Dragsfjärdin kirkko, Kellari ja Musta Rouva

Kuka muistaa Taalintehtaan Ekocenterin? 

 

Minä todellakin, ja koen kyllä mittavaa menetystä paikan haihduttua meidän fribailureitiltä Taalintehtaan suunnalla. Siellä tuli pyörähdettyä fribareissuilla sormet syyhyten ja hullun kiilto silmissä löytöjä tekemässä. Ja voi pojat, miten paljon niitä löytöjä tehtiinkin.

Siinä missä Salon ekocenterissä on ollut aika paljon ihan shaibaakin tarjolla (ja vielä ylihinnoiteltua sellaista), Taalintehtaan Ekocenteristä löytyi helmiä - helmihintaankin vielä. Siellä oli mukava yrittäjämeininki, mikä tarkoitti mm. sitä, että tinkiäkin pystyi ja hinnoista päästiin sopuun aina. Ei hitto minkä aukon paikan siirtyminen aiheuttikaan.

Taalintehtaan ekocenter tarjosi työpaikan monille mainioille tukityöllistetyille persoonille ja heidän tervetulohymyt takasi mukavan fiiliksen aina ovesta sisään astuessa. Niitä hymyjäkin on jo ikävä, mutta nuo persoonat ovat nyt jossain muualla, enkä oikein tiedä missä.

 

Täältä löytyy tämän päivän Ekocenter, Kellarista

Kellarissa on vähemmän huonekaluja, mutta sitten lisänä vaatteita

 

Källaren - Kellari & Dragsfjärdin kirkko
 

Vanha ekocenter joutui viime keväänä siirtymään isosta hallista (jossa muun muassa kunnostettiin vanhoja huonekaluja ja korjailtiin vaikkapa fillareita) pienempiin tiloihin, ja tarkemmin sanottuna vieläpä splitattuihin tiloihin - tukityöllistetyt pajoineen jonnekin muualle ja vastaavasti kirppistoiminta taas Dragsfjärdin kirkon maille. Tilaa tässä uudessa paikassa ei ole niinkään paljoa kuin vanhassa, ehkäpä siitä syystä työllisyyspalveluihin kuuluva paja on nyt muualla. 

 

Taalintehtaan ekocenter löytyy nyt Facebookista nimellä Källaren - Kellari ja se sijaitsee osoitteessa Kappelimäentie 6, Taalintehdas. Entisestä poikkeavaa on myös se, että tuolla Kellarissa on nyt myynnissä myös vaatteita. Ihan jees paikka Kellarikin, kunhan nyt ensin paremmin tutustutaan ja ehditään penkomaan paikkoja.  

 

Upea Dragsfjärdin kirkko, eli Adolfin kirkko

Ja rauhoittava hautausmaamiljöö

 

Osoitteessa Kappelimäentie 5 sijaitseva (naapurissa siis) Dragsfjärdin kirkko on oikein komea vanha puukirkko ja ihanan rauhallinen ympäristö on miljöönä tietenkin juuri niin upea, mitä vuosisatoja vanhoilta kirkoilta ja hautausmailta voi odottaakin. Kappeli noilla paikoilla on ollut kuulemma "ikimuistoisista ajoista" lähtien, mutta vanhan kappelin osoittauduttua liian pieneksi, se korvattiin isommalla kirkkorakennuksella 1700 -luvulla ja vihittiin käyttöön vuonna 1755. Alunperin punaisena komeillut kirkko on 1973 -vuoden peruskorjauksessa saanut pirteän keltaisen palttoon päällensä.


Luulenpa, että itse suuntaan Dragsfjärdin kirkolle seuraavaksi joulun aikaan, sillä kirkon jouluvalaistusta sanotaan erikoiseksi, ja se pitäisi kyllä nähdä omin silmin. Kirkkoon asennetaan kuulemma jouluksi erityiset kynttiläkaaret, joissa on vuosiluku 1850. Kemiönsaaren seurakunnan sivuilla kerrotaan kynttiläkaarista tällä tavalla:

 

Kynttiläkaarissa on vuosiluku 1850, mikä johdattaa ajatukset Charlotte af Peterséniin, os. Hästeskohon (1755-1850). Hänestä tuli leski vuonna 1841, jonka jälkeen hän eli täydellisesti eristäytyneen kodissaan Taalintehtaalla surupukuun pukeutuneena. Hänen kodissaan kaikki verhoiltiin mustalla kankaalla, jopa huonekalut maalattiin mustiksi. Kuolemansa jälkeen häntä kutsuttiin "Mustaksi Rouvaksi". Taru kertoo nimittäin, että hänet nähdään edelleen kulkevan entisessä kodissaan. Kirkon kynttilänjalat valmistettiin luultavasti hänen hautajaisiinsa.

 

Taalintehtaan historiasta kertovissa teksteissä "Svarta Damen" mainitaan myös. Hänen miehensä Wolter af Petersénin suku omisti Taalintehtaan kolmessa sukupolvessa, joista Wolter oli viimeinen. Ilmeisesti "Musta Rouva" ei kummittele pelkästään kodissaan, vaan historian mukaan paikkakunnalla muutenkin.


Olisihan se aika hienoa törmätä tuohon "Mustaan Rouvaan"...

 

Ehkäpä Svarta Damen kummittelee meidän naapurissakin?

Syksyistä on jo.

4 kommenttia

 1. Muistankin sinun harmitelleen tuon ekocenterin loputusta. Minusta on aina harmi kun jokin tuollainen aarreaitta lopetetaan :(
  Puukirkoissa on aina jotain maagista ja kaunista!
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Heidi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo edesmennyt ekocenter oli kyllä niin unelmapaikka, että aina vaan jaksaa harmittaa kun sitä ei enää ole.

   Ihanaa viikonloppua sinullekin Outi<3

   Poista
 2. salo -helsinki tien varressa jossain siellä keskipaikkeilla on iso kasvihuone jossa roinaa myynnissä, älkää menkö,täysi kusetus ja huijari paikka, eilen tehtyjä "antiikki"kaapeja yms roskaa joka ylihinnoiteltu pilviin ,täysin kusetus,huijaus,rikollsita toimintaa harrastava feikki asntiikkia myyvä paskaromukauppa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan Masa tietää ton paikan. Tarkoitatko sitä Kasvihuoneilmiötä? Jos tarkoitat sitä, niin siellä tosiaan oli valtava määrä Kiinasta tulleita huonekaluja, ja aivan hurjissa hinnoissa. Antiikkiahan ne ei olleet nähneet, myönnän.

   Poista

Back to Top