Balin rannat; Seminyak, Legian, Kuta ja Jimbaran

Jos me pysyttäisiin tehdyissä suunnitelmissa, mentäisiin Balille vasta loppukeväästä tai kesällä. Mutta kun ei pysytä, toistetaan uudestaan ja uudestaan samaa sekavaa kaavaa. Päätetään jotain ja unohdetaan se. Tässä tapauksessa vuodessa, joka on toki pitkä aika.

Joten me mentiin Balille nyt, vaikka viime vuonna vakaasti päätettiin mennä sadekauden ulkopuolella. Kuka nyt vuoden takaisia päätöksiä muistaisi?

Rantojen takia olisi kannattanut pysyä käsikirjoituksessa. Sadekausi se on meilläkin Samuilla, ja välillä tulee tuutin täydeltä, eikä siinä sen kummempaa. Mutta rantalomaa hapuileville Balin rannat antaa sadekaudella melko vähän. Ellei lomakokemukseksi sitten lasketa huolestunutta hämmennystä 'paratiisirantojen' kunnosta. Tai no, kokemushan se on sekin.

Toisaalta, eihän Balille rantojen takia kannata mennä. Ne paratiisirannat sijaitsevat jossain aivan muualla, kuten SlowDown To DownUnder- blogin Minna ja Juha totesivat. Kirjoitin muuten itsekin Balin rannoista viime vuoden postauksessa, voit lukea sen täältä.

Yksi portti Jimbaran beachille.

Tämän vuotuiset kokemukset Balin rannoista:

Seminyak beach

Viime vuodelta tutut kulmat Seminyakilla yllätti tällä kertaa erittäin positiivisesti, ellei sitten satuttu piipahtamaan rantatuoleilla aina juuri siivouksen jälkeen. Viime vuonnakin kaikista käymistämme rannoista juuri nämä spotit olivat parhaat, johtuen ravintoloitten ja surffilautojen vuokraajien siivoustoimenpiteistä.

Tänä vuonna roskaa näytti olevan viime vuotta vähemmän. Kelpasi siis kylmä siideri kädessä nauttia huikeista auringonlaskuista, kun ei tarvinnut kaivaa varvastossuista aaltojen tuomia muovinrippeitä.

Seminyak beach

Seminyak beach

Legian beach & double six beach

Meidän majatalo oli 66 beachillä, ja kuten mainitsin aiemmin, se sijaitsee Seminyakin ja Legianin kainalossa. Koko tämä alue oli viime vuoteen verrattuna huomattavasti paremmassa kunnossa.

Rantakauppiailla oli 'Keep Seminyak beach clean'- takit päällä, ja ehkä Balin viranomaisten julkaisema 'Trash alert' -kampanja oli otettu näillä alueilla erityisen hyvin haltuun. Aallot toivat toki muovijätettä jokaisella sykäyksellä (paikoitellen ihan oksetti), mutta rannalla eri puljujen työntekijät hoiti kiireesti jätteet pois näköpiiristä.

Poissa silmistä, poissa mielestä. Kaivettiinko ne parinkymmenen sentin syvyyteen ylemmäksi rantaviivaa, josta nousuvesi veisi ne takaisin mereen? Vai löytyikö niille joku kestävämpi sijoituspaikka, en tiedä. Mutta näillä alueilla pystyi sentään viettämään tunnin jos toisenkin.

Surffilautojen vuokraajia Seminyakilla

Kuta beach

No siis...viime vuoden järkytys nousi potenssiin sata. Ehkä se johtui tuulisen sateisesta ilmasta, joka laski sopivasti mielialaa, tai sitten vastassa oli karu totuus. Illansuussa rannalta löytyi surffaajia ja illanviettäjiä ihan kiitettävästi, enkä voi ymmärtää miksi. Siksikö, että Kuta kuuluu yleissivistykseen?

Tänä vuonnaKAAN en olisi viettänyt Kuta beachillä aikaa hetkeäkään pakollista enempää. Se pitää nähdä, jotta voi kertoa käyneensä Balilla, mutta that's it. Aivan kamalan järkyttävässä kunnossa oleva rantakaistale. Jään odottamaan sitä kertaa, kun pääsen Balille sadekauden ulkopuolella. Jotainhan siinä on pakko olla?

Kuta beachin jätteitä

Merivesi muutaman metrin matkalta rannasta oli myös täynnä uivaa muovia.

Mukava surffikauppias oli hänkin pahoillaan jätteistä.

Jimbaran beach

Tämä nyt oli järkyttävin paikka ikinä! Monissa blogeissa kehutaan Jimbaran bayta (sen takia se piti nähdäkin), mutta ainakin se osa rannasta johon me iltapäivän auringossa jalkauduttiin, oli kaukana kaikesta edes vähänkään siedettävästä. Ei siellä meidän lisäksi juuri muita ollutkaan.

Ranta täynnä valtavia jätekasoja ja merivesi ensimmäisen 50 metrin matkalta paskanruskeata. Jimbaran on kuulemma surffikohteenakin ihan mukiinmenevä, mutta näin sadekaudella en voi suositella sitä kenellekään. Vähän niin kuin surffaisi viemärissä? Ei helvetti ja ei kiitos.

Tämä kaistale on kuitenkin nähtävä vielä kertaalleen silloin, kun sadekausi on mennyt menojaan.

Jimbaran beach

Jimbaran ei houkuttele

Trash alert

Kuten mainitsin tuossa yllä, jo joitain aikoja takaperin Balin viranomaiset julistivat roskien suhteen hätätilan. Joillain rannoilla hätätilajulistuksen tarpeen näki omin silmin, joillain 'paremmilla' alueilla taas homma ei näyttänyt kovin pahalta. Mutta hyvä että viranomaiset ovat kartalla.

Jotain on tehtävä maailmanlaajuisesti. Aasia ja etenkin Thaimaa ja Indonesia ovat muovijätteen tuottamisen suhteen kyseenalaisen listan kärjessä. Ja kuinkas monta vuotta tästä eteenpäin tarvii mennä, kunnes merissä on enemmän muovia kuin kaloja?

11 kommenttia

 1. Todella ikävää kuulla, että nuo rannat on niin järkkyjä. Muuten kaunis paikka menettää kyllä heti pisteitä, jos rannalla pitää roskien seassa aurinkoa ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta Outi. Mutta kyllä Balilla kovasti tehdään töitä rantojen siivoamisen suhteen. Mutta sitä mukaa kun saadaan rantoja siivottua, meri tuo tullessaan lisää roskaa. Se on todella hurjaa.

   Ongelma on paljon suurempi ja paljon pitää tehdä, että merissä vielä säilyisi elämää tulevaisuudessakin.

   Poista
 2. Mummo tarjosi vuodenvaihteessa kolmen sukupolven (70v-5v) parin viikon synttärimatkan Balille. Olipa hyvä että valittiin perheloman majoituspaikaksi 'tylsä' Sanur, aalloilta suojainen ts. roskaton kaunis ranta. Sääkin suosi, rankkasateita eikä myrskyjä nähty, Ubudissa kolmen päivän aikana ei satanut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanur on muuten sadekaudella aivan oiva paikka. Me oltiin siellä myös viime vuonna, eikä rannoilla ollut roskia lainkaan. Tänä vuonna ystävämme olivat siellä myös, ja sama tilanne: ei tuulia, ei roskia.

   Toivottavasti teillä oli Anja mukava loma :)

   Poista
 3. Balilla useaan kertaan ympäri vuoden käyneenä voin sanoa että google käyttöön. Ei tarvii paljoa selata kun selviää että jimbaran-kuta-legian-seminyak on roskainen sadekaudella, kun taas sanu-nusa dua-tanjung benoa ja koko itä puoli on siisti. Eli käyppä katsoon sillä puolen saarta niitä rantoja jos google ei ole tullu väline :) Miksi ihmeessä kiertelette vain nuo roskaiset rannat kun paikallisetkin ehkäpä opastaisivat siistimmille rannoille..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit olla ihan varma, että google on kovassa käytössä ollut jo vuosia. Se on jännä juttu, että aina kun kirjoittaa ja kuvaa sitä todellista tilannetta ei ruusunpunaisten lasien läpi, niin joku vetää herneet nenäänsä.

   Ollaan käyty jo toistamiseen Balilla sadekautena, koska se nyt sattuu sopivasti yhteen meidän viisuminhakureissuun. Ja rantojen tilanne sadekaudella on täysin tiedossa. Siitä tässä ei nyt ollutkaan kysymys. Bali on aivan ihana muuten. Sadekaudella siellä käy myös vanhin poikani, joka vaikuttaa sekä sijaintiin, että ajankohtaan. Elämä on valintoja. Sanur ei muuten sytyttänyt meitä millään tavalla.

   En surkuttele tässä omia valintojani, vaan sitä mihin tilaan maailma on mennyt. Siivoamme mm. Samuin rantoja viikottain kaikesta roskasta aivan vapaaehtoisesti, joten tiedän merien tilat, ja se on kovin surullista.

   Kirjoitin Balin näistä rannoista siksi, jotta ehkä jokunen blogiani lukeva ja ensimmäistä Balin reissua suunnitteleva osaisi itse valita oikein. Koen sen jopa velvollisuudekseni, kuten myös merien tilasta kertomisen.

   Itse en tarvitse Balista rantoja, elän sellaisten keskellä joka päivä.

   Poista
 4. Oleellista tässä ei nyt ole se meneekö itä- vai länsipuolelle Balia vaan se , että jotain täytyisi tehdä muovinkäytön supistamiseksi ja nopeasti koska kaikki parannukset tulevat aina pitkällä viiveellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin Terhi. Ei silmiä pidä ummistaa näiltä ongelmilta vaihtamalla paikkaa jonne kulloinkin ei roskat löydä. Toivottavasti parannuksia tapahtuu ja kiireellä. Ja onneksi jokainen meistä voi vaikuttaa edes omalla toiminnallaan:)

   Poista
 5. Toi roskatilanne vaihtelee noilla rannoilla. Teidän poislähdön jälkeen koko Seminyakin ranta-alue oli ihan yhtä karmeassa kunnossa kuin Legian jne. Karmeita puukasojakin oli keräilty rannoille. Kaverimme sai irtopuusta iskun akillesjänteeseen uidessa. Oli niin tuulisia päiviä. Minusta Balin kauneus lepää ihan muussa kuin rannoissa, jotain vanhan historiallista, trooppisen vihreää ja kulttuuriin liittyvää. Ei voi selittää. Terkut Ubudista! Yksi lempipaikkamme, vaikkei rantoja olekaan. Eri taksisovelluksia tuli muuten koitettua ja voe että meni hermo...ovat tulleet ahneiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja itselläkin sydäntä kivistää katsella muovin määrää, mikä meriin on joutunut...

   Poista
  2. Tosiaan Minttu, onneksi Bali on paljon muutakin kuin rantoja. Meillä kanssa osui lähettyville noita isoja uivia irtopuita, ja kerättiin niitä merestä ylös. Ne on pahimmillaan ihan mielettömän vaarallisia. Onneksi teidän kaveri ei saanut sitä päähänsä, huh huh.

   Ubud on munkin mielestä ihana. Me ei olla vielä koskaan yövytty siellä, mutta sekin on suunnitelmissa.

   Rauhallisesti siellä taksien kanssa ;)

   Poista

Back to Top