Sadekauden haasteita

Sadekausi

Koh Samuin sadekausi sijoittuu lokakuusta joulukuulle (noin yleensä), ja parhaimmillaan se tarkoittaa aurinkoisia päiviä yöllisine sateineen. Pahimmillaan se on peruuntuneita lentoja, tulvivia katuja ja neljän seinän sisällä kököttelyä. Täällä asuville se voi myös tarkoittaa koulubussin peruuntumista ja koulujen sulkemista, sillä turvallisuus ensin.

Vaikka ei ollakaan vielä päästy viime vuoden joulukuun sademääriin, niin toinen peruuntunut koulupäivä on jo menossa. Hammaslääkäri oli myös 'pakko perua' -listalla, ja ensimmäinen asia jonka täti puhelimessa sanoi, oli 'big water today, you can not come khun Heidi?' Juu, en voi tulla en.

Suomessa voi sataa vaikka kaksi viikkoa yötäpäivää, eikä arki pysähdy. Täällä on toisin, sitä tulee kerralla ja paljon. Siihen päälle kun saadaan vielä sähköt veks, voi juhlat alkaa. Toivottavasti näin ei käy, sillä Tomppa on pikavisiitillä Suomessa ja mulla saattaa sitten mennä sormi suuhun. Ehkä muutamakin, varsinkin kun sähköportti lakkasi toimimasta jo nyt.

Kuva Choengmonilta. Ei niin paha, mutta ihan haastava.

Viidakkotaloa mitataan

Eiköhän kohta käy selväksi mistä talo on tehty. En osaa veikata kuinka paljon vettä nyt vuorokauden aikana on tullut, mutta paljon se on joka tapauksessa. Muuttohässäköissä heitettiin läppää siitä, tuleeko katto sadekaudella syliin, joten nyt odotellaan mielenkiinnolla. Jotenkin sitä aina unohtaa, kuinka paljon märkää voi mahtuakaan muutamaan tuntiin.

Terassin katto näyttää ainakin vuotavan, eikä tämän hetken sateet ole lähelläkään sitä mitä se pahimmillaan on. Koita talo nyt kestää edes torstaihin, kun Tomppa on takaisin saarella!

Plai Laemilta Choengmonilla.

Vielä pääsee läpi.

Kausiötökät

Välillä ilma on täynnä kaskaita, välillä valtavia koppakuoriaisia. Toisinaan on niin jäätävä määrä isoja lentomuurahaisia liikenteessä, että niitä saa mopolla ajaessa kaivaa suusta ja sieraimistakin. Tällä hetkellä viidakkotalon ympäristö on täynnä pieniä lentäviä öttiäisiä, jotka tunkee kaikkiin valonlähteisiin palaen näissä heti. Senpä takia pöytätasot lattioista puhumattakaan ovat täynnä pikkuruisia raatoja.

Sade tuo myös muut elukat lähemmäksi ihmisiä, kuten esimerkiksi käärmeet. Vaikka nyt ei ollakaan käärmeitä nähty sen koirien tappaman lisäksi, en halua tietää mikä jättiläinen tallusteli viime yönä katolla. Koiriin se ainakin pisti vipinää.

Tosta ei sitten päässytkään.

Vesi noussut melkein jonkun auton ikkunaan asti.

Pysy tilanteen tasalla

Jos joku blogin lukijoista on tällä hetkellä saarella, niin tässäpä oiva FB-linkki tulvien ja liikenteen ja tilanteesta; Thunder Road Reporters. Varsinkin näin mopoilijan näkövinkkelistä loistava ryhmä seurata varoituksia ja ajankohtaistia tieolosuhteita kuvineen.

Sadekauden ollessa vasta aluillaan, taidetaan me sittenkin tarvita se auto...

Oletko sinä päässyt 'nauttimaan' trooppisista tulvista jossain päin maailmaa?

Kyllä mopoilijat täällä oppii ajamaan, vaikka vähän tulviikin.

Postauksen kuvat ovat alinta lukuunottamatta yllä mainitusta FB-ryhmästä.

8 kommenttia

 1. OMG olkaa varovaisia! Olen ollut Malesiassa ja Thaimaassa pienissa tulvissa, huh, se vesimaara on melkoinen kun se sitten tulee. Taalla Turkissakin tulvii mutta kaupungeissa viemarit alkavat olla jo useimmiten siina kunnossa etta vetavat aika hyvin, viime talvena tosin ainakin muistan muutaman kerran tunneleiden olleen kiinni pahimpien sateiden aikana. Toivotaan ettei sahköt mene ja katto kestaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tota vettä tosiaan tulee, kun sitä päättää tulla. Meillä kanssa on jotain toimenpiteitä tehty viemäreitten suhteen ja ne kyllä selkeästi toimivatkin paremmin, kuin joitain vuosia sitten. Toisaalta sitten taas kun rakennetaan tonne vuorille ja alta vedetään kaikki kasvillisuus pois, niin satava vesi ei myöskään pysähdy luonnollisesti kasvustoon, vaan valuu hiekka mukanaan kaduille asti. Se on se uusi ongelma.

   Toivotaan että vältytään viime sadekauden pahimmilta sateilta ja tulvilta :)

   Poista
 2. Muutaman kilometrin päässä meidän kodista oli tulvinut niin, että joku oli ajellut puiden välissä vesiskootterilla ja ihmiset olivat meloneet kanooteilla golfradalla, että vähän on tulvinut ihan täällä Espoossakin. Tänäänkin sataa, mutta onneksi vielä pyörällä pääsee menemään. Tsemppiä sinne, kuulostaa kyllä haastavalta nuo olot siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, toihan kuulostaa melkein meidän tulvilta täällä! Toivottavasti saatte vähän parempia ilmoja. Taisi säätiedotukset luvatakin teille lämmintä lähipäiville?

   Poista
 3. Voi taivas ja Esteri sentään!
  Toivottavasti sade loppuu ja ötökät häipyy.
  Me ollaan koettu trooppinen tulva ja myrsky vain muistaakseni kerran 10v sitten Australian Airlie Beachillä, jonne jäätiin tulvamottiin (molemminpuoliset joet katkoi tiet). Toki nautimme sadeviikostakin täysillä, kun sai rauhoittua sohvalle telkun ja hyvien ruokien ääreen. Riutallakin oli vedet sekaisin vielä monta päivää myräkästä. Tosin paikka oli niin rinnemäinen, että vedet eivät päässeet ko. kylään kertymään. Satoi ja tuuli vaan niin kovaa, ettei ulos ollut asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mullekin Minttu maistuu ajoittain leffat ja varsinkin ruoka sohvalla, mutta jotenkin tässä viidakossa ja varsinkin nyt ilman Tomppaa tuntuu seinät jo kaatuvan päälle. Mutta ihan huvin vuoksi ei viitsi lähteä kaatuilemaan tolle meidän viidakkotielle, josta meilkein kaikki hiekka on jo kadonnut. Ainoastaan irtomurikoita pyörii mopon pyörän alla.
   Ja kannattaahan sitä luonto ihan vakavasti ottaa, varsinkin merellä.

   Poista
 4. Kuulostaa tutulta monin paikoin, tosin ihan meidän huudeilla ei onneksi tulvi kovin helposti! Sadekausi meilläkin alkamassa, tällä kertaa olen varustautunut mm. tuomalla Suomesta kunnolliset kumisaappaat. On ihanaa kun edes jalat pysyvät kuivina ja myös se että ei tarvi likavedessä rämpiä polvia myöten kun sillä saa aikaan tulehduksia pieneenkin haavoihin helposti. Meille on myös tullut kauppaan uusi hittiartikkeli, mopon sadekatos, me tosin luotetaan vielä kunnon sadevarusteisiin, en usko että moinen himmeli kauheesti auttaa ja tuulen kanssa varsinkin aika pelottava! Kiinassa joskus katselin että heillä oli ikäänkuin sadetakki joka meni mopon päälle myös, siinä oli kohdat peileille jne mutta en saanut ostettua. Joskus vielä hankin semmoisen! Ollaan myös laitettu kattoverkot mökkeihin, jotta nipakatto ei lähde tuulen mukana. Mutta kyllä elämä tosiaan aika paljon menee säiden mukaan sadekaudella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kumisaappaat, olisi ehdottomasti pitänyt tuoda sellaiset kesällä Suomesta. Ne on ehdottomat juuri noissa tulvissa, sillä lähes aina on joku pieni haava jossain, ja niitten tulehtuminen tosiaan ei ole välttämättä mikään pikku juttu.

   Noita mopojen sadekatoksia on jokunen näkynyt täälläkin, mutta hirvittää tosiaan se kuinka helposti tuuli tarttuu niihin ja sitten on mopo kuskeineen kumossa. Itse valitsen mieluummin sen sadetakin.

   Toivotaan teille mahdollisimman iisiä sadekautta :)

   Poista

Back to Top