Lemmenlukot & Secret Buddha garden

Se on kuulkaa nyt sillä tavalla, että myös meillä Samuilla on paikka rakastavaisille ja heidän lupauksilleen pysyä yhdessä aina ja ikuisesti. 

Huomasin tämän muutama päivä sitten, kun olin matkaoppaana viehättäville suomalaisille naisille. Eräs päivän kohteistamme oli Lat Ko (tai Lad Koh) näköalapaikka. Olen käynyt siellä vuosien varrella useaan otteeseen, mutta vasta tällä kertaa panin merkille kaiteisiin kiinnitetyt lemmenlukot.

Tämä lemmenlukkojen pikkuhiljaa (toivottavasti) valtaama kaide sijaitsee Chawengin ja Lamain välisen tieosuuden näköalapaikalla, josta on hengästyttävän kauniit näkymät varsinkin Chawengin puuterinvalkealle hiekkarannalle. (Olen kirjoittanut Samuin näköalapaikoista aiemmin täällä).

Ei siis lainkaan huono paikkavalinta ikuisen rakkauden vannomiseen.


lovelocks koh samui
Voiko söpömpää olla!Lemmenlukot

Mikäli et ole jo käynyt omaa lukkoasi jonnekin ripustamassa, niin kerrottakoon että lemmenlukot (joita myös rakkauslukoiksi kutsutaan) ovat riippulukkoja, jotka kiinnitetään sillan kaiteeseen symboloimaan rakkauden kestävyyttä. Näyttävimpiin lukkoihin on kaiverrettu pariskunnan nimet tai alkukirjaimet, sekä parille tärkeä päivämäärä. Ehkä jopa pieni värssy.

Ja sitten tietenkin etsitään se tärkeä paikka maailmasta, johon käydään lukko ripustamassa. Kun lukko on napsautettu kiinni, avain tietenkin heitetään veteen. Jotta mikään tai kukaan ei koskaan milloinkaan löydä avainta, ja pääse paria erottamaan.

Tämä Unkarista juurensa juontanut suloinen tapa on erityisen suosittu ympäri Eurooppaa ja Baltian maita, mutta myös muualla maailmassa. Riiassa romanttinen toiminta on mennyt jo niin pitkälle, että tuore vaimo käy heti vihkimisen jälkeen kiinnittämässä lukon lähipuistossa olevaan sillankaiteeseen.

Joissain Euroopan kaupungeissa tästä huippusuositusta romantiikkaa tihkuvasta tavasta voi saada jopa sakon, ja ainakin Japanissa on yksi silta jo kuulemma romahtanut lemmenlukkojen painosta.

Suomessa lukkojen täyttämiä sillankaiteita löytyy eripuolilta maata. Rakennusviraston tietojen mukaan Helsingissä on lemmenlukkoja tällä hetkellä eniten Vanhankaupunginkosken ylittävällä pienellä kävelysillalla.

Käy ihmeessä kurkkaamassa.

Lad Koh ja upeat näkymät Chaweng beachille

Lat Ko:n rappusilla voi miettiä vaikka tulevaisuuttaan.

Secret Buddha Garden (Magic garden, tai Heavens garden)

Kävimme suomalaisladyjen kanssa myös vuorilla sijaitsevassa Secret Buddha Gardenissa, joka parhaimpana hetkenä on varsinainen rauhan tyyssija keskellä vihreätä luontoa.

Olimme eksyneet tänne aiemmin vuosia sitten, silloin kun paikalla ei ollut ketään muuta. Nyt kohteeseen on tullut lipunmyynti ja matkamuistomyymälä, joten turistejakin riittää. On aina hitusen sääli huomata turismin tuomat muutokset, mutta minkäs sille mahtaa.

Sisäänpääsylipun hinta on tällä hetkellä 80 bahtia, eli noin 2,2 euroa.

Secret Buddha kivipuutarhan on perheensä viljelysmaille aloittanut rakentamaan paikallinen durianviljelijä Nim Thongsuk vuonna 1976. Khun Nim jatkoi puutarhansa rakentamista ja kehittämistä aina kuolemaansa asti. Hän menehtyi 91-vuotiaana.

Secret Buddha Garden on täynnä kivipatsaita ja pieniä temppeleitä, ja melkein voisi sanoa että jokaisen kulman takana näyttäytyy seuraava yllätys. Kannattaa siis katsella rauhassa ja vielä sinnekin, minkä luulit jo katsoneesi.

Kivipatsaat kuvaavat useita eläimiä, jumalia ja ihmisiä. Mukaanlukien yksi rennossa asennossa kalliolla istuva patsas, joka kuvaa Nim Thongsukia itseään.

Puutarha itsessään on viileä ja rauhallinen kuumanakin päivänä. Puutarhan läpi soljuu rauhallisesti pieni vesiputous (Tar Nim), joka muista Samuin vesiputouksista poiketen on ihmisen muokkaama. Siitä huolimatta Tar Nim on ansainnut paikkansa yhtenä Samuin vesiputouksista.

Tässä putouksessa bikinit päällä kekkuloiminen ei ole kuitenkaan suositeltavaa, sillä onhan puutarha rakennettu nimenomaan buddhalaiseksi rauhoittumispaikaksi.

Secret Buddha gardeniin johtava tie on paikoitellen haastava, mutta ei mitään verrattuna siihen mitä se oli silloin vuonna nakki ja makkara. Liikuntarajoitteisille en kuitenkaan suosittele, sillä pelkästään puutarhaan laskeutuvissa rappusissa riittää haastetta. Muutenkin puutarhan pienet polut ovat hankalia ja kosteuden takia välillä hyvinkin liukkaita.

Secret Buddha garden sijaitsee Baan Saketin alueen vuorilla ring roadilta (tie 4169) sivuun. Mikäli omin päin ei huvita lähteä navigoimaan, moni safarifirma tarjoaa sinne retkiä.

Route 4169 (ring road)

Read more at: http://www.kosamui.com/attractions/secret-buddha-garden.htm?cid=ch:OTH:001
Route 4169 (ring road)

Read more at: http://www.kosamui.com/attractions/secret-buddha-garden.htm?cid=ch:OTH:001
Hyvät ja pitävät kengät matkaan, ja ei muuta kuin kohteeseen!

Secret Buddha gardenin upeita kivipatsaita

Tar Nim vesiputous


Nim Thongsuk

Read more at: http://www.kosamui.com/attractions/secret-buddha-garden.htm?cid=ch:OTH:001
Nim Thongsuk

Read more at: http://www.kosamui.com/attractions/secret-buddha-garden.htm?cid=ch:OTH:001

6 kommenttia

 1. Tämä Siiri Siirappi on täysin unohtanut rakkauslukot...pakko hommata meillekin :)
  Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin Outi ihan samaa, että pitäisi varmaan oma lemmenlukko käydä laittamassa tuohon Samuin aitaan :).

   Mutta mitä olen tässä nyt ymmärtänyt, niin aikamoinen ongelmakin nämä lukot ovat ympäri maailmaa. Ei olisi ihan heti tullut mieleen...

   Poista
 2. Tuli mieleen rakkauslukkoraivo Dublinissa, missä lukkojen katsottiin kuluttavan hentoa Ha'Penny Bridgeä! Ne kyllä näyttävät usein somilta. : ) Samui - ja muutenkin tämä maailmankokka - on minulle aivan tuntematonta seutua, mutta kuvista ja tekstistä päätellen sopiva rauhallisille kävelyille puutarhoineen ja rantoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös lukenut näitten rakkauslukkojen aiheuttamasta raivosta, ja ilmeisesti tuo huoli siltojen kestävyydestä on ihan aiheellinen. Ainakin jos lukkoja on paljon. Mutta somilta ne tosiaan näyttää :)

   Samui on kyllä kiva paikka, vaikka onkin turistikohde. Rauhaa ja luontoa upeine auringonlaskuineen löytyy vaikka muille jakaa.

   Kannattaa ehdottomasti käväistä, jos joskus tässä maailmankolkassa liikut :)

   Poista
 3. Lemmenlukkoja on ollut hauska katsella monissa kaupungeissa ja tapa on kiva, kunhan lukkojen määrä pysyy hallinnassa. Joissakin suosituimmissa kohteissa rakkauden symbolit eivät ole kovin ikuisia, kun niitä poistetaan melkein päivittäin. Toivottavasti Samuilla säilyvät kauemmin.

  En nyt tiedä sopiiko näitä mitenkään verrata, mutta Secret Buddha Gardenista tuli mieleen Veijo Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa. Sekin mystinen ja vaikuttava yhden miehen elämäntyö, vaikka henkinen tausta onkin ihan erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää, että nämä oli ensimmäiset lemmenlukot, joita olen koskaan nähnyt. Siksi ne ihastuttikin. Mutta aivan varmasti monissa paikoissa mopo on karannut käsistä ja mitä luin, siltoja jopa romahtanut. Saa nähdä miten täällä innostuvat noita ripustamaan.

   Parikkalan puistossa en ole itse koskaan käynyt, mutta sen verran mitä siitä tiedän, niin hyvinkin voisi verrata keskenään :)

   Poista

Back to Top