Vähintään vanhaa sen pitää olla

Olen haaveillut mummonmökistä niin kauan kuin jaksan muistaa. Sellaista kesäpaikkaa tässä on etsittykin viimeiset kolme vuotta, kunnes viimein natsasi.

Meidän tölli ei ole kartano (olisikin!), mutta vanha kuitenkin. Alkuperäinen osa eli tupa on rakennettu 1880, ja tämä tupa on ollut remontin alla nyt jo reilu kuukauden. Voit lukaista remonteista vaikka täältä ja täältä.

Esikoinen kysäisi kerran alakouluikäisenä

-äiti, onko teidän pakko olla näin hippejä?

Se huvitti meitä suuresti. Siinä oli nimittäin totuuden siemen; eräänlaisia hippejähän me ollaan. Vähintäänkin elämäntapasellaisia, vaikka esikoinen silloin tarkoittikin kämpän sisustusta.

Olen silti aina haaveillut antiikkihuonekaluista. Vähän sellaisella diy-meiningillä meidän huusholleja on aina sisustettukin - halvalla on hankittu jotakin, jota on sitten tuunattu omaan makuun sopivaksi.

Mutta nyt kun on vanhempi tölli kyseessä, sisustuksen olisi tarkoitus olla vanhaa ja vähän sitä sun tätä. Siksi pitääkin koluta antiikkikirppiksiä ja vanhan tavaran kauppureita. Taalintehtaan Ekocenter me tongitaan noin kerta viikkoon, mutta nyt löytyi pari uuttakin tuttavuutta.

Toinen näistä paikoista on vähintäänkin "mielenkiintoinen":

Rakennusapteekki

Kaikki on niin sievää<3

Rakennusapteekki & Varaosapankki Billnäs

Me ollaan vielä vähän pihalla miltä tölli loppupelissä tulee näyttämään - edes keittiön osalta - joten inspiraatiota ollaan haettu sieltä sun täältä. Kuten Rakennusapteekista ja Varaosapankista.

Tarkoitus oli löytää vanhoja ikkunoita (ideasta kerron myöhemmin lisää), joten marssin Billnäsissä sijaitsevaan Rakennusapteekkiin.

Ihana paikka, mutta esimerkiksi pellavaöljymaalien ja käsinmaalattujen kaakeleitten lisäksi Rakennusapteekin tuotannosta suurin osa on nimenomaan vanhoihin taloihin sopivaa uutta tavaraa. Ei siis aidosti vanhaa joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Ja pinkan pitää olla kohtalaisessa kunnossa, mikäli suunnittelee ostosreissua tänne.

Rakennusapteekista löytyy kuitenkin vaikka mitä ihanaa; uuninluukkuja, keittomaaleja, valaisimia ja vaikka niitä käsinmaalattuja kaakeleita. Eniten rakastuin noihin kaakeleihin, mutta hintoja selatessani päätin ottaa härkää sarvista ja yrittää maalata kaakelini itse. Aikaahan on, hahahhaa!

Lupaan palata tähän kaakelinmaalaus -projektiin vielä myöhemmin.

Muutama sata metri Rakennusapteekista sijaitsee kuitenkin Varaosapankki (joka on osa Rakennusapteekkia), ja heiltä löytyykin sitten upeita vanhoja ikkunoita, peiliovia, valurautatuotteita, kaakeliuuneja, jne.

Kun Varaosapankki avasi ovensa vähän myöhässä klo 12 jälkeen, olin ensimmäisenä jonossa. Ja sain ehkä juuri siitä syystä ensiluokkaista palvelua. Monia hyviä ikkunoita ja ovia olisi löytynyt, mutta jätin ne vielä hankkimatta. Sen verran meillä suunnitelmat elää, eikä mikään ole vielä kristallinkirkasta.

Rakennusapteekissa ja Varaosapankissa kannattaa ehdottomasti pyörähtää vähintäänkin Billnäsin upean ruukkiympäristön vuoksi.

Kattokaa mitä tapetteja!

Varaosapankin ovi -ja ikkunavalikoimaa

Mielenkiintoinen Tjuda Skola

Tässä eräänä kuumana kesäpäivänä nappasin Pauliinan mukaan ja ajelimme lähistöllä sijaitsevalle Tjuda Skola -antiikkikirppikselle. Matka meinasi kylläkin tyssätä jo heti Tjuda Skolan portille siellä olevien kylttien takia.

Pakko myöntää, ettei yksikään ohjekyltti kutsunut astumaan yhtään peremmälle. Vai mitä sanoisit näistä;

- Kaikki omat lemmikit jätetään autoon!!! Jos lemmikkisi ei halua odottaa autossasi sillä aikaa kun vierailet Tjuda Skolanissa, tervetuloa seuraavalla kerralla kun pystyt jättämään lemmikkisi kotiin.

- Liiku rauhallisesti, kaikki hyppääminen, juokseminen ja heiluttaminen on kielletty.

- Tavaroihin saa koskea ostotarkoituksessa, muussa tarkoituksessa maksat 1€/kosketus.

- Mahdollisesta järjestyssäännön rikkomuksesta maksat alkaen 25€/henkilö (+ tapahtunut vaurio/ menetetty työaika).

Siis kamoon?! Pauliina totesi heti kyltit luettuamme, että hän ei taloon tule.

Mutta sain kuitenkin ylipuhutuksi.

Tjuda Skola on siis myös koti, kaunis vanha talo.

Pelottavat säännöt

Tjuda Skolanista löytyy kyllä kaikkea. Ihania senkkejä, emännän kaappeja, tekstiileitä, astioita ja muita nippeleitä oli lattiasta kattoon. Myös niitä vanhoja ovia ja ikkunoita. Hinnat oli kyllä kovia, mutta ehkä juuri sellaisia joita ihmiset suostuvat maksamaan. Minä en.

Mielenkiintoisin osasto paikassa oli "Omantunnon teltta". Ihan antiikkia ei teltasta löytynyt, mutta kaikkea vanhaa maan ja taivaan väliltä. Ja todellakin, hinnat omantunnon mukaan. Teltassa oli boxi johon voit jättää käteisen, mikäli teltasta jotain tarttuu käteen.

Itse ostin pelargoniaa varten jalallisen valurautapannun ja sain kaupan päällisiksi omantunnonteltasta kaksi nojatuolia.

Eli ensijärkytyksestä selvittyämme, palvelukin pelasi ja oli jopa huumorintajuista.

Ehdottomasti käymisen arvoinen mesta pelkästään vanhan miljöön takia. Ei siis kannata pelästyä heti portilla komeileviin sääntöihin, vaan mennä rohkeasti peremmälle.

Tjuda skolan tarjontaa

Omantunnon teltta

Kaikenlaista rompetta on tarjolla

Kesäpäivän voi viettää näinkin :)

6 kommenttia

 1. Ajatteles sitä kartanoa niin että onhan se 10x isompi ja hianompi,mutta remonttia löytyy sitten kymmenen x enemmän paikkoja mitä korjailla, ja 10x isompi lasku kaikesta remonteista, ei kenenk''n kukkaro sitä enää kestäisi, ja 10 x enemmän siivoomista, huoltamista,jatkuvaa korjaamista, voin sanoa kaverin kartanosta että ikuinen projekti koskaan ei ole eikä tule valmiiksi ellei ole 3 miljoonaa ylimäärästä kerta remontille kaikki kerralla huippuuudeksi laadulla, muutoin ikuisuus projekti ja kaatopaikka elämää omassa kodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Masawaan, onneksi meillä ei ole valtavaa kartanoa. Ihan hirvittää jo ajatuskin, että pitäisi loputtomiin elää kaatopaikkaelämää ;)

   Poista
 2. lapsesta asti kirppareita kierrellyt ja nykypäivänä kirpparit on enempi hesalaisten huijausputiikkeja, eli isot hinnat paskaa kamaa ja kaatopaikka roinaa hinnoiteltuna jopa kalliimmaksi kuin uudet vastaavat, salo-helsinki tien varrella se jokin missä kesäisin oli perhosiakin se kasvihuoneen romu ja uus tuotantoa olemattomin taidoin kasaan huijaistuja kaappeja todella törkeään ylihintaan muka antiikkina eilen tehtyjä ja todella huonosti, meilläpäin edes sokea yksikätinen timpuri ei tekis niin huonoa kaappia kuni nämä myy 3x uuden kaapin hintoihin huijareita täysin jo tuollaiset.samoin kaikki muukin "antiikki"siellä joko silkkaa roskaa tai uusia huonosti tehtyjä uusio osia.huonekaluja yms joihin ei uskaltais edes istumaan mennä kun hajoo jo katseesta.sitä nyky "antiikkia"täysin kusetusta ja paskaa myydään kaapunkilais urveloille ja ne maksaa ylihintoja romusta heh. meillä tollaset "antiikit" menee nopeaan ja varmasti polttouuniin tai kaatopaikalle,mitään rokokoo kalusteita ei hemmetti ikinä,samoni 50-70 luvun mitään sanomatonta laatikko funkkis tyyliä ,hirveitä,tai 70 luvun karmeilla pastell väreillä ikea tyylistä laatikko huonekaluja hyi hitto. kunnon mahonkia täyspuuta,jykevää vanhaa openyä,mahonkia,jalopuita,paksut rungot,hienot leikkaukset ja kaiverrukset ni kelpais kylö mutta missään ei ole. tai maksaa 5-6 numeroiset sumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdatko Masa puhua siitä kasvihuoneilmiöstä? Kerran olen siellä käynyt ja paljonhan siellä oli kiinatuontia.
   Makuja on onneksi monia, ja mä joissain yhteyksissä tykkään jopa 70-luvun retrokalusteista, mutta en niitä kyllä omaan kämppään halua.
   Muakin huvittaa noitten "vanhojen" kamojen hinnoittelu, siksi laitoinkin tohon tekstiin että ehkä ihmiset on valmiita maksamaan sellaisia summia, mutta minä en ;)

   Poista
 3. Huh olipahan säännöt, mutta kannatti selvästi käydä. Onhan tuo nyt aika huikean näköinen paikka. Kovasti tuottaisi kyllä minulle ongelmia olla koskematta mihinkään :)
  Ihanaa viikkoa teille Heidi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika metkat säännöt, mutta kannatti käydä ;)

   Lämpöisen syksyistä viikkoa teillekin Outi<3

   Poista

Back to Top