Vieraskynäilijä Tomppa: Koh Phanganin parhaat rannat, osa 1

Tämän jutun kirjoittana häärää ystävämme Tomppa, olkaa hyvät:

'Kuten monet rakkaat lukijat jo tietävät, meidän luottokaveri ja koirakuiskaaja Moikku auttaa kun olemme reissun päällä - kuten viimeksi Balilla käydessämme. Helmikuun alussa pääsi vihdoin auttamaan Moikkua koirien hoitajana hänen viisuminhaku -reissunsa ajaksi. Tällä kertaa sainkin nauttia peräti viikon Phanganin tunnelmasta ja ehdin kokea naapurisaartamme hieman eri silmin. Tässä jutussa siis hieman vinkkejä Phanganille menijöille:

Mae Haad

Koiruuksia tiedossa

Elämä ei koirien kannalta aina ole ruusuista ja valitettavasti paikalliset taulapäät ovat vuosien saatossa myrkyttäneet jo 16 koiraa Moikulta. Siis kuusitoista! Syitä tähän ei länsimaalaisena ymmärrä. Onko kyseessä kateus, pelko vai silkka mielenvikaisuus? Joka tapauksessa Moikku on parhaansa mukaan rakentanut aitaa pihansa ympärille, jotta koiruudet eivät seikkailisi vääriin paikkoihin. Mutta kuten tiedätte, koirathan kyllä keksivät reitin ulos.

Edellisen reissuni viimeisellä tunnilla koiramme Boo kaatoi pari metriä betoniharkkoaitaa halutessaan pihalle. Oma tavoitteeni viikon aikana olikin korjailla kyseinen pätkä aitaa. Näin siis tein - sekoitin laastia ja paikkailin aukkoa, kunnes koirat kaatoivat sen taas, kaksi kertaa. Kolmannella kerralla hain tuoretta laastia kaupasta ja yritin tehdä tarkkaa työtä, jotta kivet ja harkot oikeasti pysyisivät paikallaan. Lopuksi sijoitin varastossa lojuneen ison bambuoven koko komeuden eteen suojaamaan paikattua aukkoa kuivumisen ajaksi. Siinä ajassa kuitenkin Nelli, Turre ja Riesa olivat jo löytäneet seuraavan karkauspaikan. Viimeisimmän tietoni mukaan korjaamani kohta on kuitenkin edelleen kasassa, joten pidetään peukkuja että se pysyykin vielä jonkun tovin pidempään.

Tostahan pääsee yli vaikka mäyräkoira.

Lupautuessani koiravahdiksi ajattelin, että tässähän on oivallinen tilaisuus nauttia omasta rauhasta ja soittaa kitaraa päivät pitkät, siihen kun ei yleensä tunnu löytyvän riittävästi aikaa. Suunnitelma muuttui hieman, kun Samuilla talvea viettävät Julle ja Jölli pääsivät Phanganille vieraakseni kolmeksi yöksi. Saavuimme siis Boon ja Salsan (meidän koirat), sekä Jullen ja Jöllin kanssa Thong Salan satamaan maanantaina, missä Moikku oli kärrymopon kanssa vastassa. Fiksuna kaverina Moikku oli tuupannut kärrymopon kyytiin toisenkin mopon, joten saimme hienosti kyydin koko porukalle.

Pari tuntia myöhemmin tiputimme Moikun ja hänen vaimonsa Oin takaisin satamaan viisumireissulle. Tässä kohtaa oli jo nälkä, joten suuntasimme viereiselle ruokatorille nauttimaan edullisen lounaan. Viereisessä pöydässä yllättäen istui ruokailemassa Kaitsu, jonka kanssa olin edellisellä Phanganin reissulla auttanut Moikkua tien korjaamisen kanssa. Koska Kaitsulla ei ollut kiire, sovimme yhteisestä illallisesta ja seuraavan päivän saarikierroksesta. Saimmekin näin oppaaksemme mitä mainioimman saaren erikoisasiantuntijan.

Oppaamme Kaitsu ja tienrakennushommat Moikulla

Phanganin parhaat rannat ja muut nähtävyydet

Jostain syystä en kaikista aiemmista visiiteistäni huolimatta ole tajunnut lainkaan, mihin mikäkin tie on menossa. Löysimme kuitenkin Kaitsun kymmenen aikaan aamulla sovitusta paikasta, ja lähdimme ajamaan kohti saaren pohjois-osaa auringon porottaessa kirkkaan siniseltä taivaalta.

Haad Khom & Chaloklum 

Haad Khom on pieni idyllinen ranta pohjoisessa. Phanganin lännenpuoleinen rantatie kulkee aina saaren eteläkärjessä sijaitsevasta Haad Rinistä aina Haad Khomiin asti. Tästä voi sitten reippaimmat matkailijat halutessaan kävellä viidakko/kallioreittiä reilun tunnin matkan eristyksissä olevalle Bottle Beachille. Chaloklumin ranta on heti Khomin vasemmalla (länsi) puolella pienen niemenkärjen takana. Chaloklumissa sijaitsee myös suosittelemani sukelluskoulu Dive Inn.

Chaloklumin ranta on kalastusaluksista ja sukelluskoulujen paateista huolimatta kaunis ja siisti - ehdottomasti mielestäni tutustumisen arvoinen paikka. Hyviä pieniä rantaravintoloita löytyy sopivasti joka lähtöön. Voisin kuvitella että Samuilla sijaitseva Bangrakin ranta on joskus ollut samankaltainen paratiisiranta, mutta valitettavasti Bangrakin paikalliset kalastajat, hotellit ja laivayhtiöt ovat sittemmin päästäneet rannan melko huonoon kuntoon (Bangrakin siivoustalkoista voit lukea täältä). Tokikin Bangrak on huomattavasti enemmän täyteen rakennettu, mutta siltikin... Eli peukku Chaloklumille, mikä vielä täyttää paikkansa hienosti paratiisirantojen joukossa.

Haad Khom

Haad Khom

Chaloklum

Utopia

Matkalla Chaloklumista Haad Mae Haadille löytyy yksi todellinen helmi - Utopia. Ilmeisestikin tähän oli tarkoitus rakentaa valtava hotellikompleksi, mutta jossain vaiheessa rakennustyömaata kävikin ilmi, ettei tähän kohtaan saanut rakentaa. Jäljellä jäi siis lukuisia talojen luurankoja. Se helmi kuitenkin löytyy, kun malttaa ajaa mutkikasta tietä aina huipulle asti. Jollain ilveellä luurankohotellin katolle on saatu lupa pitää ravintolaa, ja voin kyllä sanoa, että tämän hienompia maisemia ei kenties vielä koskaan ole tullut vastaan. Aivan huikeat 360 asteen näköalat saavat pinttyneemmänkin synkistelijän hymyilemään. Paikalla on myös tarjolla elävää musiikkia auringonlaskun aikaan aina silloin tällöin, joten tästä ei vierailukohde paljon parane. Varaudu kuitenkin hankalaan maastoon ajaessasi jyrkähköjä ja osittain huonokuntoisia teitä, ettei käy huonosti. Huh.


Hengästyttävät näkymät Utopialta

Haad Mae Haad & Koh Ma

Haad Mae Haadin ranta sijaitsee aivan saaren luoteiskulmassa ja on siitä erikoinen, että rannalta kulkee muutaman sadan metrin pituinen hiekkasärkkä viereiselle Koh Man saarelle. Tämä ranta on kokonaisuutena erittäin idyllinen, mutta kuten valitettavasti aina käy, niin tähänkin rantaan ollaan nyt rakentamassa suurempaa hotellikokonaisuutta. Ja se omasta mielestäni kyllä tuhoaa alueen luonnollista kauneutta. Tästä löytyy myös Phanganin ainoa rauhoitettu vesialue, missä voi hyvällä tuurilla päästä snorklaamaan tai sukeltamaan kilpikonnien, pienten haitten ja lukuisien muitten trooppisten kalojen kanssa.

Mae Haad ja takana Koh Ma

Rentoa Mae Haadia

Haad Salad & Haad Yao (west)

Jälleen erittäin kauniita rantoja, missä on ehdottoman mukava nauttia kuumasta auringosta ja vilvoittavista juomista. Haad Salad on aikoinaan toiminut merirosvojen piilopaikkana, mutta sittemmin tämänkin paikan ovat vallanneet sekä budjetti-, että luksusmatkailijoitten resortit. Matkalla Haad Saladista Haad Yaolle löytyy myös Rasta Home- niminen ravintola, mistä kerron seuraavassa jutussa enemmän.

Pitkän kierroksen päätteeksi lounastimme Phangan Challengissa ja nauroimme ihmisten kommelluksille tässä vallan mainiossa vesipuistossa, mistä voit lukea lisää vaikkapa täältä.

Seuraavaksi vuorossa sitten osa kaksi. Siinä jutussa kerron myös mikä minun mielestäni oli käymistämme rannoista se kaikkein mainioin.

The Challenge Phangan, monesti käyty ja aina yhtä hauska!
Kaikkea hyvää,

Tomppa/ vieraskynäilijä'

4 kommenttia

 1. Voi Wau, mitä paikkoja! Tämä ja monet muutkin postaukset saavat elämän siellä kuulostamaan siltä, että joka nurkan takana on joku tuttu tai joku yhtäkkiä vaan "piipahtaa" paikalle. Onko niin vai kuulostaako se vaan siltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka MatkaMartta:) kyllähän täällä niinkuin varmaan missäpäin maailmaa tahansa aina löytyy ajan kanssa tuttuja / tutuntuttuja joiden kanssa on sitten kiva puuhailla. Ja tietty kun hieman yrittää löytää itseään välillä "sosiaalisista" tilanteista niin tutustuu uusiin ihmisiin luonnostaan:) Phanganille isot peukut kyllä:)

   TOmppa

   Poista
 2. Loysin vasta vahan aikaa sitten blogiinne, ja olen jo kahlannut ainakin vuoden taaksepain kirjoituksianne. On todella inspiroivaa lukea ihmisista, jotka ovat seuranneet unelmiaan! Itsekin olen muuttanut Suomesta auringon (ja tyon) perassa Dubaihin - ihan kamala paikka. Kaksi vuotta riitti ja nyt seuraavaksi edessa muutto Sveitsiin. Olen matkannut ympariinsa Aasiassakin, mutta Thaimaahan en ole viela eksynyt. Elokuussa taytan pyoreita vuosia ja nyt herasikin kiinnostus josko matkaisin Samuille synttarimatkalle. Elokuu tosin on vahan hankala siella suunnalla saiden suhteen, vai miten on Samuin laita? Onko siella kuinka suurella todennakoisyydella sateista? Mukava ja rehellisen oloinen blogi teilla, keep up the good work!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tuuli ja kiitos palautteestasi:)

   Varmastikin on niin, että kun pidempään on missä tahansa niin toki näkee/löytää erilaisia ongelmia aina. Mutta aurinkoa ja lämpöä riittää joten olemme edelleen hyvin tyytyväisiä:) Täällä elokuussa pitäisi olla oikein hyvät ilmat, voi olla iltapäiväkuuroja, mutta pääosin aurinkoa. Vaikka eihän näistä koskaan tiedä, mutta vaikka siis sääkartan mukaan näyttää tänne sadetta melkein joka päivä, niin joka päivä on silti aurinkoa... eli mene ja tiedä. Suosittelen kyllä tulemaan jos mahdollisuus on - ja nappaa vaikka pari päivää tuohon Koh Phanganille myöskin:)

   TOmppa

   Poista

Back to Top