Iso luuta lakaisee

Vaikka tällä hetkellä vietetään aikaa Paraisten koleissa merituulissa, on Samuin asioita tullut seurattua tiiviisti. Palataanhan me sinne kuitenkin jo elokuussa, mikä on vallan ihanaa. Tänään Tomppa sanoi katsoneensa vanhoja valokuvia, ja tuli kuulemma melkein itku koirien kuvia katsoessa. Tähän vielä jäyheä suomalainen mies totesi, että on meillä siellä asiat oikeastaan todella hyvin. Ei lisättävää.

Samui ja jätteet

Jos olet seurannut blogia tiedät, että ollaan oltu riemumielin eri kokoonpanojen kanssa siivoamassa Samuin rantoja. Ei riemumielin siksi että siivottavaa riittää, vaan siksi että asialle pitää tehdä jotakin. Meressä on kohta enemmän muovia kuin kaloja, ja koska asumme Samuilla, on luonnollista kantaa kortensa kekoon siellä.

Clean the beach boot camp Koh Samui. Vahva suositus ottamaan osaa!

Samuilla vaikuttavat ainakin Trash Hero Samui (pääsääntöisesti paikallisista koostuva ryhmä), Clean the beach boot camp Koh Samui, ja Samui Clean järjestöt ja kahden jälkimmäisen siivoustalkoissa ollaan oltu mukana. Suosittelen muuten vilpittömästi vaikka yhden lomapäivän ohjelmaksi, lue vaikka täältä miksi.

Samuin roskaongelma ei ole mikään helppo. Roskaa tulee väkisin, mutta vaikka ihmiset olisivat kuinka valveutuneita ja kierrättäisivät sun muuta, niin kun oleellisin asia puuttuu, kaikki menee vähän vaikeaksi. Eli saaren ainoa jätemasiina on rikki ja se on ollut sitä jo melkein kymmenen vuotta. Vaikka rahaa sen korjaamiseen on saatu ilmeisesti useampaankin kertaan, on se sujahtanut kaikessa hiljaisuudessaan parempiin taskuihin. Mitään ei ole siis tehty.

Mihin kerätyt jätteet kuljetetaan? Pikku hiljaa Samuille onkin ilmaantunut laittomia jätekuoppia sinne sun tänne, eivätkä ne tee maisemille oikeutta. Varsinkin rankkojen sateitten jälkeen valtavat jätekuopat haisevat ja valuvat myrkyllistä nestettä ympäristöönsä, ja voi vain kuvitella mitä myrkkyjä niistä saa kiduksiinsa. Tulvien aikaan eräskin jätekasa lentokentän lähellä valui nestettä tielle siihen malliin, ettei mopolla pystynyt tietä edes ajamaan. Haju oli tappavaa.

Tällaista ei kukaan halua nähdä, vai mitä?


Eikä tämän jätteen toivoisi joutuvan mereen.

Iso luuta lakaisee

Nyt jotakin näyttäisi kuitenkin tapahtuvan. En tiedä johtuuko aktivoituminen siitä, että paikalliset expatit ovat nostaneet haloon tästä kaikesta, ja että monet hotellitovat yhdistäneet voimansa ympäristön parantamisen suhteen, vai jostain muusta. Ei sen väliäkään, pääasia että edistystä tapahtuu.

Pahimmillaan rantojen siivoajat ovat joutuneet näyttämään työlupiaan ja kun niitä ei ole, homma on seis. Viranomaisia ei ole tuntunut innostavan tämän tyyppinen 'kasvojen menetys', kun länkkärit ovat ottaneet ohjat käsiinsä. Joskus toiminnassa mukana oleminen on tuntunut jopa riskaapelilta, sillä ei kukaan halua itselleen ylimääräisiä ongelmia. Ei edes hyväntekeväisyydestä johtuvia. Thaimaassa kun ei oikeastaan voi tietää mitä tapahtuu.

Meidän läheltä 'hävisi' pieni kylä ja jäljelle jäi tämä.

Viime aikoina iso luuta on kuitenkin lakaissut, kun armeija on ottanut astetta kovemmat otteet käyttöön. Laittomia työntekijöitä on palautettu lähtömaihinsa, epäselviin rakennusprojekteihin on puututtu ja papereita pläräilty, mutta myös rantoja on putsattu rankalla kädellä. Lähdön ovat saaneet mm. meidän lähirannan kalastajakylä ainakin osittain, mikä onkin erittäin tervetullut putsaus alueelle. Bangrakin sataman viereinen ranta on yhdeltä kulmaltaan ollut kalastajien huojuvien hökkeleitten täyttämä, toisin sanoen yhtä suurta jätekasaa. Hökkeleille ei luonnollisesti ole ollut rakennuslupia ja imeisesti siihen on nyt tullut piste. Ainakin viime päivinä isot kauhakuormaajat ovat kuulemani mukaan olleet tehokkaasti raivaushommissa.

Minne kalastajat on siirretty ei tarina vielä kerro. Toivottavasti heille on kuitenkin joku paikka löytynyt. Ja toivottavasti jäteongelmaan löytyy pian kestävä ratkaisu, sillä Samuin maaperään upottaminen ei liene järkevä vaihtoehto.

Mutta ei silti kannata pelästyä, ei Samui yhtä suurta jätekasaa kuitenkaan ole. Moni turisti ei näihin jätteisiin tule lomallaan edes törmäämään, ellei sitten vahingossa eksy teille tuntemattomille. Ja nyt kun iso luuta lakaisee, toivoa on. Joku on herännyt jossakin.

Pidetään maailma siistinä, eikö niin? Otetaan vähän riskejä ja puututaan epäkohtiin kun niitä löytyy. Kannetaan kortemme kekoon.

Osa kuvista on ystävämme Brent Jonesin ottamia. Brent on ollut tukevasti painostamassa viranomaistahoja ongelmien ratkaisemiseksi ja arvostan tätä kovasti. Omilla kasvoillaan ja tiedoillaan painostamisessa kun on Thaimaassa omat riskinsä. Olen kertonut Brentistä aiemmin koiramme koulutukseen liittyen täällä.

Tällä alueella on nyt sitten tehty puhdistusta rankalla kädellä.

Tätä me haluamme nähdä!

2 kommenttia

 1. Marokossakin painitaan jäteongelman kanssa myös. Ihmiset kyllä kokoavat jätteitä samaan paikkaan, mutta niitä ei käydä tyhjentämässä tarpeeksi usein. On niin harmi, että kauniit paikat menevät pilalle :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ikävää Outi! Meilläkin Samuilla moni alan ammattilainenkin olisi valmis ottamaan osaa laittamaan asioita kuntoon, mutta kun ei voi mennä sörkkimään antamaan ohjeita, tai voi tulla ongelmia. Ei siis ole helppoa ratkaisua.
   Mutta jos tälläisia jätehuoltoon liittyviä ongelmia ei ratkaista, ennemmin tai myöhemmin myös turistit kaikkoavat. Ja ymmärrän sen oikein hyvin.

   Toivottavasti Marokossakin saadaan joku ratkaisu aikaiseksi :)

   Poista

Back to Top