Vieläkin ehtii - nimittäin fribailemaan

Talvi tuli, ja meni. Vaikka loskassa tarpominen ottaa nuppiin, samoin kuin jatkuva koirien tassujen jynssääminen, lumen tulon viivästymisessä on yksi hyvä puoli. Tai kaksi, sillä meillähän ei ole vielä(kään) vaihdettu talvirenkaita.

Ykkössyy on kuitenkin frisbeegolf. Katsokaas, tällainen rämäpää rouvasihminen voi vielä tässäkin iässä näköjään höyrähtää tollaiseen pöljään lajiin ihan heittämällä. Paitsi että se on nasta tapa ulkoilla, väyliä kiertäessä tulee liikuttua aina kilometritolkulla. Ja mikä parasta, sen voi tehdä yhtä höyrähtäneitten seurassa pieni voitonkiilto silmissä.

Niitä komeampia syyskelejä Suomessa

Tomppa ja Petsku

Oma kehittyminen

No ei vaan, mä olen VIELÄKIN niin surkea, ettei voitoista tarvitse hetkeen haaveilla edes meidän porukoissa. En tarkkaan muista, missä vaiheessa Samuilla aloitin vähän tiiviimmän heittelyn, mutta jotakuinkin tämän vuoden alkupuoliskolla se kai oli. Silloin alkuun tietenkin kehittyi, kun oppi vähän draivaamaan ja puttaamaan - yksi Philo Brathwaitin lyhyt kurssikin tuli käytyä - mutta nyt täällä Suomessa ollessa tuntuu edistymistä tapahtuneen korkeintaan taaksepäin.

Surkeeta, eikä tietenkään yhtään motivoivaa. Mutta onneksi osaan raivostua itselleni, se pakottaa palaamaan lajin pariin ja haastamaan itseään vielä kaikkien epäonnistumisten jälkeenkin. Harvemmin pääsen kuitenkaan tuulettelemaan kokonaistulosta, mutta aina silloin tällöin sitäkin. Yleensä tuulettelut koskee jotakin yksittäistä onnistunutta draivia, lähestymistä tai puttia, kierroksen kokonaistuloksen ollessa niin pahasti plussalla että hävettää.

Mutta kuten Tomppa totesi, "tämä on sun taso tällä hetkellä". Yhyy, miten se nyt tolleen lataa?!

Me aloitettiin Tompan kanssa pelaaminen Samui Disc Golf -kentällä, joka näihin muutamiin Suomen kenttiin tutustuessani oli aivan omanlaisensa. Sympaattinen kuin mikä, mutta hiton paljon helpompi kuin suomalaiset versiot. Ehkä juuri siksi sitä kuvitteli itsensä hieman paremmaksi kuin todellisuudessa on. En muuten yhtään ihmettele, miksi suomalaiset menestyivät niin hyvin Samuin fribakisoissa - olihan heitä aina paljon ja tyypit on hemmetin kovia.

Samuin radalla oli 11 väylää, ja meidän porukoissa heitettiin yleensä kaksi kierrosta. Niissä helteissä se oli just passeli, useampi kierros olisi vaatinut muutaman kylmän oluen. Yksi parhaimmista asioista Samuin kentillä (niitä on kaksi) olikin se, että kylmää olutta ja jopa ruokaa sai ostaa, ja toisin kuin näissä käymissäni Suomen kentissä, vessa löytyi. Ei nimittäin näin naisena ole mitenkään mieltä ylentävää todeta kundeille, että "sorry, mä käyn nyt puskassa".

Enivei, Samuilla heitin parhaimmillani yhden kierroksen (siis 11 väylää) + 8 tuloksella. Tän laskuopin mukaan kaksi kierrosta (22 väylää) olisi voinut olla + 16, enkä ole Suomessa päässyt kovinkaan lähelle tuota. Yleensähän väyliä on se 18, ja Suomessa olen heittänyt parhaimmillaan tuloksella + 25. Parin päivän takaisen + 40 kierrokseni Karjaalla kaivoin unholaan, sillä näpit oli niin jäässä koko ajan, että kiekko lähti käsistä aivan miten sattuu.

Eli olen edelleen ihan helvetin surkea HURRRJASTA reenaamisesta huolimatta, ja Suomessa radat vaan ovat paljon vaativampia kuin meidän Samuin kotirata. Mähän jo aikaa sitten totesin, että meidät hemmoteltiin Samuilla piloille.

Matka omaan kunnolliseen tulokseen on siis kivinen, pöpelikköinen, kallioinen ja SAAKELIN PITKÄ.

Mutta mä en luovuta.

Västerbyn ratakartta

Kiva lampiväylä

Västerby frisbeegolf -rata Tammisaaressa

Uusin ratatuttavuus on Västerby fribarata Tammisaaressa. Tämäkin rata on ilmainen - kuten valtaosa Suomen radoista - eli rahallista kynnystä lajin pariin ei ole, varsinkaan kun esimerkiksi Tokmanni myy jatkuvalla syötöllä riittävän hyviä tarjouskiekkoja.

Västerbyn rata on normi 18 -väyläinen sisältäen metsärännejä, leveätä kallioväylää ja vähän niittyäkin. Leveistä väylistä huolimatta olen lahjakkaasti onnistunut napsimaan puunrunkoja sekä väylän vasemmalta, että oikealta puolelta. Se on jännää, kuinka harjaantunut sitä voikaan siksakissa olla.

Korkeuserojakin on riittävästi, mutta samanlaista kalliokiipeilyä rata ei vaadi, kuin esimerkiksi Taalintehtaan rata. Taalintehtaalla väylätkin ovat juuri sen rasittavan verran kapeampia, että meidän porukoissa puskat on tulleet tutuiksi.

Västerbyssa on mukavaa myös se, että voi tasonsa mukaan valita joko harrastajaleiskan (A -rata) tai kisaleiskan (B -rata). Me ollaan yllättäen heitelty vaan tuota harrastajarataa, jossa siinäkin riittää haastetta ihan riittävästi.

A -radan ihannetulos on 56, ja väylien pituudet 52 - 174 metriä, keskipituuden ollessa 94 metriä. Radan yhteispituus on 1684 metriä, mutta meikäläinen ravaa aina kilometrin ekstraa hutiheittojen takia. Eli kyllä tuo ihan kuntoilusta käy, puhumattakaan "happimyrkytyksestä", joka seuraa vääjäämättä muutaman tunnin ulkona reippailusta.

Västerbyn rata on kommenttien perusteella kovastikin kehuttu, ja hienossa kunnossa se ainakin on. Ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikka Suomessa oma suosikkipaikkani on edelleen Karjaan rata.

Kiva vinkki muuten heittelijöille; me käytetään tulosten laskemiseen UDISC -appsia, ja se on oikein pätevä ja hauska. Appsi laskee sun puolesta tulokset, tietää valtaosan radoista ja layouteista, plus paljon kaikkea muuta. Check it out.

(Kaikki kuvat ovat Västerbyn radalta)

Kuinkas moni mun lukijoista käy fribaamassa?

Välillä puut on kavereita, yleensä ei.

Kallioista maastoa, mutta ei liian haastavaa

Välillä on vähän liukasta.

8 kommenttia

 1. käykääs kokeilemassa jos sellanen vielä on SALO pahkavuori, muistelin että siellä rinteiden päällä pururadan sisäpuolelala oli noita kiekko häkkejä kun joskus kävelyllä olin pururadalla ajankuluksi, no tuosta on jo vuosia ,enempi kuni 4V ellei jopa 9V sitten kun viimeks ne siellä bongasin mettässä. vois olal mielenkinitoista kokeilla sekin radan tunkä sitten. ite kiertelin noita golfkenttiä salo,turku,viurila yms, mutta typerämpää peliä en ole koskaan pelannut kuni golffi oli ,tuhlasin siihen muutaman vuoden kesät ihan turhaan suomessa ja thaikuissa. ei kiitos enää koskaan, mailatkin vein kaatopaikalle 2 satsia laukkuineen ja lisätilperhööreineen kun kukaan ei ostanut missään netti kirppiksellä niitä pois, toiset oli uudehkot hiilikuitu mailatkni vielä parhaasta päästä eikä kelvannut kellekänä ni kiikutin salon kaatopaikalle muurlaan päin mennessä sit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ehdottomasti Masa tsekata myös Salon ratatarjonta, ihan varmasti sieltä löytyy rata ehkä parikin.

   Mä olen itse kokeillut normigolfia ainoastaan rangella, ja silloinkin opettajan kanssa, mutta se nimitti mun sähläilyjä lähinnä nurmikon leikkaukseksi. Vois olla ihan nasta peli, mutta kun ne maksut maailmallakin on aika kovia. Joten pitäydytään tässä "ilmaisessa" kiekkogolfissa :)

   Poista
 2. Aikamoisia ratoja näyttää täällä olevan. Olen jotenkin ajatellut, että muualla on vaikeampia ratoja, joten olikin aikamoinen yllätys kuulla täältä, että nämä kotimaan radat on haastavampia.
  Hyviä fribailuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Outi, mä olin aivan pihalla kun ekan kerran kävin Suomessa heittämässä. En voinut kuvitellakaan miten haastavaa se täällä monilla radoilla on. Mutta nyt on niin kova hinku päästä oppimaan, joten toivottavasti ensi kesänä osaa heittää jo täällä Suomessakin ;)

   Poista
 3. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on taas tällainen spämmikommentti, jonka profiilin antaja vie lainasivustolle.

   Poista
 4. Voih, ei oo tullu pal Suomessa fribailtua, muut lajit vaan on ajanut ohi. Liikaa kivoja harrasteita (ei voi valittaa ;) Mut tosiaan kotimaassa ollaan tässä lajissa jotenkin edellä moneen muuhun maahan verrattuna. Ausseissakin hyvin nahkeesti oli viel jokunen vuosi sitten mitään fribakenttiä. Ja kyl ne oli aika tympeitä osin, helpompia ainakin, verrattuna Suomen joihinkin ratoihin. Täällä Tampereen seudulla on kiva tarjonta joka makuun.
  Mut juu, noi kiekot on ollu välillä siilin juomakuppeina, kukka-alustoina ja ties mitä väärinkäyttöö. Eikä muuten normigolffiikaan tullu pelattuu, vaik kuin suunnitteli jo keväällä rangelle menoa... maybe next summer. En kyl sano, etteikö pian vois viheriöitä kaipaillakin jossain lämpösessä... Terkut sinne lounaaseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin oon Minttu ymmärtänyt, että Suomalaiset on osaltaan myös vähän edelläkävijöitä tässä lajissa. Ja kovia suomalaisia tyyppejä Samuillakin kävi pelaamassa ja vuosittaisissa kisoissa.

   Me ollaan myös ajateltu pyörähtää keväämmällä joitain Euroopan kenttiä heittämässä, kai niistäkin lähtökohdista voi jonkun road tripin suunnitella ;)

   Poista

Back to Top