli patonki-, viini- ja juustopiknikki parvekkeella. Kävimme aamukävelyllä ja iltatorilla. Mukavassa seurassa pienempikin tekeminen riittää. Harvoin shoppailen, mutta täällä on myös kauppoja, jotka myyvät esimerkiksi köyhien naisten, entisten katulapsien tai vammaisten tekemiä kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita, joiden tuotosta osa palautuu tekijöilleen. Petra osti aika monta tuliaista kolmesta tai neljästä liikkeestä ja jopa minä ostin pari yhdestä liikkeestä.

Petra tuk-tukin kyydissä

Päiväunien jälkeinen parvekepiknikki
Petra lähti takaisin Thaimaahan, mutta minä jäin vielä tänne kahdesta syystä. Lukulasit on kyllä tilattu ja saan hakea ne toukokuun 15. päivänä. Tänään aion myös käydä hammaslääkärissä. Lisäksi olin kuullut puolitoista viikkoa kestävästä Pride Cambodiasta. Lauantaina klo 19 alkoivat 20 minuuttia kestävä ilotulitus kuninkaan 63-vuotissynttäreiden kunniaksi. Luultavasti Pride-tapahtuma ja kuninkaan syntymäpäivät eivät mitenkään liity yhteen, mutta on mielenkiintoista huomata että maassa, jossa ei kuulemma vielä 2000-luvun alussa ollut näkyvää homokulttuuria, silloinen kuningas eli nykyisen kuninkaan isä oli helmikuussa 2004 julistanut, että Kambodžan tulisi liberaalina demokratiana hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Kuningas oli myös sanonut kunnioittavansa homoja ja lesboja ja että homot ja lesbot ovat sellaisia kun ovat, koska jumalakin rakastaa kaikenlaisia makuja. Muutamia kuukausia sanomansa julkistamisen jälkeen kuningas luopui kruunustaan. Naimaton prinssi, joka oli opiskellut taideaineita Tžekkoslovakiassa, eli ja vaikutti lähes 20 vuotta Pariisissa, jossa hän opetti balettitanssia. Kun isäkuninkaalta oli tiedusteltu, onko kohta luvassa kuninkaallisia häitä, hänen vastauksensa oli ollut, että poika rakastaa naisia kuin sisariaan. Olivat asiat miten olivat, mutta tuntuu siltä, että kambodžalaiset eivät tee numeroa kenenkään seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, ja miksi pitäisikään tehdä?

POPP-baarin eteen pystytetty lisätilaa tarjoava teltta Pride-tapahtuman avajaisissa
Aion olla Phnom Penhissa ainakin torstaihin asti, jolloin pitäisi palata Thaimaahan. Mutta vaikka minulla onkin sovittuna rutiinitarkastus Surat Thanin kaupungissa sijaitsevassa Taksinin sairaalassa perjantaina, ei ikinä tiedä, mistä minut löytää viikon loppupuolella.

Kurre

Munkit aamukierroksellaan
Terkkuja tuk-tuk -kuskiltani!

Ei kommentteja

Back to Top