'Samui Mala - Ole muutos, jonka haluat maailmassa nähdä'.

Pidä huolta itsestäsi, pidä huolta maapallosta, pidä huolta ihmisistä, kouluta itseäsi, jaa omastasi ja ennen kaikkea; näe mahdollisuuksia ongelmien sijasta. Näitä ohjenuoria on helppo kannattaa ainakin ajatuksen tasolla, vaikka välillä kiireisen arjen pyörityksessä meneekin sieltä, missä aita on matalin. Vietä jokaisen päivän ensimmäiset ja viimeiset kymmenen minuuttia kiitollisena kaikesta siitä mitä sinulla on; terveys, ystävät, rakkaat, mahdollisuudet ja lukuisat muut aiheet. 'Samui Mala' - Uuden elämän alku?

Toivottavasti, mutta ei mennä vielä niin pitkälle. Olen kuitenkin asettanut tälle sesongille tavoitteeksi tunkeutua erilaisiin ryhmiin paitsi tutustuakseni uusiin ihmisiin, myös ollakseni mukana joissain hyväntekeväisyyskuvioissa. Ja jostakin sen polun tarpominen on aloitettava. Tai ollaanhan me jotain jo aloitettukin melkein pari vuotta sitten, kun kaltoinkohdeltu Boo adoptoi meidät ja me sitten sille salsakaveri läheiseltä klinikalta, minne joku oli ressukan hylännyt.

Koh Samui
Kyllä oli freesiä kaikki, mehut kasvikset ja ihmiset :)

Samuilla on paljon erilaisia facebookryhmiä, joista voi vaikka aloittaa uuden tarkoituksellisemman elämän etsimisen. Nyt kun meilläkin on kauden ensimmäiset hulabaloot kärsitty ja tulipalot sammutettu, on jopa ehtinyt selailemaan saaren tulevia tapahtumia. Yksi sellainen oli eilen, Samui Green Market, jossa hikisen terassikalusteiden maalauksen jälkeen käytiin pikaisesti visiitillä. Pikaisesti siksi, että aika oli kortilla ja jäi tuo suihkussa käynti väliin, muusta naaman tuunauksesta nyt puhumattakaan. Ja ihmiset olivat siellä kuitenkin melko freeseinä ja tyylikkäinä edustamassa, ikään kuin täällä ei hikistä olisi lainkaan. Tuli vähän sellainen 'yksi ei kuulu joukkoon' - fiilis ja kiire kotiin suihkuun. Tapahtuma pidettiin kaiken lisäksi Six Senses- resortissa, joka on yksi Samuin hienoimmista hotelleista ja joka sijaitsee muuten aivan päätä huimaavan upealla paikalla.

Täällä siis kasapäin uusia tuttavuuksia. Toivottavasti ainakin jatkossa, ensimmäinen kerta meni hieman ihmetellessä.


Kyllä tämä ihan taidetta on. Tuossa ainakin vesimelooni ja joku kaali. Aika huikeata!

Mukavaa, että näissä tapahtumissa esitellään myös paikallista kulttuuria.

Samui Green Market on tapahtuma, jossa paikalliset tuottajat ja paikallisesti ilman kemikaaleja tuotetut tuotteet esittäytyvät. Ei myrkkyjä eikä lisäaineita, vain ja ainoastaan kaikkea luonnonmukaista ja terveellistä. Tarjolla oli käsin tehtyjen suklaitten lisäksi terveysmehuja, kookosjäätelöä, juustoja, vartalotuotteita ja upeita käsitöitä, sekä kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Ei muovilautasia eikä kirottuja muovikasseja, vaan esimerkiksi banaaninlehdistä tehtyjä kippoja ja kuppeja. Ja olipa muuten sympaattisen näköisiä astioita! Voisin hyvin kuvitella askartelevani sellaisia seuraaviin grillijuhliin tylsien kertakäyttöastioitten sijaan. Ei ne kipot ehkä viinilaseiksi käy, mutta tarjoiluastioiksi vähintään. Näillä kerran kuukaudessa järjestettävillä markkinoilla on näytteilleasettajina myös eri alojen taiteilijoita, kuten tällä kertaa Tompan kitaraoppilas Khun Rook. Kun herra kitaransoitoltaan ehtii, niin hänen käsistään syntyy perinteistä ja erittäin kaunista taidetta pääosin nahasta.

Samui Geen Market
Käsintehdyt saippuat. Niin herkullisia, että voisi vaikka syödä!

Ja nämä käsintehdyt suklaat... onneksi niitä ei ole jääkaapissa jatkuvasti. Aivan ihania!

Banaaninlehdestä tarjoilukippo

ja kukalle vaasi

Ensimmäinen Samui Green Market - tapahtuma on pidetty Kansainvälisenä rauhan päivänä 21. syyskuuta 2013. Tätä päivää onkin juhlittu Samuilla jo vuodesta 2007 osana Samui Malaa, jonka yksi osa Green Market taas on. Samui Mala (ja Green Market) koostuu ryhmästä saarella asuvia, paikallisia ja muualta tulleita, jotka ovat markkinoitten lisäksi järjestäneet erilaisia hyväntekeväisyystempauksia konserteista koralliriuttojen suojelemiseen. Rahaa tempauksissa on kerätty mm. lapsille, joilla on erityistarpeita varsinkin Pohjois-Thaimaassa Burman rajalla. Lapsille joilla ei ole papereita, rahaa eikä ehkä vanhempiakaan. Tämän tyyppistä toimintaa saisi olla enemmänkin ja meillä onkin tavoitteena päästä näihin paremmin mukaan.

Eikä luonnonmukainen elämä ilman myrkkyjä sekään kuulosta huonolta. Green Marketissa opin myös sen, että tällä saarella on useampikin luonnonmukainen puutarha, josta voi käydä tekemässä puutarhahankintoja. Meidän mukaan näiltä markkinoilta tarttui tällä kertaa vain timjami, mutta seuraavia ruukkukasveja etsiessäni pyörähdän taatusti jollain 'vihreällä' tarhalla. Lupaan muutenkin kasvattaa itse sen sijaan, että heitän sen avokadon kiven tai ananaksen kruunun roskikseen, sillä täällä voi ihan oikeasti saada noita hankalimpinakin kuviteltuja hedelmiä kasvamaan. Olen siis vallan inspiroitunut.

Koh Samui
Six Sensesin upea luomupuutarha
Onnellisen kanan munia. Kyllä tossa bambukanalassa kelpaa munia

Luovaa, vai mitä?

Six Senses- resortilla on myös valloittava luomupuutarha kanoineen ja vuohineen. Eli jos siinä resortissa joku päivä asustelet, tiedät saavasi taatusti luonnonmukaisesti tuotettua ja tuoretta tavaraa lautasella ja onnellisen kanan munia aamiaisella. Innovatiivisia yrttien kasvatusastioitakin näkyi, kuten esimerkiksi metallisia vesisäiliöitä ja vessanpönttöjä. Laittaisinko niitä omaan puutarhaan näkyvälle paikalle, ehkä en, mutta yllättävän hyvin näyttivät sopivan luxushotellin puutarhaan. Ideana joka tapauksessa esimerkillinen; aina ei ole pakko ostaa uutta, voi myös kierrättää vanhaa ja vähentää osaltaan kulutusta. Jokainen Thaimaassa käynyt tietää, että muovijätteen määrä välillä todella hirvittää. Vaikka itse käytänkin esimerkiksi yhtä vesipulloa jopa kuukauden, ennen kuin heitän sen roskikseen, niin silloinkin siitä voisi vielä tehdä vaikka kasvatusalustan jollekin taimelle tai siemenelle. 

Seuraavaksi alan luonnollisesti kävelemään banaaninlehtisandaaleilla ja syömään spiruliinaa.... No ei vaan, pohdinnan arvoisia valintoja elämässä. Kukin meistä voi omilla valinnoillaan kantaa kortensa kekoon terveemmän planeetan puolesta.

Tässä Samuille tulijoille vielä muutama linkkivinkki sivuille, jotka kannattaa tsekata, kun etsii mieluisia tapahtumia saarella tai vaikka alueen uutisia:

Samui Times
What's On Koh Samui
Salsa Samui (mikäli tanssijalkaa vipattaa, niin ainakin lattareita löytyy jokaiselle viikolle).

Ja onhan noita toki muitakin, kuten esimerkiksi talonvuokraussivustoja, myyntisivustoja, bisnessivustoja ym. Mutta laitetaanpa sopivia linkkejä sitten jatkossa eri aihepostausten yhteyteen.

Yllättäen myös tuttuja, Tompan paikallinen kitaraoppilas Khun Rook (tai kuten me sanotaan vain Rock). Rock on myös upea taiteilija, joka tekee nahasta vaikka mitä.


Todella upeita luomuksia!

kuten nämä viuhkat.

Puhumattakaan näistä saippuoista! Nämä eivät tosin ole nahkaa ;)

2 kommenttia

  1. Hyvä kun löysitte nämä Samuilta! Ostan aina pinon käsintehtyjä saippuoita Thaimaasta. Ne on hyviä ihollekin. Puutarha, ilman myrkkyjä ja lisäaineita, on oikea puutarha!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihania tosiaan noi saippuat! Ei tarvitse edes huonetuoksuja, kun on näitä esillä :)

      Poista

Back to Top