Todellista rauhaa - Samuin rannat osa 3

Aloitin jo hyvän aikaa sitten postaussarjan Samuin rannoista, joita sitten muuten riittää. Saarella kun ollaan, voi valita melkein minkä tahansa tienpätkän ja päätyä rannalle. Ainakin jonkinmoiselle sellaiselle. (Aiemmat kirjoittamani rantajutut löydät täältä ja täältä).

Pienempää poukamaa ja pidempää rantaviivaa siis riittää, joten jokaiselle löytyy takuulla se itselleen mieluisa hietikko, johon kuumat varpaansa upottaa.

Me ollaan toki vuosien aikana kierretty saarta ristiin rastiin (ehkä vähän poikittainkin), mutta jotta joku tietty ranta tai poukama saisi oikein nimenkin, pitää paitsi jalkautua, niin tehdä myös hieman karttahommia.

Mikä tämän rannan nimi oikeasti olikaan, kun tuolla sitä kutsutaan täksi, ja täällä taas toiseksi? Viittaan tällä nyt siihen, että vaikka selvitystyötä onkin tehty, mainitsemillani rannoilla saattaa silti olla useampikin 'lempinimi'.


Hiljaisemmat rannat

Eilen käytiin Tompan kanssa moporetkellä Samuin lounaiskärjessä ja siitä vähän ylöspäin kohti länsirannikkoa. Eli käytännössä vastakkaisella puolella, kuin mitä suosituimmat Chaweng ja Lamai sijaitsevat.

Ja tältä suunnalta sitä peräänkuulutettua todellista rauhaa löytyy. Kuten myös usein kaivattua 'aitoa' Thaimaata, vai pitäisikö sanoa aitoa Samuita. Paljon siis lääniä ja siihen nähden vähänlaisesti asutusta. Rauhallista maaseutua, kookos -ja kumipuuviljelmiä kuorrutettuna harvoilla hotelleilla ja resorteilla. Sekä niitten kylkeen asemoituneilla ravintoloilla.

Mutta siihen on syynsä, miksi Chawengin ja Lamain puoli saaresta nauttii lomailijoitten keskuudessa suurinta suosiota. Ja se syy on ehdottomasti kauniimmat ja paremmat rannat. Vaikka lounais/ länsiakseli ovat omalla laillaan hurmaavia, rannat eivät mitenkään vedä vertoja saaren toiselle puolelle.

Älkääkä nyt kuitenkaan ampuko viestin tuojaa, tämä on vain ja ainoastaan meidän mielipide.

Bang Kao beach

Bang Kao beach on matala ja rehellisesti sanottuna melko huono. Uimanautinnosta ei ainakaan voi puhua eikä oikein visuaalisesta nautinnostakaan, sillä hotellien loistaessa poissaolollaan kukaan ei tunnu siellä siivoavan. Ei ainakaan kovin aktiivisesti.

Matala ja kivinen ranta on kuitenkin erittäin rauhallinen, joten mikäli sellaista pitää tärkeimpänä kriteerinä omalle rantalomalleen, niin ei muuta kuin sinne sitten.

Jos taas haluaa tehdä päiväretken suosituille Koh Taen ja Koh Matsum -saarille, se onnistuu mm. täältä.

Bang Kao nimellä kulkee oikeastaan muutaman kilometrin pätkä rantaa, vaikkakin itäpäätyä toisaalla kutsutaan Laem Setiksi ja länsipääty on saanut nimekseen Laem Sor.

Bang Kao beach

Bang Kao, melko roskaista

Laem Sor

Sama rantaviiva siis kyseessä kuin ylläkin, ja nimenomaan rannan länsipääty. Vesi oli nyt käydessä melko ylhäällä, eikä rantahiekasta näkynyt juuri merkkiäkään.

Rannan länsipäädyssä sijaitsee Pagoda Laem Sor Chedi, jonka alue näyttäytyy mukavana retkeilypaikkana. Paikalliset viettävät kiireetöntä päivää puitten varjoihin sijoitetuilla pöydillä ja tuoleilla nauttien eväitään.

Kuten muissakin temppeleissä, tälläkin temppeliauleella kannattaa osoittaa kunnioitustaan sopivalla vaatetuksella (olkapäät peittoon, ei shortseja, napapaitoja, minimekkoja, bikineistä nyt puhumattakaan).

Pagoda Laem Sor Chedi

Pang Ka bay

Pang Ka bay on taatusti Samuin matalin lahti ja todellinen laguuni, joka reunoilla olevilta minivuorilta katsottuna näyttää lähes täydelliseltä. Rauhassa liplattavaa turkoosia vettä, pieniä bungaloweja rannoilla, eikä juuri ketään missään.

Rannalla todellakin tuntee ajan pysähtyneen. Pitkähäntäveneet ottavat aurinkoa rinta rinnan matalalla rannalla, muutamat paikalliset näpräilevät puhelimiaan jonkun myydessä virvokkeita pienestä kojusta.

Ranta on todella matala, joten uimaan halutessaan joutuu kyllä kahlaamaan avomerelle asti. Uimanautintoa ei siksi tässä silmiä hivelevässä lahdessa saa millään ilveellä, mutta kannattaa tuo käydä ehdottomasti katsomassa.

Rannalla sanotaan olevan merisiilejä ja pieniä värikkäitä kaloja, joten sen puoleen pieni kahlailuretki matalassa vedessä ehkä kannattaa. Kunhan ei vahingossakaan astu merisiilin päälle.

Pang Ka bay vuorilta kuvattuna, melko täydellisen näköinen

Pang Ka bayn hyvin matala lahti

Taling Nam beach

Kun lähtee kohti Lipa Noi beachiä, tulee vastaan Taling Nam beach. Tämä on myös hyvin rauhallinen ranta, joskin kuitenkin eläväisempi kuin aiemmin mainitut.

Tällä kertaa vesi oli melko ylhäällä, joten rantakaistalekin sen takia hieman kapeampi. Mutta olemme käyneet rannalla myös laskuveden aikaan, ja silloin rantakaistale oli huomattavasti leveämpi.

Taling Nam beachillä kannattaa pysähtyä syömään tai edes drinksuille I-Talay beach bariin, ruoka on maittavaa ja ilmapiiri mukavan rento. Väittävät täällä muuten olevan Samuin kauneimmat auringonlaskut.

Vaikka nämä yllä mainitut rannat eivät vedäkään vertoja saaren toisilla puolilla oleville Chawengille, Maenamille, Lamaille, Bophutille jne, kannattaa ilman muuta tehdä yksi päiväretki mopon selässä tuolle alueelle.

Majoituksia löytyy, samoin kuin ravintoloita, ja samalla pääsee näkemään sitä hivenen aidompaa Samuita ja paikallisten elämää.

Etsitkö sinä rantalomallasi rauhaa vai vipinää?

Taling Nam beach, kun vesi on melko korkealla.

I-Talay beach bar2 kommenttia

 1. Rantalomalla haluan rauhaa. En tiedä onko tämä ikä tehnyt tehtävänsä, kun mieluiten viihdyn seesteisessä ympäristössä ja ilman hirmuista hulinaa.
  Ihania rantoja <3
  Mukavaa iltaa sinulle Heidi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu Outi, mitä rauhallisempi, sen parempi :)

   Ihanaa viikonloppua Outi<3

   Poista

Back to Top